måndag 6 mars 2017

Veggoläckert

I fredags käkade vi veggoläckert. Helstekt rotselleri med linssallad, vispat brynt citrussmör, linssallad och en bönröra.

Jag fick önskemål om recept på facebook. Så här kommer ett försök, som vanligt utan de mest exakta mått...

Jag hade ungefär ett kilo rotselleri. Jag tvättade den, torkade och smorde in hela med smör, saltade. La den i ugn på 120 grader och räknade med att det skulle ta bortåt fem-sex timmar. Efter ett par timmar så trimmade jag ugnen lite till 160 grader och då blev det bättre. Mera färg på rotsellerin och snabbare tillagat. Räkna med i alla fall tre timmar för en hel rotselleri!

Linssalladen är gudomlig och funkar till många andra saker.
Koka ett par dl puylinser eller belugalinser. (Fasta linser med gudomlig smak.)
Under tiden så tar ni en eller två nävar russin, 1 tsk flytande honung, 1 tsk sötstark senap, en hackad schalottenlök, en liten skvätt äppelcidervinäger och en större skvätt rapsolja. Salta och svartpeppra. Blanda. När linserna är kokta, ca 20 min, så spola av dem hastigt och rör sedan ned dem i russindressingen varma. Detta är himmelskt...

Vispat brynt citrussmör är enkelt. Bryn smör, pressa i lite citron, ställ att svalna på svalt ställe i huset. Inte kylskåp. När smöret har kallnat helt så elvispa det vitt och fluffigt strax före ni ska äta. Ställ INTE in i kylen för då blir det stenhårt igen...

Bönröran. En burk avsköljda svarta bönor, en liten klyfta vitlök, en torkad chilli, färsk timjan, lite flytande honung, rapsolja för konsistens, salt och svartpeppar. Mixa rubbet med en mixerstav.

Dela den bakade rotsellerin och ät med tillbehören. Spöar det mesta faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar