onsdag 23 december 2009

Tänk på barnen!

Dagen före julaftonen i Sverige kan vi summera 200 000 fattiga barn i landet. När tiden tickar på blir de allt flera. År 2010 kommer vart sjunde barn i välfärdslandet Sverige att vara fattigt. Det är så många som fyra barn i en klass på 28 elever.
Det är de ensamstående föräldrarna som har det svårast att få ekonomin att gå ihop. Socialbidragsutbetalningarna ökar i en rasande takt i landets kommuner. Och det är nya grupper som söker hjälp. I Vimmerby kommun får barnfamiljerna 500 kronor extra till jul men det är långt i från alla kommuner som gör så. Som mor till en 13-åring vet jag vad julklapparna kostar. Och vad det står på önskelistan.

Under mandatperioden med en moderatledd regering har barnfattigdomen ökat med 45 procent.

S, V och MP har tillsammans granskat det kalla Sverige i en gemensam rapport.

Bland annat så blev 23 000 barn utan glasögon förra året. Hur har de klarat sin skolgång tror ni?
Vi måste se till att synen och hörseln räknas lika! Det ska vara lika självklart att kunna se som det är att få hörselhjälpmedel!

Jag får ont i magen när jag tänker på alla mammor och pappor där ute som inte kan göra jul på det sätt de skulle önska. Göra en guldkant för barnen och sig själva.

I bland får man trolla med knäna. Hos oss när ekonomin tröt så hittade jag på att ge bort en egen "Bestämmardag". Det innebär att mottagaren får bestämma allt själv en hel dag längre fram i tiden. Kanske till sommaren!

Ibland handlade det just om en dags fullkomlig makt över sysselsättningen! Spela spel, bestämma middag, få massage och en massa kul. Detta gav oss i familjen en hel del fina dagar att minnas.

När ekonomin blev mera tillåtande kunde bestämmardagen handla om en dag i Kolmården eller en "all inclusive"-resa till Gränna och Visingsö med moster B.

Jag tror att hårt ekonomiskt belastade föräldrar tar till knäna och trollar. Men det är svårt när oron gnager i magen. Efter jul kommer raskt ett månadskifte när räkningshögen torde vara minst lika stor som det förra. I år kommer många ensamstående att bli av med antingen jobbet eller med sjukersättningen.

Kommer Christina Husmark Persson, Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson att tänka på den när de firar sin ombonade trygga jul?

Det tror inte jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar