torsdag 25 augusti 2011

Stad och land är beroende av varandra

Det händer då och då att jag tänker på kloka ord från en god vän. Hon hävdade med bestämdhet att stad och land behöver varandra, ingen av de båda klarar sig helt utan den andra. Det vi talade om då var Vimmerby med landsbygden runt omkring. Vimmerby stad kan inte klara sig utan sin landsbygd och allt vad den för med sig. Och tvärt om. Staden är, om man ska grovt förenkla, en plats där människor samlas och köper och säljer varor. Förr drevs oxarna in till staden och så sent som när jag var liten (!) hade vi hästmarknaden borta vid fordonsprogrammets lokaler. Nu är det inne med "Bondens marknad", lokalproducerat och vi köper korvar som ska hängas i taket....

Vimmerbyvarianten kan naturligtvis översättas till en Sverigevariant. Jag Läser Peter Strobls gästbloggning hos Johan Westerholm i dag och tänker vidare. Storstaden beghöver landsbygden och tvärt om. Så är det. Min upplevelse är att de två livsstilarna existerar med en ganska bred avgrund emellan. Jag har förmånen att arbeta i huvudstaden med jämna mellanrum. Problem och lösningar som behövs där är bitvis helt annorlunda jämfört med det vi ser på landsbygden. Väljare i storstaden ser inte socialdemokrati som ett gott val just nu. Samtidigt som socialdemokrater på landsbygden knotar över att socialdemokratin är för "stockholmsinriktad" och likställer det senare med en högervridning.

Jag skulle kuna skriva långt och ur många vinklar i frågan. För det är inte enkelt och det finns inte ett enda svar. Ett problem i nuläget är att socialdemokratin behöver storstadsväljare för att vinna regeringsmakten. Det räcker inte om varendan landsbygdsbo röstar rött så går det inte ändå....och därför storstadsväljarflirten. Alltså måste vi få storstadsväljare att inse att stad och land behöver varandra. På olika sätt.

Reformer som är bra för landsbygden gynnar i grunden även storstadsbor. Och visst vore det mumma om storstadsbor kunde flytta till landsbygden! Vi som knotar över att ha tio minuter till jobbet har ingen aning om hur det är att pendla en och en halv timme enkel resa till jobbet... Vi som kan betala en miljon för en schysst villa i centrala delar av stan vet inget om hur det är att pröjsa tre-fyra miljoner för ett renoveringsobjekt i förorten.

Olika livsstil - olika probelm och därmed: olika lösningar. Inte en lösning utan flera. Och låt oss börja tala om att vi alla behöver varandra. Sverige ser inte likadant ut från norr till söder. Precis som temperaturen och vädret inte är samma så skiljer sig utvecklingen åt från landsdel till landsdel. På en ort växer industrin och på en annan skärs det ned.

Vi måste ta tempen på flera delar av landet för att hitta svar på morgondagens problem.

Mera hos Partistaten och Martin Moberg i dag på en blogg nära dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar