onsdag 11 november 2020

Maten som underhållning och sysselsättning

Hur många gånger har ni sagt "i dessa coronatider" på sistone?

Många gissar jag. 

Nåväl. Äta måste vi ju så varför inte göra det bästa av situationen tänker jag. Jag hör till den hemarbetande skaran och det innebär att jag vill äta varm mat två gånger om dagen. Det behöver verkligen inte vara så knepigt som det låter. Oftast så lagar vi mera mat till middagen och resterna blir lunch. Eller så blir resterna en ny rätt. Storkok av köttfärssås blir lasagne. Jättekok av potatismos kan bli både potatisplättar och gnocci framöver. När jag känner mig helt rådlös så är det omelett som gäller. Mitt kylskåp innehåller alltid ägg.

Häromdagen gjorde jag paj! Det är en lysande rätt. Jag fyllde min med broccoli, skinka och purjo. Skinkan och purjon fräste jag tillsammans och broccolin lättkokte jag. Sedan på med äggstanning som var välmatad med smakrik ost. Pajdegen gör jag med lite grahamsmjöl i. Av fyra dl mjöl så tar jag lite drygt en dl grahamsmjöl. Blir mycket godare.

För något år sedan så kom jag på ett trick med pajdegen som underlättat mitt liv :-) 
Ni vet när man står där med en stenhård deg som ska tryckas ut i formen? Tummarna håller på att gå av innan jobbet är gjort. Numera är det mycket enklare. Jag tar helt enkelt degklumpen och skivar den tunt innan jag lägger ut den i formen och trycker lite vartefter. Degen blir tunn, god och jämn!

I min nästa paj ska jag ha spenat och rökt lax. Toppar med pinjenötter som rostas fint under gräddningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar