tisdag 18 oktober 2016

Gnocci, bara för att det är så gott

Sedan jag upptäckte gnoccins goda sidor så har livet blivit lättare. Förmodligen inte runt midjan men livet består ju av mera än ett midjemått, eller hur? Nyttig mat kan vara sånt man mår bra av i själen också.

Gnocci är en liten potatis- och mjölkudde som går att göra massor av roligheter med. Grunden består av pressad eller mosad kokt potatis, ägg, mjöl och salt som bearbetas till en hanterbar deg. Rulla till centimetertjocka rullar och kapa av i små lämpliga bitar. Kokas i saltat vatten 4-6 min.

Vill man sedan så kan man ha i hackade örter i degen. Spenat. Parmesanost. Soltorkade tomater. Eller rubbet på en gång. Ja, ni fattar. Man smaksätter och man tager vad man haver.

Jag har till och med gjort grundgnoccisarna och lagt upp på fat och toppat med stekt bacon, lök och kryddpeppar. Servera med lingonsylt och ovispad grädde. Ofyllda kroppkakor ju...

Allra bäst lämpar sig ändå gnoccin till en gräddig sås. Ikväll blir det champinjoner, lök och kyckling. Stek alltid champinjonerna ganska hett först i smör. Sänk sedan värmen och stek dem länge. Blir godare så.

Blir det gnocci över så går de utmärkt att frysa ned. Då kan man ta upp dem och steka dem sedan. Uppstekt gnocci är fenomenalt gott tillbehör till det mesta faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar