lördag 4 december 2010

Vi lever över vår kompetens

Läser i dag att Green Cargo inte tänker köra på Botniabanan. Deras signalsystem är inte anpassat för trafik på banan och det skulle kosta alldeles för mycket att anpassa så att det fungerar i hop.

Då börjar jag fundera på liknade grejer.

Tåg som inte är anpassade för vinter, hus som inte klarar snö eller kyla och faktum är att det sägs att det splitter nya arkitekt- och expertutformade tillagningsköket i Vimmerby redan är felbyggt i vissa avseenden. Det sistnämnda utan att ens vara vare sig färdigbyggt eller invigt. I veckan var det icke färdigbyggda arenan för Kalmar FF som sjönk ned i marken.

Ni skulle säkert kunna finna ytterligare liknade exempel.

Och då infinner sig frågan; lever vi över vår kompetens?

Förr i tiden (och då menar jag för väldigt länge sedan) timrades hus som står sig än i dag. Hur många av er tror att Turning Torsos siluett finns kvar i Malmö om 100 år? Globen?

De gamla grekerna byggde ting som vi fascineras av än i dag. I Egypten vallfärdar människor till pyramiderna.

Inkafolket byggde de mest häpnadsväckande saker.

Så vitt jag vet tog det ganska lång tid för den moderna människan att räkna ut hur de egentligen bar sig åt utan att ha tillgång till allt det vi har i fråga om teknik.

Herregud, hur kan någon bygga en dyr järnväg och nu i efterhand komma på att det blir rackarns så svårt att köra gods på banan i miljöns namn? Borde man inte ha kollat det där med signalsytemen innan man byggde?

Att vi lever över våra tillgångar har varit känt länge. Troligen har den ekonomiska vidlyftigheten även ett samband med att vi lever över vår kompetens. Politker som beslutar om byggen som sedan inte blir som det var tänkt, ideligen påhejade av experter som talar om hur bra det ska bli.

Vår fantasi kanske faktiskt överstiger vad som i praktiken är möjligt att göra. Teori och verklighet är ju som bekant inte alltid samma sak.

Och om vi nu tror oss vara på det klara med att vi vet hur pyramiderna konstruerades, hur i
allsindar kan det komma sig att vi inget lärt oss?


Du som vill ha rykande färska rapporter från socialdemokraternas förtroenderåd kan läsa mera hos Martin Moberg och Peter Högberg och Johan Westerholm och Roger Jönsson och Peter Andersson och Kristian Krassman och Röda berget och Alexandra Einerstam på en blogg nära dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar