fredag 6 juli 2012

Två partier under spärren

Idag noterar Demoskop att både centern och kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren. Detta till råga på allt när det är centerns egen dag i Almedalen. Ja, vad ska man säga. Jag tror att siffror upp och ned det kommer vi att få vänja oss vid. Jag hör till en växande skara som nog inser att hästsossen snart nog inte finns längre (sossar som enligt påstående skulle rösta på s om så partiledaren vore en häst).

Detta utmärker hela väljarkåren. Väljaren är inte ideolog utan individualist. Att välja parti kan vara ett mycket flyktigt beslut som grundar sig på sett och hört på twitter. Eller så kan det grunda sig på läsning av kvällspressen. Det händer naturligtvis att människor detaljgranskar, väger in de olika partiernas budskap och gör en bedömning därefter. Men jag tror att de som gör så blir färre och färre.

Just flyktighetern hos väljarkåren gör att siffrorna kommer fara upp och ned. Och att valresultatern för kommande val kommer bli en rysare. Nya partier kommer att ha lättare för att etablera sig tack vare spridningsmöjligheter som finns i sociala medier. Twitter- och bloggbävningar kommer ha allt större betydelse för samhällspåverkan. Vi kan tycka precis vad vi vill om den saken. Men att förhindra, förbjuda eller reglera - det kommer vi aldrig att kunna. I grunden så är jag helt övertygad om att öppenheten ändå alltid kommer att gynna oss.

Mera hos Martin Moberg och Peter Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar