onsdag 21 november 2012

Kvinnodominans utan kvotering

Idag är jag stolt över att tillhöra ett härligt partidistrikt - Socialdemokraterna i Kalmar län! Vi har 14 ombud som ska till partikongressen. När medlemmarna fått säga sitt så är det 10 av dessa 14 som är kvinnor.

Valet har naturligtvis föregåtts av en hel del kvotering beroende på var i vårt avlånga län man bor och hur många medlemmar man har. Det har nominerats in män och kvinnor i princip i lika stor utsträckning och sedan röstade vi.

På kvinnor...

En del valkretsar så som min egen, röstade fram bara kvinnor. Nu måste det ju till och med vara på det viset att de manliga medlemmarna även de röstade fram kvinnorna! Vi kan omöjligt ha klarat detta på egen hand.

10 av 14 är kvinnor. Medlemmarna har röstat. Någon i min närhet påstår att detta inte hänt på de över 20 år som personen varit aktiv. Bara det är ju spännande.

Tillåt mig ha en teori som har med begreppet "varannan damernas" att göra. Fram till en viss tidpunkt för inte alls så länge sedan sattes allsköns partilistor samman efter "kompetens"  och inte efter könstillhörighet.
Sedan blev det ju helt politiskt inkorrekt och kvinnor kvoterades in, inte helt utan motstånd, på varannan plats på listorna. Det så kallade "varannan damernas" var ett faktum. Sedan den dagen har ju kvinnor tagit plats och gjort en massa saker. Varannan damernas har då och då varit ett argument för att männen ska få varannan plats och nu har det hänt något mera. Något större.

Det fanns massor av män att välja på men medlemmarna valde kvinnor till stor del.

Är vi ånyo tillbaka på ruta ett att det är kompetens och inte kön som styr?

Jag vill avsluta med att gratulera alla er som ska åka på denna urviktiga kongress där det ska sättas en helt ny agenda för den socialdemokratiska politiken!

Kram och grattis till er, jag är stolt!

Valkrets 1

Gunnar Jansson, Västervik, utbildningskoordinator, född 1954.
Berit Thall, Västervik, omsorgspersonal, född 1952.

Valkrets 2
Helen Nilsson, Vimmerby, undersköterska, född 1958.
Rosie Folkesson, teknik- och administrationsansvarig, född 1963.

Valkrets 3
Renée Solstad, Mönsterås, omsorgsassistent/fackligt förtroendevald, född 1950.
Lejla Bajraktarevic, Mönsterås, egen företagare, född 1978.
Kochar Ismaill Ahmad, Mönsterås, lärare/undersköterska, född 1972.

Valkrets 4
Maria Ixcot Nilsson, Emmaboda, lärare, född 1974.
Anders Lundell, Nybro, ombudsman, född 1971.
Martina Aronsson, Alsterbro, systemförvaltare, född 1974.

Valkrets 5
Anette Lingmerth, Kalmar, kommunalråd, född 1960.
Anders Henriksson, Kalmar, landstingsråd, född 1961.
Jussi Gröhn, Kalmar, ombudsman, född 1967.

Valkrets 6
Malin Hedberg, Färjestaden, arbetsledare, född 1976.4 kommentarer:

 1. När kvinnor är i majoritet så är det inget jämställdhetsproblem? När jag läser din text så blir jag förbannad för du har inte fattat nånting av vad ordet jämställdhet innebär. Skäms!

  SvaraRadera
 2. Skämmas! Jag! Det märks att vi inte känner varandra du och jag! Har män skämts i alla år utan att säga något menar du?

  SvaraRadera
 3. Så nu skall du göra likadant som män har gjort och det är hämnden som är feminism? Det visste jag redan. 10 män och 4 kvinnor hade inte accepterats. 10 kvinnor och 4 män är OK. Dubbelmoral.../Bo Grahn

  SvaraRadera
 4. Så du menar att medlemmarna har fel? Här fanns ungefär lika många män och kvinnor nominerade. Men medlemmarna valde kvinnor i stor utsträckning. Hade det varit io män och fyra kvinnor hade vi faktiskt fått acceptera det också. Du kräver att kvinnor ska ställa sig på barrikaderna och kräva männens rätt att vara lika många. Magstarkt. Särskilt som vi fortfarande ständigt får stå ut med män som fnyser åt oss oavsett om vi är aldrig så kompetenta. Återkom med dina krav när världen ser annorlunda ut. Här har medlemmarna sagt sitt trots att de hade möjlighet att välja fifty-fifty. Det tänker jag glädjas åt.

  SvaraRadera