måndag 23 november 2015

Det blev kallt!

Så kom kylan och med den ett litet sug efter soppa. Jag har aldrig någonsin haft problem med säsongsrelaterade rätter, jag blir sugen på sånt som hör hösten till när hösten kommer osv...

Soppa alltså.

En av soppornas okrönta kungligheter är den gratinerade löksoppan! Så fullmatad med c-vitaminer och antioxidanter! Ja, om man skulle gå all in och verkligen berätta om hur nyttigt det är med lök så kanske det vore avskräckande...hur eller hur så är lök vansinnigt gott och löksoppa är en förädlad form som man bara vill ha mera av!

Jag brukar skiva några lökar och så steka dem gyllenbruna i smör, länge. Lök behöver få en god stund i pannan för att den ska blir så där härligt karamelliserad som man vill ha den. Låt gärna torr eller färsk timjan gå med en stund under stekningen. Använder man torr timjan ska den krossas lite mellan fingrarna innan den går i pannan. Fyll upp med vatten så soppan får bra konsistens. Inte för tjockt med lök och inte för tunt. Tillsätt buljongpulver/tärning. Gärna grönsaksvarianten. Smaka. Låt puttra under tiden som du rostar bröd. Lite äldre surdegsbröd är förstås mumsigast. Här kan man välja att rosta brödet i ugn eller brödrost eller steka krutonger knapriga i smör eller olja. Båda funkar.
När krutongerna är klara så häller man uppsoppan i soppskålar som tål 250 grader i ugnen och så toppar man soppan med krutonger och smakrik riven ost. Ni fattar va? För tunn soppa innebär att krutongerna sjunker för fort. För tjock är heller inte bra, det blir bara grötigt. Som alltid; lagom är bäst. Ostsorten då. En kunglig soppa kräver sin ost. Jag skulle säga att allra godast blir det med en lagrad gruyere men för all del så duger en vällagrad prästost om det kniper.

Alltså, soppskålar som tål värmen, soppa, krutonger och så toppa med ost. Gratinera i den heta ugnen tills det bubblar och har sig!

Detta serverar jag på söndag! Tänk så bra med soppa för då orkar man sätta i sig en extra lussekatt ju!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar