tisdag 31 januari 2012

Grattis alla barn i Sundbyberg

I dag presenterar sossarna i Sundbyberg ett lysande förslag:

"Som ett viktigt steg i Sundbybergs arbete mot barnfattigdom ska alla förskolans och skolans aktiviteter hädanefter vara avgiftsfria. Inga extra ersättningar får efterfrågas från vårdnadshavare – alla aktivitetskostnader samt matsäck ska täckas av förskolan eller skolan."


De har tidigare haft möjligheten att ta ut en "obetydlig kostnad" och definierat den till 100 kronor. Nu är det nolltolerans som gäller. Det ska inte kosta något, inte heller ska någon tvingas ta med matsäck eller matpengar på utflykter och friluftsdagar. Alla aktiviteter under friluftsdagar ska vara kostnadsfria.

Bra jobbat!

I Vimmerby kommun har vi den mera luddiga definieringen kvar, ingen har svarat på frågan när s-politiker frågat var just en "obetydlig kostnad" är. Många aktiviteter kostar inte pengar men en del gör det definitivt. Badresa á 220 kronor plus fika plus matpengar är snart en femhundring! Obetydligt eller ej, nej jag tycker inte att det är obetydliga pengar! Har man dessutom flera barn så blir det dyrt!

Ni som inte tror på barnfattigdom kan gå in på Majblommans sajt och läsa lite i ansökningarna där. De listar de vanligast förekommande ansökningarna också. Det handlar om bidrag till glasögon, kostnadsfri skola och om möjligheten att ha ett fint sommarlov.
Mera hos Martin Moberg i dag.

måndag 30 januari 2012

Rökförbud - ja gärna!

Mmmmmm....rökförbud. Gillar. Precis som man kan välja en massa andra saker så är rökfrihet en fin sak att kunna välja.
När vi nyligen var på Teneriffa så fick människor röka överallt. Vilket de naturligtvis gjorde. Inte kul att hamna bredvid kedjerökande farbror titt och tätt. Alla som varit på soliga breddgrader vet dessutom hur allvarligt det är med den VÄLDIGT bokade solsängen...

Semester i Kenya innebar att det fanns rökrutor dit den som ville röka hänvisades. Det är också okej. Då kan jag välja att ligga låååångt från den rökrutan.

Många länder har rökförbud på allmän plats. Ingen dum idé.

fredag 27 januari 2012

Surdeg på riktigt

Att skriva om surdeg i dessa tider kan vara känsligt. Jag vill ändå våga ta fram en surdeg i ljuset. Den står och bubblar hemma. Förra helgen bakade jag bröd enligt konstens alla regler. Min nya stiliga Kitchen Aid fick jobba och vi väntade hänförda på detta surdegsunderverk.

Men icke.

Surdegen svek mig och jag tror att jag vet varför nu. Den, precis som jag, tål inte kyla. Surdegen vill ha 20-26 grader inne för att trivas. Och för all del....26 kanske är i mastigaste laget men men.... Vi har väl max 20, kanske 18-19 inne och det är okej för mig men inte för degen.

Sålunda surfade jag runt på nätet och hittade en listig kvinna som satte sin deg i skåpet ovanför kylen. Mitt skåp funkar inte så för min kyl är tydligen för MODERN...nåväl, samma listiga kvinna hade löst temperaturproblematik med att kontrollera att i ugnen med bara lampa på så blir det 30 grader...ja. Jag får klura lite på detta. I kväll ska det bli en deg till i alla fall. Jästiderna är heller inte riktigt som för vanligt jästbröd. Man hinner göra otroligt mycket roligt under tiden som fördegen jäser på. För att inte tala om när degen sedan ska jäsa på allvar.... Jominsann. Intet är som väntans tider.

Det blir glassexperiment i helgen också. Två. Just nu lutar det åt ett experiment som inbegriper Hockeysnus. Ett saltlakritspulver som är mums. Kanske går det att tillverka mumsig saltlakritsglass av Hockeysnus... Och så vill jag göra alldeles vanlig jordgubbsglass.

Ytterligare ett recept som gnager i huvudet är björnbärsoppa. Jag ska testa att koka den med vaniljstång och så passera den. Sedan ska jag reda av, sockra och servera den ljummen med lättvispad grädde och små biskvier.

God helg....

torsdag 26 januari 2012

Ny partiordförande i dag

Så blev det då IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Grattis Stefan!  Jag hoppas nu att du fixar uppdraget!

I dag är jag så himla glad över att mitt parti fixade att via måde mejl och SMS informera medlemmarna! Före pressen. Gott!

tisdag 24 januari 2012

Vad härligt med jobbskatteavdraget!

Just idag känns det extra fint med jobbskatteavdraget! För att inte tala om att det är gott med billigare lunch på krogen! Jepp, det är fint...

Visst är det rättvist att jag får mera när andra blir utkastade från sitt hem!

Går ironin fram eller behöver jag vara mera tydlig?

söndag 22 januari 2012

Sökes; orädd partiledare med hård hud

Socialdemokraterna är ett parti med runt 100 000 medlemmar. På Sveavägen 68 har vi vårt huvudkontor, internt kallat kallat "68:an". Vår organisation består av partidistrikt, arbetarekommuner och s-föreningar runt om i landet. Vi söker nu en orädd partiledare med känsla för förändring och gott ledarskap.



ARBETSUPPGIFTER:
Du ska känna lust att leda Sverges största parti till valvinst 2014. Under tiden fram till dess kommer du att få utstå en granskning som få människor kan hantera. Du ska se till att hålla journalister glada och nöjda 24/7 och du ska se till att ena ett sargat parti. Du ska hantera debatter med politiska motståndare på ett prickfritt sätt och aldrig någonsin begå fel. Du ska dessutom hantera politiska motståndare inom ditt eget parti på ett sätt som godkänns, oklart i dagsläget av vem.
Ledighet förekommer ej, journalister samt uppmärksam allmänhet följer med på resor av semesterliknade karaktär. Filmning och fotografering förekommer och självklart finns du med på sociala medier direkt.
Du ska på ett, för alla journalister, glasklart sätt kunna presentera ett budskap. Vi kräver dessutom att du ska klara av och känna lust inför att leda socialdemokratin in i 2000-talet med allt vad det innebär av internt förändringsarbete.
Du ska kunna kasta ut gamla förruttnade strukturer och göra socialdemokraterna till Sveriges mest öppna och nyfikna parti.

KVALIFIKATIONER:
Vi söker dig som sedan barnsben, ja så tidigt som när navelsträngen klipptes, bestämde dig för din partiledarbana. Du ska ha levt ditt liv på ett oförvitligt sätt och dina nära ska naturligtvis ha gjort detsamma. Du ska helt sakna kroppsliga uttryck som på något sätt kan rendera i raljanta uttalanden från pressen mfl.
Avsaknad av ett privatliv är ett direkt krav.
Du ska dessutom ha slingrat dig genom partiets alla grynnor och skär utan att ha skaffat dig några som helst ovänner.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Vi kräver förmåga att hålla alla bollar i luften samtidigt, noggrannhet och total hängivenhet. Du ska klara av att aldrig brusa upp, alltid le mot även de mest envisa journalister som hänger uppochned i ett träd utanför ditt fönster och du ska ställa upp i ALLA morgonsoffor som finns på jorden. Du ska dessutom trivas med att dansa med kossor, baka i teve och du ska banne mig var intellektuell men inte så intellektuell att du stöter dig med facket. Du ska som person tilltala kvinnor, män, barn, ungdomar, nya svenskar, gamla svenskar, svenskar med alla andra ursprung och ja, husdjur kanske? Kort sagt alla måste tycka om dig, punkt slut.

Varmt välkommen med din ansökan till Carin Jämtin.

Ni som vill ha lite god läsning i dag kan ägna er åt Paul Ronge och Ulf Bjereld.

lördag 21 januari 2012

Dagens känsla är.....?

I går och i förrgår hade jag en stark önskan. Sammanbitet mässade jag för mig själv. "Gode gud låt VU klara ett möte utan att läcka som ett såll, snälla...."

Den önskan uppfylldes naturligtvis inte.

Vår eget innersta, kärnan, topppen, de skarpaste av alla sossar och så vidare, och så vidare.
De klarar inte av att inte läcka till media. Hur i all sin dar ska de då klara av att styra ett land?

Vad som händer i dag kan vi alla bara vänta på och se. Fast de läckande har ju redan kontaterat att Carin Jämtin ska rodda s-skutan i väntan på en ny ledare.

Man kan säga mycket om dagens pressträff. Så är det.

Men allra mest känner jag idag ilska och den riktar jag mot alla egon som inte kan bevara en hemlighet. Alla partiegon som sätter sig över allt som är viktigt och läcker som såll. Vad är det ni tror er vinna på det?

För mig är ni en bunt loosers som har satt partiet och hela Sveriges framtida utveckling på spel. Jag kommer aldrig att respektera er någonsin.

Ta och läs Peter Kadhammar i AB. Ta er sedan en riktig funderare på framtiden.

Idag finns det några till som bloggar, Peter Johansson och Johan Westerholm och Peter Högberg och Norrköpingsbloggen.

torsdag 19 januari 2012

Mediakrumbukter på nära håll

"Jag kommer inte spekulera i namn och jag kommer inte kräva avgångar. Men att samtliga i partiledningen grubblar om de anser sig kunna vara bra företrädare för ett parti i fritt fall vore bra. Att kommunicera med oss medlemmar om var ni står och vilka tankar ni har för att få skutan på rätt fot."

Citatet kommer från Peter Högbergs senaste blogginlägg.

Han kräver inte Håkan Juholts avgång. Inte i går och inte idag. Men nog försöktes det tappert att få det till just det. När Peter avkrävde partiordföranden "ansvar" för den senaste turbulensen så var det liktydigt med att Peter hade tröttnat på Juholt och ville att han skulle avgå. "Nu får du se till att vara tydlig", sa jag och i dagens blogginlägg tycker jag att han är det.

I dag kallas Peter för toppsosse i Aftonbladet. Förlåt Peter men det är du inte. Däremot känns det som om Aftonbladet beter sig lätt desperat i jakten på att underblåsa sitt drev. Däremot vill jag bestämt hävda att du är toppen, men det är en annan sak.

Läs gärna Ola Möller idag, jättebra skrivet Ola! Och en titt hos Martin Moberg är aldrig fel! Dessutom har ju alltid Peter Johansson i söder...

onsdag 18 januari 2012

Den försmådda maken

I dag läser jag Martin Ezpeleta i Aftonbladet. Ezpeleta drar slutsatsen att partiet och arbetarrörelsen har glidit isär under äktenskapet och att den ena parten troget går och väntar på att den andra ska återvända.

Jag tycker han missar en poäng i sin slutsats. Jag läser hela tiden hans mycket speciella inlägg som att det är väljarna som är den hustru som fått allt, utvecklats och nu lämnat sin make partiet bakom sig för en annan man.

Väljarna, inte arbetarrörelsen. Så som jag ser det är arbetarrörelsen i mångt och mycket en minst lika försmådd partner som partiet just nu är. Tyvärr är det många som ifrågasätter det fackliga medlemsskapet. Jag menar verkligen tyvärr för de som säger nej till facket säger nej till en historia av solidaritet och trygghet i styrkan av att vara många.

Vare sig partiet eller facket kan sitta på kammaren och känna sig försmådda. Ingen av dem har råd att slicka såren allt för länge. Det gäller att räta på ryggen, gå ut i bland folk och kolla upp vad som är viktigt för människor. Nu och i framtiden.

Berätta gärna en histora men sök också framtidens lösningar!


Jag vill avsluta med ett citat från Håkan Juholt.

"Vi är övertygade om att Sverige har en stor inneboende styrka, en styrka som lätt går till spillo när människor hålls tillbaka i arbetslöshet, när de saknar utbildning eller möjlighet till arbete. Därför vill vi frigöra kraften i Sverige, och börja med att slå in på vägen mot full sysselsättning. Så bygger vi Sverige starkt för framtiden."
Håkan Juholt, partiordförande

tisdag 17 januari 2012

Lätt förvirrat faktiskt

I politiken i Vimmerby har vi det riktigt bra! Om jag nu ska generalisera och tala om mitt parti lokalt. Jag brukar inte göra det så ofta. Men nu vill jag tala om att vi känner förändringsvittring. Vi har en rad olika konstruktiva möten internt och vi håller på att öppna upp oss externt på olika sätt. Vi är många som känner att vi påverkar, att vi räknas och att vi får ta ansvar för olika saker.

Därför känns det som händer i partiledningen så, minst sagt, märkligt. Håkan behöver stöd och plockar in Urban Ahlin och S-kvinnor skriker nej. Om det hade varit det enda som hänt på sistone så hade det kanske varit nog. Men det är det inte.

Jag vill citera min man Peter H idag:
"För mig är de politiska idéerna viktigare än person. Min tro på att med de demokratiska socialistiska idéerna som ligger till grund för socialdemokraterna kan samhället bli mycket bättre för alla. Då kan inte min egen politiska karriär vara i vägen. Så därav som jag ställer mig själv frågan om jag gör nytta eller är ett hinder. Jag önskar flera kunde ställa den frågan. För bara med att ställa frågan och kritiskt granska sin egen roll så kan man utvecklas och göra sig förtjänt av att vara kvar och driva politiken framgångsrikt utan att ägna sig åt det politiska rävspelet. Att kunna få förtroendet på sina politiska gärningar. "

Läs gärna hela. Även om Peter är trött på tjafset så försöker han se ljuset i tunneln. Men det blir banne mig svårare och svårare. Vi gräsrötter vi tampas inte med media så värst mycket, vi får likt Alexandra Einerstam tampas med släkt och arbetskamrater. Och det är inte alltid nådigt.

måndag 16 januari 2012

Trovärdighet och opinionsundersökningar

Till Dagens Media
"Niklas Svensson vill inte kommentera kritiken mot hans undersökning.


– Jag förstår att besvikna Socialdemokrater är trötta på enkäter och undersökningar som inte går deras väg. Men likväl har nu över tusen S-politiker svarat på mina enkla frågor. Jag har varit tydlig med att redovisa frågornas utformning och hur många som har svarat på frågorna. Någon annan kommentar har jag inte, säger han."

Kritiken handlade inte om att vi var besvikna över att resultatet inte gick "vår" väg. Kritiken handlade faktiskt om att det inte fanns en enda möjlighet att svara på det sätt vi faktiskt tycker! När vi bara hade att välja på att pricka in när Juholt ska avgå så var det ju helt omöjligt att svara att vi vill att han sitter kvar. Det alternativet fanns inte! Därav kritiken mot Niklas Svensson.

Det finns en klassiker inom journalistik som brukar exemplifiera en fråga där det inte finns så mycket utrymme för den som ska svara; "När slog du din fru senast?"  Den typen av fråga använde Niklas Svensson och det blir inte bra.

I dag skrivs det på DN debatt på ett mycket intressant sätt om just opinonsundersökningar.

torsdag 12 januari 2012

Jag är så avundssjuk!

Sitter och önskar att jag hade gått med på Twitter... Då hade säkert även jag haft förmånen att likt Johan Westerholm få bli blockerad av Expressens egen Niklas Svensson. Men nu går inte det eftersom jag inte twittrar. Så jag får nöja mig med att hoppas på att den gode Niklas slutar skicka sina skitundersökningar till mig på min mejl.

Är det för mycket begärt Niklas? Kan du blocka mig på mejlen snälla?

Läs gärna Folket idag.

Hos Peter Högberg och Peter Johansson råder det sannerligen bara blockeringar från det ena hållet.