onsdag 17 april 2013

Sitter inne och längtar ut

Solen skiner. Gamla löv från i fjol dansar i vinden utanför. Jag väntar ivrigt på att den av naturen skapade dammen i trädgården i stället ska gå över i vanliga gräsmattan så jag kan kratta.

Väntan ger tid till att laga mat. Eftersom Johan Westerholm behöver tips inför den stundande karriären i något svenskt matlagningsprogram så kommer här ett fantastiskt tips!

Börja med att skaffa en stektermometer och en lista på alla innertemperaturer som behövs. Chansa aldrig utan låt firren bli 55-56 grader inuti, vare sig mer eller mindre. Chansning åt det ena hållet ger torr middag och åt det andra fesljummen sushi...och det vill vi inte ha....

Nå, nu till middagen igår.

Ta torskrygg, hyvla med osthyvel smör i lagom stor skiva och lägg under torskryggbitarna i en ugnsform. Salta och vitpeppra, smula över ströbröd och hyvla på nytt över en rejäl skiva smör. Smöret måste vara kallt för att kunna skivas med osthyveln.

I med temometern på tjockaste stället (i fisken) och in med formen i ugnen (150 grader) tills termometern säger 55-56 grader. Det tar ungefär 20 minuter så sätt på potatisen först...

Under tiden så skalar man räkor eller häller av färdigskalade räkor på burk, använd de snygga av god kvalité, och gör klyftor av kalla kokta ägg.

Bryn smör. Gör absolut inget annat än att glo på smöret för när man bryner smör ska det vara på hög värme och det går ALLTID fortare än man tror. Släpp inte smöret med blicken förrän det är nötbrunt i botten och doftar gudomligt. Då ska kastrullen bums av plattan.

När fisken är klar så tas den ut ur ugnen, på med äggklyftor och räkor, skeda över brynt smör och kanske dill. Riv över en driva med färsk pepparrot, ät med kokt potatis och njut! Detta tar inte längre än en halvtimme om man inte envisas med att skala räkor själv.... Fisk är gudomligt och dessutom rena snabbmaten om man jobbar rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar