Alla som gjort kåldolmar vet hur grinig man är när man står där med ett jättekålhuvud som skvimpar runt i kokande vatten. Man bränner sig och det tar en evighet.
Det finns en lösning på detta som är så rasande enkel att man inte tror på det först. Frys kålhuvudet!
Jajamen, frys kålhuvudet någon vecka/veckor före, ta upp det och låt det tina. Då har ni ett perfekt "förvällt" kålhuvud rakt igenom.
Då blir kåldolmarna faktiskt nästan snabbmat!
Annan snabb mat är kåldolmar som gryta. Fräs strimlad kål tills den får färg, ha i en rejäl skvätt ljus sirap. Fräs fläskfärsen bland kålen. När kål och färs har fräst färdigt så dra på grädde och liiite vatten om det blir för tjockt. Lite kalvfond, salt och vitpeppar så har ni en ljuvligt god flytande kåldomegryta!
tisdag 20 december 2016
onsdag 14 december 2016
Värmande sallad
Visst låter det spännande? Så här års är det ju annars "värmande soppa" som brukar vara norm. Jag tycker att vi behöver slå ett slag för salladen och då gärna den varma.
Jag tycker att Zeta har tagit fram en fantastisk produkt, olika grynblandningar med samma koktid. Där har man en bra bas. Koka dem och blanda ned annat gott i de varma grynen så får man en ljummen sallad på 15 minuter! Koka grynen i buljong för mera smak.
Jag brukar tillsätta hackad babyspenat, ruccola eller annat bladgrönt. Örter funkar perfekt. En stor näve hackad persilja gör gott i hela kroppen så här års.
Fintärnade morötter, lök, majs, tomater, ja, det mesta går att ha ned i grynen.
Ta med något lite tuggigt. Rostade hasselnötter, pumpafrön eller solrosfrön. Ja, alla nötter och frön. Inte bara vansinnigt gott utan nyttigt också.
Frukt! Torkad frukt kan gärna stekas. Russin eller aprikoser ger fin sötma till en sallad.
Så här års finns ju kål! Koka med hackad grönkål någon minut på slutet ihop med grynen så får ni en finfin vitaminkick.
Eller stek grejer! Slunga bönor i pannan med smör och ned med en massa godsaker.
Stek brysselkål rå på hög temp och ha i hackade och rostade hasselnötter. Riv över lite citronskal och njut bums.
Ja, bara gå loss på värmande sallader helt enkelt. Glöm inte att det kan vara fantastiskt att smula över en bit ost på slutet. Getost, mögelost och fetaost...
Jag tycker att Zeta har tagit fram en fantastisk produkt, olika grynblandningar med samma koktid. Där har man en bra bas. Koka dem och blanda ned annat gott i de varma grynen så får man en ljummen sallad på 15 minuter! Koka grynen i buljong för mera smak.
Jag brukar tillsätta hackad babyspenat, ruccola eller annat bladgrönt. Örter funkar perfekt. En stor näve hackad persilja gör gott i hela kroppen så här års.
Fintärnade morötter, lök, majs, tomater, ja, det mesta går att ha ned i grynen.
Ta med något lite tuggigt. Rostade hasselnötter, pumpafrön eller solrosfrön. Ja, alla nötter och frön. Inte bara vansinnigt gott utan nyttigt också.
Frukt! Torkad frukt kan gärna stekas. Russin eller aprikoser ger fin sötma till en sallad.
Så här års finns ju kål! Koka med hackad grönkål någon minut på slutet ihop med grynen så får ni en finfin vitaminkick.
Eller stek grejer! Slunga bönor i pannan med smör och ned med en massa godsaker.
Stek brysselkål rå på hög temp och ha i hackade och rostade hasselnötter. Riv över lite citronskal och njut bums.
Ja, bara gå loss på värmande sallader helt enkelt. Glöm inte att det kan vara fantastiskt att smula över en bit ost på slutet. Getost, mögelost och fetaost...
måndag 12 december 2016
Rackarns gott mos
Häromdagen gjorde jag potatismos. Gjorde moset precis som vanligt men på slutet hade jag i lite saffran och ett par rejäla nävar prästost.
Jag använde ost- och saffransmoset till att spritsa runt kanten av en form och göra fiskgratäng. Men jag är ganska säker på att man kan äta moset precis som det är till en bit stekt fisk eller grillad kycklingfilé om man så vill.
Gott mos helt enkelt!
Jag använde ost- och saffransmoset till att spritsa runt kanten av en form och göra fiskgratäng. Men jag är ganska säker på att man kan äta moset precis som det är till en bit stekt fisk eller grillad kycklingfilé om man så vill.
Gott mos helt enkelt!
torsdag 1 december 2016
Mindre kött är bra för mig
Mindre kött men bra kött. Gärna fisk och kyckling. Vegetarisk mat för att jag har lust. Jag funderade en stund på vad detta egentligen betyder för mig. Jag insåg ganska snabbt att det betyder att jag mår bra! Visst är det gott med en grillad köttbit någon gång då och då men den köttbiten bör vara ganska liten.
I förrgår så hade jag ett litet kravmärkt lamminnanlår på bänken. Köpt lokalt, uppfött lokalt. Jag vände köttbiten i en kryddblandning med choklad i som jag köpt på Österlenchoklad och så brynte jag hastigt runt om på högsta värmen. Efteråt så satte jag kött-termometern på 60 grader och ugnen på 120 grader. Härifrån tar det en stund fram till färdig köttbit. Men låt det ta tid för resultatet är fantastiskt. Räkna med minst 20-25 minuter i ugnen och så tio minuter för köttet att vila under folie efteråt. Allt beror förstås på om köttet var rumstempererat eller kylskåpskallt när ni började steka. Och hur stor biten var! Min bit vägde några gram under 300. Når köttet nått rätt temp och fått vila så väntar en genomrosa och mör köttbit. Bland det godaste jag har ätit faktiskt. Tillbehören måste ju matcha att man äter mindre kött. Jag valde att koka lite färsk broccoli lätt, göra en tsatziki med både fetaost och gurka i samt fritera sötpotatispommes. Min sötpotatispommes skär jag rå i ganska grova stavar och sedan lägger jag stavarna i en påse, tillsätter lite potatismjöl och skakar runt. Sedan friterar jag dem bara rakt av. Det är bara så himla gott.
I förrgår så hade jag ett litet kravmärkt lamminnanlår på bänken. Köpt lokalt, uppfött lokalt. Jag vände köttbiten i en kryddblandning med choklad i som jag köpt på Österlenchoklad och så brynte jag hastigt runt om på högsta värmen. Efteråt så satte jag kött-termometern på 60 grader och ugnen på 120 grader. Härifrån tar det en stund fram till färdig köttbit. Men låt det ta tid för resultatet är fantastiskt. Räkna med minst 20-25 minuter i ugnen och så tio minuter för köttet att vila under folie efteråt. Allt beror förstås på om köttet var rumstempererat eller kylskåpskallt när ni började steka. Och hur stor biten var! Min bit vägde några gram under 300. Når köttet nått rätt temp och fått vila så väntar en genomrosa och mör köttbit. Bland det godaste jag har ätit faktiskt. Tillbehören måste ju matcha att man äter mindre kött. Jag valde att koka lite färsk broccoli lätt, göra en tsatziki med både fetaost och gurka i samt fritera sötpotatispommes. Min sötpotatispommes skär jag rå i ganska grova stavar och sedan lägger jag stavarna i en påse, tillsätter lite potatismjöl och skakar runt. Sedan friterar jag dem bara rakt av. Det är bara så himla gott.