torsdag 18 augusti 2011

Nu har DN öppnat helvetets portar

Jag arbetade under nära nog tio år som journalist innan jag bytte bana. En av de första sakerna man fick lära sig på lokaltidningen på landet var att citat var noga. Noga, noga, noga. Gjordes det någon gång fel så var det ALLVARLIGT.

Vi använde oss av påhittade citat en enda gång. Det var till ett aprilskämt. När DN:s ledare i dag lägger ord i munnen på Håkan Juholt som han aldrig vare sig har sagt eller kommer att säga, så är det inte på något sätt ett skämt. Det är ett angrepp, lågt som tusan.

Att som DN:s ledarskribent medvetet hitta på ett citat och lägga det i munnen på någon är även tjänstefel. Det öppnar helvetets portar för vem vet nu vad som är sagt och inte? Jag kan ju hitta på vad som helst, sätta citat-tecken på och sedan dementera någon rad under.

Om Erik Helmerson har någon som helst yrkesheder kvar i kroppen så borde han....nej, jag vet inte vad som skulle kunna reparera skadan som skett.

Peter Högberg är lika upprörd:

"Kan det vara så at vi imorgon när vi slår upp DN kan läsa ett påhittat citat från Fredrik Reinfeldt där han säger"”Vi moderater är fullt beredda att med Sverigedemokraterna som stödparti leda regeringen.” För det är så att i nio av tio omröstningar så är detta sanningen men det väljer DNs ledarredaktion och Erik Helmerson att blunda för.... "

Till och med på landet vet journalister att citatet inte ska missbrukas. Om man ska vara sarkastisk. Hittepå-citat var ett lågvattenmärke utav helvete rent ut sagt när det gäller att förnedra Håkan Juholt.

Pressetik kan nog inte Helmerson stava till.

Martin Moberg och Jämlikhetsanden och Alltid rött, alltid rätt samt Krassman skriver mera på en blogg nära dig.


2 kommentarer:

 1. Han borde lyftas bort av ansvarige utgivare. med omedelbar verkan

  SvaraRadera
 2. Håller delvis med.

  Att hitta på ett citat som anger vad en person egentligen har sagt är inte ett särskilt unikt grepp, och OK om man tydligt anger att det är det man gör.

  Däremot tycker jag inte att det påhittade citatet stämmer med vad Juholt sa. Hur gärna jag som högerspöke än vill hitta en saftig blotta hos Juholt att vrida om kniven i, så ser jag inte den blottan här.

  För det är, tack och lov, Reinfeldt som regerar. När den internationella konjunkturen går upp, tar vi raskt åt oss äran för det som spiller över till Sverige. När konjunkturen går ned, gör vi vårt bästa att skylla på konjunkturen, men får ändå finna oss i att våndas över att vi borde ha förberett oss bättre, desperat fundera ut vad som måste göras nu, osv.

  Ansvaret för att regeringen håller landar på en person och ingen annan: Fredrik Reinfeldt. Det är han som ansvarar för att regeringens politik får majoritet. Han hissas om det lyckas, och sparkas ut bakvägen om det misslyckas.

  SvaraRadera