tisdag 23 juni 2015

Om hot och provokation

Igår fattade kommunfullmäktige i Vimmerby ett beslut som inte uppskattas av alla. Det är till och med så illa att flera moderater fått ta emot hot på olika sätt. Både verbala och mera handgripliga i form av en hink mördarsniglar i trädgården.

Stämningen som piskats upp kulminerar i handlingar som kan synas harmlösa först men som i praktiken är ett hot mot grunden för all demokrati.

Den som engagerar sig politiskt ska ha den möjligheten utan att känna rädsla för sin egen del och andras.

Jag hoppas innerligt att alla känner ansvar för det som hänt. Jag har stått på sidan av och tittat på när politiker från majoriteten åkt ut, lyssnat och mött människor. Boende ute i kransorterna har argumenterat både högt och lågt. Stundtals i höga tonarter både på sociala medier och på insändarplats i tidningen. Ofta hamnar argumentationen på neanderthalarnivå utan något som helst helhetsperspektiv. Allt ska vara som det alltid har varit och politiker är onda. Ungefär där slutar man lyssna. De som inte kan eller vill ta argumentationen till en annan nivå är förmodligen samma personer som tar sin hink och går ut och samlar mördarsniglar. De andra som använder sin kraft till att se nya möjligheter och vinklar på saker, dem lyssnar man på. Jag säger inte att man nödvändigtvis gör som de säger alltid, men man lyssnas på om man har argument.

Beslut som inte går ens egen väg kan tyckas vara en provokation. Ni som tror att politiker enbart fattar beslut för att jävlas med andra måste ta och sätta er ned och andas en stund. Skulle det vara så att man vill jävlas med andra så finns det betydligt enklare medel att ta till.

Typ att hämta en hink och plocka mördarsniglar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar