måndag 12 januari 2015

Har du löss i pälsen får du göra något åt det!

Ungefär något i den stilen sa Lovis till Mattis när han fick veta att Borka och hans rövare flyttat in i andra delen av Mattisborgen. Klokt, tycker jag.
Här i Sverige upplever en så stor andel människor av någon anledning att flyktingmottagandet är ett så stort problem att de väljer att rösta på Sverigedemokraterna. I det läget är det inte Sverigedemokraterna som är problemet. De är bara partiet som suger upp missnöjet. Vi andra tillåter att de växer.

Vi som är socialdemokrater måste i stället se till att göra något åt probelmet - lössen i pälsen. För mig är lössen i pälsen människors otrygghet. Otrygghet skapar behov av syndabockar och syndabockarna får bli de som flyr för livet. Jag blev så oerhört berörd av att se Fredrik Önnevalls program Fosterland igår. Ni som missade, se det i efterhand. Det är ett viktigt program. Önnevall är vetgirig, orädd och han räds inte att visa hur berörd han själv blir av de möten han har. Jag skulle vilja säga att det är ett viktigt program han gör.

Trygga människor som kan se en bra framtid hatar inte andra. Det finns inget behov av hat och syndabockar.

Människor som växer upp i hopplöshet, fattigdom utan utsikter till vare sig utbildning eller jobb kommer ovillkorligen hamna i situationen att de inte har något att förlora på att gå till ytterligheter.

I världen finns det resurser, stora resurser. Fattigdom och krig är ett globalt problem och jag tycker att det går alldeles för sakta på vägen till de goda lösningar som behövs. I Sverige har vi råd att vara generösa och ta emot människor som har det svårt. Kravet är ändå att vi gör läxan fördelningspolitiskt och ser till att det finns en välfärd för alla som gör människor så trygga att de blir generösa och öppna. Så länge människor upplever problem med dålig äldrevård, sjukvård, skola och andra saker som skapar generell trygghet så kommer det finnas grogrund för främlingsfientlighet.

Jag har naturligtvis inte hela bilden av hur Migrationsverket arbetar men nog måste det finnas grundläggande fel när vi ständigt ser exempel på hur näringsidkare med mycket tveksamma motiv tillåts skära guld med täljkniv på boende till flyktingar. Det måste vara grundläggande fel att låta människor vänta i åratal på ett besked. Det måste vara grundläggande fel när människor som vill arbeta och har en fin utbildning får vänta år på att få göra just det.

Gör något åt problemen i stället för att skälla på dem som har fel lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar