fredag 28 september 2012

Att säga upp personal behöver inte bli lättare

Regeringen är inne på att göra ett beställningsjobb till Svenskt Näringsliv. Det ska bli lättare att säga upp personal, i alla fall om den utredning som presenterades idag blir verklighet.

Under augusti i år varslades hela 4 227 personer om uppsägning runt om i riket. De allra flesta av dem varslades med all sannolikhet för att det råder arbetsbrist. Noll jobb, inga beställningar i orderboken och för mycket folk i fabriken.

För stor kostym, brukar det heta på mansindustriska språket.

Utredningen med det mystiska namnet "uppsägningstvistutredningen" vill faktiskt luckra upp en redan urvattnad LAS, Lagen om anställningsskydd, ytterligare. Det räcker inte med möjligheter att undanta medarbetare från turordningen och att kunna förhandla bort turordningen när företaget riskerar dräneras på kompetens. Nej, nu ska även ansvaret förflyttas och drabba den enskilde medarebtaren.

Så här säger utredaren själv till tidningen Kommunalarbetaren:
"Mitt uppdrag är att föreslå hur det kan bli billigare för företagen att bryta mot LAS. Och jag tror att mitt förslag pressar fram snabbare lösningar vid tvister om uppsägning. Det säger Jonas Malmberg som här kommenterar sin utredning som i dag överlämnades till regeringen."


Har denna man verkligen fått uppdrag av regeringen att se över hur det kan bli billigare för företagen att BRYTA mot en lag!?

I så fall är ju det en historia för sig...

Om vi inte enas så är det ditt fel, menar företaget. Och du får driva det själv... Under tiden så får du gå härifrån, bye bye baby. See you later. Not.

Just så tycker utredarna vi ska ha det framöver. Hamnar man i tvist så är det upp till den anställde att bevisa sin rätt. Skyldig tills motsatsen bevisats liksom. Jamen det känns tryggt och fint.
Johan Westerholm går in i detaljer.

Läs mera på Brännpunkt  samt bloggare som Peter Högberg och Peter Andersson och Martin Moberg

onsdag 26 september 2012

Riktiga jobb, inte bidrag och åtgärder!

Men det var minsann välkommet! Nu sätter partiledningen ned foten och skrotar hela fasan, eller som regeringen Reinfeldt kallar den; Fas 3.

Om vi kommer till makten 2014 vill säga.

I nuläget så går de långtidsarbetslösa in i fasan och blir kvar där. Hymmel och hemlighet om vilka som ställer upp med platser...

När vi vinner valet 2014 ska vi sätta alla dem som vill i arbete eller ge dem utbildning med bibehållen ersättning. Så skapar man hopp och meningsfull sysselsättning för dem som står längst från arbetsmarknaden!

Så här skriver vi i ett pressmeddelande som gått ut i dag:

Vårt alternativ: Riktiga jobb & utbildning

  •  Alla som befinner sig i Fas 3 får riktiga jobb i företag, kommuner/landsting eller föreningslivet eller utbildning.
  • Den som anställer får en lönesubvention i form av ett särskilt anställningsstöd på mellan 85 och 100 procent.
  • Varje individ ska få individuellt utformade planer.
  • De som får ett riktigt jobb får avtalsenlig lön, de som får en riktig utbildning får bibehållen ersättning. Den som inte tar eget ansvar får ingen ersättnin
  • Reformen innebär en investering på 2,0 miljarder kronor 2013.

Mera på Högbergs Tankar  Mitt i steget  Webbredaktör  Jämlikhetsanden Röda Berget Den demokratiska socialisten    Claes Krantz

måndag 24 september 2012

Obegripliga moderaterier

Jag brukar verkligen försöka tänka mig in i hur andra resonerar. Försöka se saker med andra glasögon än mina egna. I flera dagar har jag funderat på hur det ska kännas att vara moderatpolitiker i Kalmar numera. Och det är nog ingen dans på rosor precis.

Tänk er medlemmar som röstar i en fråga och fattar beslut på demokratiska grunder. Tänk er sedan att beslutet i princip ska befästas på ytterligare ett möte men inte riktigt samma konstellation. Normalt sett formalia men inte i Kalmar. I Kalmar kuppas det och med röstsiffrorna 6 mot 7 väljs en helt annan moderat in än den som medlemmarna valde på det demokratiska medlemsmötet.

En pikant detalj är att mannen som valde att gå emot medlemmarnas vilja dessutom hade en egen röst att lägga på sig själv. Antagligen den sjunde rösten som fick honom vald.

Man blir mållös vad en del kan göra för att köra över andra.

Hur känns det att gå och sätta sig på nästa medlemsmöte tro? Och hur känns det att gå till sitt "förtroendeuppdrag" varje dag? Obegripligt.

Peter Akinder skriver läsvärt om detta.

Mera obegripligheter hittar ni här.

torsdag 20 september 2012

Heja Nanna!

Ibland har man inte så roligt. Men då får man göra så gott man kan för att lätta upp stämningen. Det gör Nanna.

"Ibland blir man så ledsen över att högern kommer styra Sverige i (minst) två år till att man bara vill bara kura ihop sig till en liten boll och skrikgråta. Då kan det vara skönt att ägna sig åt någon form av terapeutisk verksamhet. För mig är att det att medelst Photoshop skapa en bättre/ofarligare/sötare version av Alliansen. Det är inte tänkt att vara satir, det är bara ett sätt att handskas med det bottenlösa jävla ångesthål som funnits i kroppen sedan 2006."

Vill ni se bilden hon gjort på di blåe små så får ni ta er besväret att klicka här

Men det är det värt.




tisdag 18 september 2012

Beklagar å centerns vägnar

Jag blir faktiskt lite illa berörd när jag läser Alliansfritts inlägg. Hur kunde ett parti med båda fötterna djupt nere i myllan hamna så fel?

När centern rekryterar fackföreningsfientliga och smygfilmare så blir det märkligt. De rekryteras dessutom till maktens absoluta centrum i Annie Lööfs stab.

Vissa saker var bättre förr.

måndag 17 september 2012

Å vad roligt med regelverk

Tänk.

Att regelverk kan vara så trevliga att luta sig mot.

Tiotusentals kronor i bonus från svenska folket.

Men grattis vettja. Jag känner mig så glad över att mina skattemedel går till dubbla löner. Jipiiie!

tisdag 4 september 2012

Stackars Malin!

Jag har nog vid något tillfälle varit i samma rum som Malin Petersson, moderaternas oppositionsråd i Kalmar. Med andra ord så kan jag inte ens säga att vi är bekanta med varandra.

Men sympati för henne det får jag onekligen när jag läser det "öppna brev" som hennes så kallade partikamrater skriver till sina väljare i dagens Barometern.

Vad sägs om denna charmerade salvan:
"Låt oss hoppas att Malin Petersson inte ställer till mer skada under sin kvarstående månad som oppositionsråd."

Sålunda, sugna på att engagerar er politiskt någon? Visst känns det lockande? Jag tror inte på vis i världen att detta är unikt vare sig för moderater eller Kalmar...

Till dig Malin vill jag säga så här; för tusan, Malin, stå på dig och skaka av dig dem och gör det nu! Jag tycker inte om din politik och jag tycker inte att det fattas kloka beslut i landet just nu.

Men Malin ska inte behöva ha det så här.

Undertecknar brevet gör: Ami Höglund (M), Kajsa Hedin (M) och Tamás Lakatos (M)

Malin P har tidigare varit tuff i sina yttranden mot andra moderater i Kalmar, i första hand män som enligt Malin P haft problem med att hon är kvinna och driftig.

De moderater som kände sig mest träffade verkar hålla sig undan från detta öppna brev. Låt mig gissa att denna fantastiska moderatgrupp som är så kompetent beskriven i det öppna brevet har varit med och godkänt texten.

Moderatkamraten Bo Frank i Växjö han röt till att det var fråga om gubbar som inte skulle platsa i Växjö....vilket fick moderatmännen i Kalmar att ilskna till...rejält.

Alliansfritt om detta.