onsdag 29 juni 2016

Lite om vinäger i smör

Vinäger i smör! Jo, det är spännande. Tänk er att ni kokar primörer och potatis. Lite spenat på slutet. Ångkoka gärna så kan ni lägga i grönsakerna efter koktid. Potatis först och så allra sist späda saker som sockerärtor och spenat.
Under tiden grönsakerna ångar så låter ni smöret puttra i en annan gryta, gärna tillsammans med en skivad schalottenlök. När allt är klart och smöret gyllenbrunt så drar man i lite vinäger i smöret. Inte för mycket, vi pratar och en skvätt som ger syra och brytning. Smaka gärna lite. När vinägersmöret är perfekt så häller man det över grönsakerna och vips så har man en ljuvlig varm sallad med sting!
Jag skivade kycklingfiléer tunt och stekte dem snabbt. Det tar ter minuter på varje sida som mest när man skivat tunt. Kycklingfilé med varm sallad...yummy!

Kyckling vinner alltid på att stekas med termometer till rätt temp oftast. Jag bryner gärna hela filéer i panna för att sedan eftersteka till rätt temp i ugnen. Resultatet blir saftigt och gott. Chansar man är det mera troligt att man översteker kycklingen - för att vara på den säkra sidan, typ.

Jag äter gärna kyckling ute på restaurang. Två gånger är det ändå just kyckling som fått mig att aldrig någonsin vilja besöka två restauranger. Den första är Sibyllas snabbmatshak i Vimmerby. En kycklingburgare i konsistens som en väl använd disksvamp fick mig att sluta gå dit innan jag knappt börjat. Det är några år sedan och de ser ut att klara sig bra utan mig...och man kunde ju tro att jag skulle bli vis av min erfarenhet - men icke. Nyligen öppnade en Frasses-restaurang i stan. Och vad hade de på menyn om inte en frestande caesarkycklingburgare?! Caesarsallad är ju gott! Så jag tog den....och får in samma disktraselände som på Sibyllan. Med en stickig dressing som inte var mycket caesar inte. Men det är ju bara så gräsligt att de inte kan göra en god kycklingburgare! De andra, med högrevsfärs och allt vad det är, de går ju att bygga ihop hyggligt. Jag tycker att man kan kräva att snabbmatkedjorna som fortfarande köper sammanpressade kycklingprodukter lär sig hur enkelt det vore att koka tunnskivad kycklingfilé och så halstra den snabbt ut till kunden. Helt otroligt smakskillnad och upplevelse för inget jobb alls. Ha de tur så kommer kunderna tillbaka. Jag gör det inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar