onsdag 22 februari 2012

Först in - sist ut, eller möjligen hela havet stormar...

Det är en spännade mediabild i dag. Alliansregeringen tappar förtroende i ny mätning och DN toppar med att 2 av 3 inte får a-kassa. DN har dessutom den dåliga smaken att kritisera regeringen för att ha ställt till det så att regelverket till a-kassan har blivit sämre och att allt flera inte får ut några 80 procent av lönen alls. Summan är 120 000 människor som inte har inkomster värda namnet varav många knackar på kommunernas socialkontor.

Ulf Kristersson får BE OM URSÄKT och som om inte det vore nog så avbröt han sin sportlovssemester...
Lena Melin konstaterar att detta är ett spel för gallerierna. De sjuka och utfattiga som verkligen borde få Kristerssons ursäkt får ingen nämnvärd förändring i nuläget.

Det är förmodligen inte ett sammanträffande men som grädde på moset så debatterar ungalliansare på SvD Brännpunk och kräver att unga inte ska diskrimineras av Las, lagen om anställningsskydd, längre. Sist in, först ut är hopplöst omodernt och diskriminerande för unga. Mothugg gives av Unionen.

Om nu las är roten till allt ont (vi har ju massarbetslöshet bland unga människor) så får vi väl göra ungalliansarna till lags då, eller hur!

Vi kan ju köra varianten "hela havet stormar" när varslen läggs! Smidigt! Hela personalen springer runt stolarna tills bara en är kvar och så kör man på tills det är rätt antal kvar. Så kan chefen stå bredvid och sköta bandaren. Och säga i från om det är någon som blir utan stol som han eller hon vill ha kvar.

Eller så kör vi först in - sist ut så kan de gamla utslitna passa på att skola om sig till ett lättare yrke så att de håller fram till 75!

Altenativet är ju alltid att vi håller fast vid förhandlingar mellan fack och arbetsgivare och att nödvändig kompetens alltid bibehålls när det är viktigt. Redan nu kan arbetsgivaren göra avsteg, undantag, utan att motivera.

Men det verkar ju typ medbestämmandeaktigt och praktiskt. Plus att arbetsgivaren faktiskt inte kan bestämma precis allt själv.

Och det är ju väldigt diskriminerande mot unga människor, verkligen. Bättre då med lite skål och tjosan på jobbet för de unga, eller hur! Hellre en pilsner än trygghet. Tackartackar....

Jag har lite lästips till er! Röda berget skriver mera liksom Parkstugan och Martin Moberg och  Peter Andersson.

1 kommentar:

  1. Säg att vi verkligen skulle införa först in - sist ut. Då skulle nog arbetsgivarna bli mer försiktiga med att säga upp eller också skulle de bli jätteglada över att kunna bli av med dem som bara har ett jobb för att de jobbat länge på samma ställe.

    Vad är rättvist i sammanhanget? Säg det, är dagens ungdomsarbetslöshet rättvis, ska de unga verkligen bära en så stor del av bördan som bristen på arbetstillfällen medför?

    Är det rättvist att få gå när det uppstår arbetsbrist därför att man är lite äldre och inte "kan springa så fort" längre?

    Lätt är det inte, men försök låta bli att göra rättvisa till en fråga om att de som har skall det vara givet.

    SvaraRadera