måndag 9 juli 2012

Friends Arena var nog aldrig ens med i tanken

Varför skulle någon vilja lägga ett för hela riket viktigt marknadsföringsarrangemang i skandalomsusade Friends Arena?

Jag har väldigt svårt att tro på att ESC vill ha omharvat all den "bad publicity" som skulle bli fallet när media får anledning att skriva om alla turer kring byggnationen av Solna-arenan. Bloggande oppositionsrådet Johanna Graf har ägnat en hel del spaltmeter åt att beskriva händelseförloppet. Så gott det nu går när insyn och öppenhet inte präglar ett projekt.

I SvD beskriver krönikören Erika Hallhagen samma problematik.

"Runt 345 miljoner kronor per år behöver Friends arena ha i intäkter för att för att få en marknadsmässig avkastning (7,5 procent) visar en riskanalys som revisionsbolaget PWC gjorde förra året. Det är närmare 140 miljoner mer än vad Danmarks i särklass största arena Parken drog in 2009, skriver DN.

Nu har alltså SVT sagt nej till Friends arena. Det är inte första gången, och låt oss gissa inte heller den sista, som det kommer att bli problem att fylla den gigantiska hangaren."

SVT säger nej till en arena som tar in 65 000 besökare till förmån för Malmö där det går att ta in 15 000 besökare. Det är alltså inte krassa ekonomiska överväganden i biljettintäkter som fått råda. För att ta in 65 000 schagerintresserade människor från hela Europa hade säkert varit möjligt. Jag tror inte heller att det handlade om att fördela gracerna så som Percy tror.

Krasst handlar det om att få så lite dålig publicitet som det bara går. Friends Arena smakade dåligt i munnen innan den ens var färdigbyggd.

Mera om valet av Malmö hos Annarkia och hos Martin Moberg. Och i Aftonbladet så klart.

2 kommentarer:

 1. Skandalerna krings Friends arena har inte gett något eko i internationell press till skillnad mot demonstrationerna mot Israel i Malmö. Den negativa publiciteten fick ju Barack Obama skickade ju sitt särskilda sändebud i arbetet mot antisemitism till Malmö.
  Israel ska ju vara med även i schlagerfinalen 2013 och skulle vi demonstrationer med stenkastningar mot detta skulle det antagligen ge Sverige betydligt sämre publicitet internationellt än vad arenan i Solna kan komma att ge.
  Därför tror jag att det är betydligt bättre för sveriges internationella anseende att förlägga evenemanget till det mer toleranta Solna än till Malmö

  Lars J

  SvaraRadera
 2. Snarare att Kastrup ligger 20 km ifrån Malmö.

  SvaraRadera