Höst. Ja, den är här men nog känns den ändå ganska vänlig i min del av landet i alla fall. Det är tvåsiffrig temperatur och man kan fortfarande gå ut med tunna jacka.
I trädgården är det lite rörigt. Färgsprakande men rörigt. Växter som på ett buffligt sätt häver sig över andra. Fåglar som far fram och febrilt äter upp sig på frön och insekter inför resan söderut. En och annan snigel som tar det stilla precis som vanligt.
Vi har hunnit klippa ned pioner och flytta in möbler. I växthuset mognar faktiskt fortfarande tomater och någon enstaka, och eftertraktad, gurka.
Squashen är präktig och jag kan skörda både blommorna och frukten. I år hittade jag en otroligt härlig klättrande grön squash som har gett så mycket! Den kräver en stabil ställning dock eftersom squashen blir lika stor som vanligt!
Större delen av sommaren har vi helt enkelt fått säga att INGEN måltid är komplett utan squash. Trots det så är squash så mångsidig att vi inte har tröttnat faktiskt.
Just nu har jag mycket matinspiration! Det kan ju bero på att råvarorna är så fina nu. Allt finns och allt är färskt.
Just kvalitén på råvaran kan vara helt avgörande. Nyss hemkommen från en underbar resa i södra Italien så är ett av många fina matminnen därifrån en tunt, tunt skivad pumpa som bara hade fått lite sällskap av citronsaft och en fin olivolja. Och grillade vintertomater toppade med inlagda kaprisblad. När råvaran är superb så behöver man inte krångla till det. Faktum är att något av det godaste jag vet är en enkel bruschetta toppad med hemodlade tomater, salt, basilika och en god olivolja. Lycka på ett fat.
Snart är det tid för jordärtskockan. Denna supergoda lilla rackare som är lite av ett ogräs och som ställer till det med magen. Men som sagt, väldigt gott är det. Kokar man den lite hastigt så är den snällare mot magen :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar