tisdag 30 mars 2010

Jag ska kopplas in

I morgon är det dax.
Hörselimplantatet ska provas för allra första gången. Mitt implantat är av den lite mera ovanliga sorten, ett så kallat EAS. Skillnaden mot ett vanligt ci är att EAS behåller egen hörsel, basljud, och ger mig tillbaka diskantljud. Ett ci tillhandahåller både ock, och innebär att man klipper av all egen hörsel på örat.
Om de lyckas så ska ljudkvaliten bli så mycket bättre med EAS. Jag är förväntansfull men vågar inte hoppas allt för mycket.
Jag ska vara sjukskriven under invänjningen och kommer blogga på om hur det känns!

måndag 29 mars 2010

Barnfattigdom på fullmäktiges dagordning

Ikväll avstår jag kommunfullmäktige. Inte för att jag inte vill men jag bedömer att det blir komplett omöjligt att höra vad som sägs med bara ett öra i gång. Tyvärr.

I kväll ska ledamöterna få ta del av den utredning som gjorts kring barnfattigdom i Vimmerby. Var tionde barn i Vimmerby kommun räknas som fattiga enligt Rädda barnens definition. Förvisso är det så att barnfattigdom i Sverige inte ser likadan ut som i exempelvis Etiopien. Men ont gör den för det...
Jag har läst utredningen. Som tog väldigt lång tid att få fram. Den baseras på intervjuer med nio (9) personer från proffessionen, det vill säga personer som jobbar med barn och unga i Vimmerby. Inte ett enda barn har fått komma till tals och inte en enda ungdom. Det tycker jag är klent. Själva utredningen kommer i princip inte fram till något som inte Rädda Barnen redan pekat på. Att barnfattigdomen är skamlig för den som drabbas och att barnen, och särskilt ungdomarna, gör allt för att dölja sin brist på pengar. Att barnfattigdomen hämmar socialt och att den riskerar leda till ett mera permanent utanförskap. Bland annat.

Jag vet att den redogörelse som ska ske ikväll inte är det viktigaste. Det absolut viktigaste är att få fram den åtgärdsplan som kommunfullmäktige redan beslutat om. Innehållet i den är högintressant och viktigt för de barn som är drabbade.

Jag tror inte på ett eventuellt argument att vi här i Vimmerby inte kan skapa åtgärder som leder åt rätt håll. Självklart har lokal politik betydelse! Det visar sig inte minst genom att barnfattigdomen skiljer sig mellan landets kommuner.

Vi kan och ska göra skillnad i Vimmerby!

Nummer sex på riksdagslistan

I helgen beslutade socialdemokraternas distriktskongress att jag ska vara nummer sex på riksdagslistan. Nu börjar jobbet med ett regeringsskifte! För mig är det spännade och hedrande.
I toppen har vi Håkan Juholt följd av Lena Hallengren, Krister Örnfjäder, Karl Längberg och så jag. Distriktskongressen gästades av Mona Sahlin och hyllningarna till henne var enorma!

Den som vill veta allt om vad som hände på distriktskongressen kan läsa här.

onsdag 24 mars 2010

Centerns lyckade landsbygdspolitik

I går kväll gjorde Rapport ett inslag om alliansregeringens planer på att ta bort monopolet för Svensk Bilprovning att besiktiga bilar. Centerns infrastrukturminister Åsa Thorstensson berättade entusiastiskt om hur det kan komma att bli - ja bättre konkurrens och så.

Hon hävdade att visst; besiktning av bilar kan komma att se annorlunda ut mellan stad och land. Hon nämnde käckt att det på landsbygden kanske kan bli aktuellt med mobila enheter. Med andra ord sa hon ju faktiskt att de bilprovningsanläggningar vi har i dag mycket väl kan komma att försvinna! Hon hävdade att de var tvungna att etablera sig över hela landet men egentligen inte hur...

I inslaget hade man jämfört med Finland som för en tid sedan genomförde det minister Thorstensson förespråkar. Där ökade raskt priset på en besiktning med 200 procent. Det skulle innebära att dagens 300 spänn för en besiktning skulle kunna bli en tusenlapp ganska omgående. Om sedan konkurrensen som minister Thorstensson talar om enbart finns i storstäderna så skulle landsbygden vara förloraren där priset verkligen rakar i höjden.

Middag snabbt

I dag ställer jag en mustig gulaschsoppa på bordet. Supersnabbmat.
Särskilt när jag tog upp soppbas ur frysen i morse och bara kompletterade med potatistärningar i dag. En söndag för några veckor sedan kokte jag en jättegryta med gulaschsoppa (utan potatis som bara blir riktigt äcklig av att frysas) som nu ligger i frysen uppdelad i gamla glasslådor.

måndag 22 mars 2010

Nej, nu får det vara nog!

I dagens Vimmerby Tidning (finns inget att länka till) replikerar Ingela Nilsson Nachtweij på ett svar som jag och Helen Nilsson skrivit till henne om rit-avdrag, något slags skatteavdrag som hon och centern för fram tillsammans med möjligheten att få skatteavdrag för hundrastning.

Uppdaterat:
Nu finns inlägget utlagt på Vimerby Tidnings hemsida.

Det Nilsson Nachtweij svarar på är detta.

Det är synd att jag inte kan länka till svaret. Där blandas politiska äpplen med politiska päron på ett sätt som får hela fruktskålen i gungning. Det blir faktiskt helt omöjligt att både debattera och svara när Ingela Nilsson Nachtweij inte vet vad som sköts av kommunen och vad som sköts av staten. Hon presenterar miljonsiffror utan någon som helst underbyggnad och kräver samtidigt att Helen och jag ska redovisa budget. Själv hänvisar hon till sin partikamrat Peter Fjällgård när det gäller siffrorna. Han är förvisso en trevlig kille men skulle jag och Helen komma undan med att hänvisa till Jan Henriksson? Troligen inte.

Ingela Nilsson Nachtweij tillskriver oss dessutom ett krav på sextimmarsvecka och jag hoppas det är en felskrivning. Alternativet till slarv är kanske annars någon slags svartmålning och det skulle kännas mera än märkligt.

Ingela Nilsson Nachtweij väljer att avkräva oss på svar om än det ena och än det andra. Själv struntar hon i våra frågor och nu är resan vid vägs ände. Vi har tydligt redovisat både ekonomiska förutsättningar och förslag. Troligen är det bästa om vi kan enas om att vi inte blir eniga i detta. Det är två olika sorters samhälle vi vill ha. Ingela Nilsson Nachtweij styr åt ett helt annat håll. Det är skönt att det är så tydligt. I september kommer väljarna att avgöra vilket som är rätt.

Jag ska bjuda på två länkar som är riktigt bra läsning för den som är intresserad av rut-avdrag och liknade.

Den ena är till en debatt av Luciano Astudillo.

Den andra är skriven av en nationalekonom med kopplig till TCO, Roland Spånt.

torsdag 18 mars 2010

Kvällens...

...mat.

Smörstekt hällefilé med vitlöks- och persiljeslungade räkor. Till har vi ugnsrostade rotfrukter.

Jag vet, det är torsdag. Struntar i det och äter gott ändå.

Tappat greppet helt i frågan om jobben!

I dag noterar SCB 459 000 arbetslösa. Det är plus 18,5 procent jämfört med förra året samma tid. Av dessa är 161 000 unga mellan 15-24 år. Hela 34,4 procent unga arbetslösa i Sverige idag.
Att påstå att den borgerliga regeringen klarat sysselsättningen vore allt att ta i...

Mona Sahlin presenterar i dag en politik för att få ut unga i jobb. Debatt på SvD.

Några av punkterna:

• Vi föreslår 100 000 nya jobb och utbildningsplatser varav 26 000 utbildningsplatser riktade direkt till unga.
• Vi vill införa en ”första dagen garanti” mot ungdomsarbetslöshet. Unga arbetslösa ska direkt få en insats som leder vidare.
• Vi vill investera i lärlingsplatser och traineeplatser i välfärden.
• Vi vill ta bort arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom och införa ett första-jobbetavdrag för dem som anställer långtids­arbetslösa ungdomar.

Peter Andersson och Ulrika Falk skriver bra på samma tema!

onsdag 17 mars 2010

Ut med stupstocken!

När den rödgröna regeringen kommer till makten ska sjukfösäkringen på nytt bli en försäkring som människor kan lita på. Stupstocken försvinner och varje individ ska få den tid hon eller han behöver för att komma tillbaka. Individuell prövning och anpassning i stället för kollektiv stupstock efter ett visst antal dagar. Karin Berg skriver också om detta.

Och en stor eloge till Veronica Palm, kämpa på!

tisdag 16 mars 2010

Skratt!

Om man behöver ett gott skratt så kan man klicka här.

Gott tips till helgen

Det slår sällan fel. Runt elva på förmiddagen är man hungrig. Det börjar bli svårt att tänka på annat än den kommande lunchen. Och nu kom jag att tänka på en fenomenal lite rätt som jag bara måste berätta om.
Ta tacobröd, de mjuka runda. Hyvla ett gott päron med osthyveln. Lägg de tunna päronskivorna på tacobröden. Smula på mögelost, helst St Agur (tror det är Frankrikes svar på gorgonzola - mildare och godare, tycker jag). Avsluta med att strö över grovhackad färsk (inte torkad) rosmarin. In i ugnen snabbt och hett, 250 grader fem-sju minuter. Ät!
Jag tar inte åt mig äran av detta, blev bjuden på rätten hos goda vänner en gång. Oavsett vem som hittade på så är jag tacksam till tusen.

Rödgröna kvinnor som bloggar

Karin Berg letar efter röda kvinnliga bloggare och då hänger jag på!

Klart att män inte är bättre...kanske tar de sig mera tid till bloggen. Kanske är det som vanligt så att de är bra på att stötta varandra.

En sak är klar, jag skulle gärna se att vi kunde få flera tips på HUR vi blir bättre på att stötta. Jag tror inte att alla vet hur man pingar, hur man länkar eller kanske inte ens varför. Jag skulle gärna se handfasta tips. Etiketter till exempel, varför?

En nybörjarlista snäppet över Netrootshandboken...som för övrigt är mycket bra!

måndag 15 mars 2010

söndag 14 mars 2010

Streck i RUT-debatten

I snart en vecka har detta legat på vänt för publicering i Vimmerby Tidning. Nu kommer det här så länge och förhoppningsvis även i det lokala bladet framöver. Helen Nilsson och jag gör faktiskt slutkläm på RUT. Vi kommer inte att gå vidare i den debatten för för oss är detta allt vi har att säga!

Svar till flera företrädare för moderaterna, centern och kd (Micael Glennfalk, Eva Bengtson Skogsberg, Peter Fjällgård, Anders Åkesson och Gudrun Brunegård)


Ja! Det blir skillnad med socialdemokrater och ett röd-grönt styre!


Vi vill börja med att tacka för debatten även om den är lite överraskande och tar spännande proportioner. Det slängs skurhinkar och snöskottning hejvillt i kampen för att understryka vikten av de hushållsnära tjänsternas vara i landet Sverige.

Till att börja med; avdrag för hushållsnära tjänster, RUT, är inte samma sak som subventioner till renovering och ombyggnad, ROT. Det är fortfarande så att en svensk hantverkare, oavsett om det är en kvinna eller man, sätter fart på vår basindustri. Det är finessen med just det avdraget. För det är fart på ekonomin vi behöver i Sverige just nu. Man kan tycka att alliansföreträdare borde bekymra sig mera för att BNP stannade på minus 4,9 procent under 2009. Detta trots att Eva Bengtson Skogsberg talar om avdraget för hushållsnära tjänster som ”en succéartad reform”.
Vi socialdemokrater tror att det krävs mera just nu. Vi tänker verkligen ta bort möjligheten att dra av för hushållsnära tjänster. Absolut. Men vi tänker inte sitta stilla och nöja oss med det. Vi har redan presenterat lösningar som innebär 100 000 nya jobb och utbildningsplatser. Inom sektorer som forskning, klimat och miljö för att nämna något. Vi vill skapa förutsättningar för kvalificerade jobb som leder till att vi kan exportera kvalité och utvecklas som nation. Vi vill se till att det finns riskkapital för den som vill satsa på företagande och vi vill se till att det finns kompetent personal när företagen behöver anställa. Så bygger vi ett land där människor kan växa tillsammans. Inte dras isär.
Konkret vill vi dessutom se till att ROT omfattar hyres- och bostadsrätter. Det skulle betyda mycket.
I Vimmerby kommer de äldre att få sämre hjälp hemma när hemtjänsten stramar åt riktlinjerna. I Vimmerby äter barnen inte så många korvar de vill på förskolorna. Vi måste av den anledningen fundera på vad våra gemensamma skatteresurser ska gå till.
Vi tror på att genomföra en reform där alla över 75 år ska få rätt till två timmars hemtjänst i veckan till en mycket låg avgift. Garanterad hjälp för den som så vill och utan biståndsbedömning. En service till de äldre som på så sätt kommer att kunna bo kvar hemma längre.
Barnfamiljerna som så ofta används i debatten behöver själva få avgöra vad de behöver. Det bästa sättet är ovillkorligen att höja barnbidraget och låta dem bestämma själva över slantarna. Vi är säkra på att det finns en hel rad olika saker som barnfamiljerna önskar sig. Sänkt arbetstid, att heltidsmåttet blir sex timmar, skulle göra livet lättare för de flesta barnfamiljer. Kortare arbetstid och högre barnbidrag skulle ge barnfamiljer betydligt mera än möjligheten att dra av hushållsnära tjänster.
Vi kan ta några siffror för att försöka bena ut vari succén med hushållsnära tjänster ligger. Vi börjar med antal sysselsatta i branschen. Intresseorganisationen Almega uppskattar att det finns 11 300 personer sysselsatta i branschen. Men ingen vet exakt hur många jobb som skapats av subventionen. Antal sysselsatta i hela Sverige är i dag enligt SCB 4 449 000 personer. Antal sålda tjänster då, ja under 2009 såldes ungefär 110 000 hushållsnära tjänster. I Sverige bor det 9 345 135 personer. Antal sålda tjänster motsvarar 1,3 procent av alla skattebetalande personer i Sverige. SCB berättar att 30 procent av dem som gjort avdraget tjänar mera än 50 000 kronor per månad.
Vi har inget emot att de köper sina tjänster, tvärt om. Men subventionera med skattemedel är fel. Lägg till detta kunskapen om att det bara är den som faktiskt tjänar över 40 000 kronor per månad som tjänar på att dra av kostnaden. Alla som tjänar därunder har mera att vinna på att gå ned i arbetstid och städa sitt eget golv.
Med dessa siffror i bakhuvudet så syns oss Glennfalks, Brunegårds och Skogsberg Bengtsons Åkessons och Fjällgårds dunder i debatten mest som ett försök att skyla över en stor mängd misslyckanden. Fortfarande är ensamstående mammor tvungna att söka hjälp hos frivilligorganisationer när sjukförsäkring och a-kassa har urholkats. Sjuka, ensamstående och arbetslösa betalar och andra kasserar in. Barnfattigdomen i Sverige ökar och ungdomsarbetslösheten når oanade proportioner.
Reformen att subventionera hushållsnära tjänster är dyr, slår fel och ger inte några dynamiska effekter. Tyvärr. Vi tror på tjänsterna som företeelse men vi tror på att branschen ska bära sig själv. Det är alldeles tydligt att de som nyttjar RUT har råd att nyttja vitt och ärligt. Att skattesubventionera som argument för att avkriminalisera är ett riktigt uselt argument.
Ni glömmer dessutom kärnfrågan – vi har inte en outsinlig påse skattepengar. Vi har en enda och den ska vi besluta vad den ska räcka till. Vi tror på en utveckling där satsningar ska ske på sådant som får Sverige att växa. Ni vill satsa på städning och hundrastning. Vi tackar för er tydlighet i frågan och drar streck i debatten!

tisdag 9 mars 2010

Schas Husmark Pehrsson, schas!

I dag säger Alexandra och Åsa de mest kloka sakerna. Jag kan bara länka och hålla med.

Min personliga reflektion över ministerns föreställning i gårdagens Rapport är att jag blev lite förstummad. Så totalt i en annan värld. Så uppenbart okänslig.

Vill för övrigt säga att Rapports satsning på ett kvinnodominerat nyhetsprogam var otroligt lyckat och njutbart. Det blev tydligt att nyhetsvärdering kan ske på mera än ett sätt.

måndag 8 mars 2010

Jobb och jobb

I dag har jag jobbat! Jättekul, och skönt att vara i gång igen. För mig ett viktigt sätt att komma tillbaka på.

Internationella kvinnodagen är snart slut. Jag är kluven till den som företeelse. Jämställdhet är så komplext och har så otroligt många olika bottnar. Och så många nivåer. Vi ska fundera på vad kompetens är. Vad är normen? Fortfarande grundas många beslut och val på en manlig norm och vi mäts mot samma måttstock. Många gånger sker detta trots att allt gått framåt. Män är ju heller inte lika och många ratas för att de inte tillhör rätt "norm".

Det som kan roa mig är att numera ställer jämställdheten och varannan damernas i bland till det i politiken. För det är så att ibland finns det flera kompetenta kvinnor att tillgå än män. Och då brukar det sluta med kvotering...

Just i dag glädjs jag åt att det ser ut som om kvinnorna i detta land tänker rösta bort den sittande regeringen. På tal om klokskap.

Maten i dag, ja, på spisen puttrar en gryta full med goa grejer. Jag hade frusen egen buljong och kycklingfilé. Sedan rotade jag fram rotselleri, gulbetor, motot, scharlottenlök och tomatpuré. Fräste allt tillsammans med timjan. På med min buljong och nu puttra. Ska ha i en burk röda bönor och en burk canellinibönot fram åt sex. Blir så gott. Äter med hembakt bröd och surdegsbröd från Öland. Tackar C.N för det tipset! Men de bör ha i lite mera salt...

I kväll börjar Saltön igen.

söndag 7 mars 2010

Sol och crépes

Solen skiner i dag också. I går var jag ute i den minst en halvtimme. Jag hasade mig på vingliga ben till kiosten för lördagstidning och traditionsenliga trisslotter. Jag tänkte stå i solen en liten stund när jag kom hem men det gick bara inte. Benen ville vila. Så lärdomen för i dag är; kortare promenad och en stund vid väggen.

Kliade mig i ansiktet i går. Resultat; blåmärke i dag. Jäkla cortison! Men nedtrappningen är påbörjad.

Tog stora delar av dagen på mig i går med att göra crépes prins Bertil. Crepsén är fyllda med stunsiga räkor, dill och hollandaisesås. Så gott och så vårfräscht. Steka, pilla och fylla. Lite terapeutiskt. Varvade med vila och god bok. Jag har faktiskt haft en njutbar helg.

Nu ska jag se till att kroppen blir starkare. Herregud så dumt det känns att bli lite klen bara för att de opererar lite i huvudet i fyra timmar!

fredag 5 mars 2010

Bidrag i den hushållsnära debatten

Denna insändare har Helen Nilsson och jag sänt till lokala tidningar.

Hushållsnära jobb är bra, men de ska inte subventioneras!

Så länge det fattas händer i vården, så länge vi har för stora klasser i skolan, för lite och för dålig mat och så länge vi inte kan ge tillräckligt med omsorg till våra äldre. Ja, så länge som det finns ett enda hål att stoppa i vår gemensamma grundläggande välfärd så ska inte en lyxreform för rika subventioneras med skattemedel. Listan på relativt grundläggande behov kan göras lång, inte minst i Vimmerby kommun.
Hushållsnära jobb är bra och de kan bära sig själva. De som huvudsakligen nyttjar subventionen i dag tjänar så pass bra att de kan betala tjänsten fullt ut. Samtidigt som de borgerliga kramar skattesubventionen till hushållsnära tjänster planerar Vimmerby kommun för att strama åt riktlinjerna och göra så att färre äldre får hjälp hemma via hemtjänsten. Det är inte rätt väg att gå.
Att säga att reformen gjort svarta jobb vita är ett klent argument. Ska skattepengar användas för att avkriminalisera och ursäkta lag- och regelbrott? Inte i vår värld, det är fel väg att gå.
Skattemedel ska gå till det nödvändigaste först. Utan tvekan kan vi säga att subventionerad städning hemma hos högavlönade människor kommer långt ned på listan över nödvändigheter.
För oss handlar det om att gemensamma skattemedel ska bygga ett bättre samhälle. Ett samhälle där alla har möjligheter. Vården, skolan och omsorgen ska räcka till. Vi ska ha råd med att ge till dem som behöver, och vi ska ha modet att säga till dem som har råd att de ska bidra med lite mera.

onsdag 3 mars 2010

Hem idag!

Äntligen! Mår riktigt bra och ska hem i dag! Mitt största bekymmer är att det killas i örat där bakom bandaget.

Inatt fick jag en tuting cortison vid två och ytterligare en före frukost idag. Jag kommer att se ut som en michelingubbe å det snaraste.

Men solen skiner. Och de säger att fåglarna kvittrar... Det kan kanske jag också säga om en månad eller två!

tisdag 2 mars 2010

Min operationsmåndag part II

Fortfarande på uppvaket.

Sover. Vaknar och mår tusan så illa. Säger till syster i grön rock som blixtsnabbt kallar på kollega i vit rock. Hon har fickorna fulla med grejer. Tar fram spruta som hon drar i min kanyl i handen. Grön syster tar fram syrgas i fall att. Ber mig andas.

Då är det som om kroppens alla kranar öppnar sig. Bokstavligen. Jag kallsvettas så det bara strilar. Och sedan går det över och illamåendet känns lika avlägset som våren... Fantastiskt.

Sov en stund till.

Klockan tio i fem kör de mig tillbaka till avdelningen. Och i dag när jag talade med doktorn så log han lite när jag berättade. En sjusovare. Själva operationen tog fyra timmar så det innebär att jag måste ha befunnit mig på uppvaket kanske fem timmar. Mot det normala två. Så nog sov jag alltid. Tyvärr på rygg också och det brukar betyda att jag snarkar.

Väl hemma på rummet igen så ville jag ha mat. Då fick jag vatten. Ett framsteg i alla fall. De berättade att om jag inte väntade med att äta så fanns det stor risk att jag inte fick behålla maten. Och den risken ville jag inte ta! Hade inte ätit en bit sedan söndag 16.00.

Passade på att sova lite!

Tills syster kom och väckte mig med en matbricka.

Det var den allra godaste gröna ärtsoppa jag ätit i hela mitt liv. Himmelriket i en plastburk.

Till efterrätt fick jag både fruktsoppa och len vaniljglass. Himmelrike II i plastburk.

Sedan trodde jag att jag skulle få sova en stund. Valde att dra på tv:n för att titta på nyheterna. Då uppstod ett oväntat problem. Runt huvudet har jag ett bandage som säkert är bra men inte så snyggt. Lägg till det bandaget en fläskläpp a la grande efter att ha varit inturberad (Heter det så?) så förstår ni att bara min närmsta familj skulle tycka att jag är vacker... Att få på mina glasögon för att kunna läsa texten på tv var alltså inte aktuellt. Jag provade lite och fick till slut på glasögonen lätt uttänjda och lite snett. Herregud. Men jag fick se nyheterna!

Sedan ville jag sova.

Men då var det dags för medicin, spruta i magen mot blodpropp och en elefantdos cortison. Det sistnämnda gör att man svullnar upp till en rundare människa. (Glöm inte fläskläppen och piratbandaget.)

Sedan ville jag sova.

Mitt i natten kom det en syster och gav mig något i droppslangen. När jag vaknade var det borta. De har börjat ge medicin när jag sover. Toppen.

Kvart över sex i morse kom en syster och tog febern. Det gör de på alla vid den tiden. Jag vände upp rätt öra och lät henne göra sitt jobb.

Sedan ville jag sova.

Nu har jag klarat av större delen av tisdagen utan att sova. Kanske blir man, som doktorn sa, speedad av cortisonet. Svullen och speedad (glöm INTE fläskläppen och bandaget).

Har fått god lunch, som jag orkade hämta själv. Biff Lindström och en apelsin till efterrätt.

Nu fick jag cortison till eftermiddagsfika! Jag har fått medicin för en livstid här snart. Med jämna mellanrum fyller jag på med Panodil. I morse drog de i två stora rör med någon vätska i kanylen. Och jag har röntgats i huvudet för att de ska se om allt är på plats. Faktum är att det redan kliar lite i såret och det ska väl vara bra. Läker.

Nehej. Nu ska jag gå en sväng. Annars hotar de med ny blodproppspruta!

Kan vi lita på någon alliansföreträdare i debatten?

Viktig läsning! Inte minst oroande inför valrörelsen. Hur debatterar man mot siffror som inte stämmer? Och hur ska vi kunna lita på det alliansen kallar fakta?

Min operationsmåndag

Måndagen började tidigt.
Frukost bestående av fyra (4) panodil och ett annat piller som man blev lugn och glad av. Eller åtminstone lite yr...
Kan säga att så många panodil hade jag aldrig vågat ta hemma. Ska man inte heller, sa systern.

Klockan åtta bar det av till operation. Ett helt gäng som berättade hur allt skulle gå till. Narkosläkaren påstod att han skulle trycka in något i kanylen i handen som skulle kunna göra ont. Hade det kanske gjort om jag varit vaken. Jag somnade utan att få ha gjort den klassiska nedräkningen! Tusan! Det var ju det enda jag visste om hur de gör!

Det roligaste var på uppvaket. Först sov jag länge. Vaknade till.

- Du bara sover och sover du, men det är nyttigt.

Så då fortsatte jag.

- Mår du illa?

- Nej.

- Är du kissnödig?

- Nej.

Jag sov vidare tills de väckte mig och undrade igen. Mådde inte illa då heller och nix, inte kissnödig. Kan ha ett visst samband med att jag inte ens druckit vatten på 26 timmar...

Tredje frågeomgången slutade med att de tog ett ultraljud på blåsan för att VERKLIGEN se om jag inte behövde gå på toa. Tre deciliter, ganska bra för att inte ha druckit på 26 timmar eller hur?

- Och du känner dig inte kissnödig?

- Nej.


Så hade vi klarat ut det.

måndag 1 mars 2010

Fastande...

Så. Natten borta. Men det tog tid.
Ha sovit illa.

Snart kommer de med frukost och jag ska packa ned datorn. Frukosten består i lugnade medicin och det är jag glad för. Pirrigt är det.

Jag hoppas vara tillbaka vid datorn framåt kvällen igen!

Tre och en halv timme

Okej. Nu har jag varit här tre och en halv timme.

"Här sitter du snällt, ring om det är nått. Lova."

Never.

Här sitter jag och är inte ens sjuk! Jag bara väntar på en operation! Skulle jag ringa och be om grejer! Aldrig.
Om hjärtat håller på att stanna och jag är nära döden, ja, då lovar jag att försöka hasa mig fram till knappen. Icke annars.

Blogga från sjukhuset!

Ja, så är jag på plats. Linköpings universitetssjukhus. Mörkret har sedan länge fallit utanför fönstret på plan 12. Har fått eget rum. Egen dusch, toa och tv. Jag hade inte vågat hoppas på vare sig det ena eller det andra...
I morgon väntar hörselimplantatoperationen. Ett EAS ska sättas in. Det innebär att jag behåller min egen hörsel på basljuden men får ett implantat som ger mig diskanten tillbaka. Längtar efter att höra vårfåglar om en månad eller så!

Detta är spännade och skrämmande samtidigt. Men lita på att jag känner mig glad över svensk offentligfinansierad sjukvård. Hade jag varit född i ett annat land hade jag kanske inte haft råd att höra bättre!

Återkommer på bloggen när jag kan men troligen inte förrän efter operationen!