onsdag 20 maj 2015

Om utrymme och att passa ihop

Här kommer ett inlägg om hur det kan vara med samspelet i en trädgård.

Ni vet hur det är. Nybörjaren går loss med liv och lust. Allt vill man ha och allt passar säkert ihop bara för att det ser snyggt ut på plantskolan.

Själv så köpte jag en trollhassel och planterade mitt i en cirkel och så tio Nina Weibull-rosor prydligt runt om. Mitt på gräsmattan.

Trollhasseln visade sig vara ett hållbart och pålitligt alternativ. Den pryder sin plats än idag. Rosorna däremot, de är borta sedan länge.

Nej. Allt passar inte ihop i trädgården. Så är det.

Man behöver ett gäng höga växter som bildar tak. Som ramar in och som står för stabilitet. Färgen är inte helt avgörande.

Sedan därunder ska det finnas både färg och form. Högt och lågt.

Vissa växter kommer man ångra på att man någonsin tog hem. Röda klöverväxter och ett gult elände som bildar revor långt ut i gräsmattan. Där gäller det att tukta och rycka bort.

Vissa saker kan man mera medvetet släppa in under ordnade former. Myskmadran till exempel. Den kan få vara med. För att den inte ska ställa till med problem och kväva allt annat så får man hägna in den. Släpper man den lös så tar den över allt.

Då har jag ändå inte nämnt ogräset hörni. Men jag tror att jag skippar det i detta inlägg.

Sålunda till de växter som kan komplettera, ja, till och med förhöja varandra. Som ceriserosa tulpaner och blå Förgätmigej. Eller limefärgade daggkåpor och blåa nävor. Orange och blått är färger som verkligen kontrasterar på ett härligt sätt.

Oväntade konstellationer där ett naturligt samförstånd uppstår ska man inte underskatta. Ibland skapar naturen aklejor som är ren njutning.

Samspelet i trädgården bygger på att ingen kväver en annan. Att man ser hur den ena kan framhäva den andra utan att tappa sin egen skönhet. Respekten mellan färger, former och livscykel. En försvinner och en annan tar vid.

Vissa växter ska vårdas ömt och andra får man helt enkelt rycka bort eller hägna in. Använd sunt förnuft i trädgården och när ni ska köpa växter. Om något finns i mängd och är billigt så beror det helt enkelt på att tillgången är stor och återväxten bjuder på oönskade överraskningar...

Låt heller inte någon annan besluta vad som är snyggt och god smak. Det är din trädgård och det är du som bestämmer hur den ska ser ut och formas. Känn tillit till dig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar