måndag 18 november 2019

Allt i ett - latmansmat

När man vill ha god mat från grunden men lite disk och inget besvär så kan en form i ugnen vara en bra lösning.

Igår kände jag så.

Jag tog några potatisar och klyftade råa. Ned i en form med dem och på med salt och rapsolja. In i ugnen på full värme.

Sedan skar jag goda svenska äpplen, lök och falukorv i liknade grova tärningar.

Jag tog ut formen med potatis, föste in till kanten och fyllde sedan på med lök, äpple och falukorv. Jag pudrade över curry, svartpeppar och salt och avslutade med att ringla på lite vispgrädde på hela härligheten.

In i ugnen 20-30 minuter och under tiden kan man bara läsa en bok eller stirra på brasan :-)

onsdag 30 oktober 2019

Squashens lov

Sommaren var snäll när det gäller squashskörd. Vi har fått mängder. Jag har ätit den grillad, rå och i fantastiska inläggningar. Squashlasagnen är tipptopp och att riva ned i bröddeg är jättegott.

Något lite otippat gott är det att riva ned squash i smeten till vanlig ugnspannkaka. Jag vet inte riktigt vad som händer men det blir extremt gott. Fluffigt och saftigt. Jag lägger på lite bacon ovanpå så att fettet smälter ned och ger god smak.

Prova!

måndag 19 augusti 2019

Mångsidig kräm på tratt

I lördags fann vi trattkantareller! Utan att veta säkert så sa vi att det kändes tidigt. Jag tog och stekte trattisarna i smör och lite gul lök. Sedan mixade jag ner svampröran i creme fraische. Tanken var att bre detta på pizzabotten för en slags svampbianco.

Strax före skarpt middagsläge hör köttlådeleverantören av sig och är på väg. Då får man omprioritera...helt plötsligt så blev svampkrämen ett gudomligt tillbehör till nygrillad entrecote.

Man måste vara flexibel.

måndag 5 augusti 2019

Halloumi igen...

Ja, men det är så gott! Och nu har jag hittat ett ÄNNU bättre recept! Här handlar det om mera hanterbara 8 liter mjölk och en steg-för-steg instruktion som gör att absolut alla kan genomföra ett halloumikok alla dagar. Det tar lte tid och kräver lite pyssel. Men när resultatet är den godaste halloumi man ätit så kan det vara värt lite tid.

Gör detta vettja!

fredag 5 juli 2019

Gör egen halloumi då!

Så visar det sig att Cypern använder kopiösa mängder antibiotika till djuren. Och vi har börjat älska halloumin alldeles gränslöst. En ekvation som inte gillas.

Så då tycker jag att vi tar och gör egen halloumi, ok?

Det är inte svårt utan tar bara lite av din tid. Kräver lite redskap gör det förstås. Men det blir ganska mycket ost på den 10 litrarna mjölk. Med tanke på att jag nyss såg kilopriser på typ 400 kr på köpt svensk halloumi (eldost) så kan hemmaknåpandet löna sig.

Receptet här har jag provat förut med gott resultat. När jag gör nu nästa gång ska jag salta lite i ostmassan också. Vem vet, kanske klipper jag i lite mynta också.

onsdag 26 juni 2019

Frodiga sommaren

Allt är frodigt. Trädgården är som ett monster. Lite större, lite grönare och så vänder man sig om och då har allt vuxit en meter. Ja, så känns det. Jag flänger runt och stöttar lite här, binder lite där och ger en skvätt vatten till behövande.

Ännu finns det vatten i 1000-literstanken men det tar fort förstås. Vi pratade om regn på jobbet häromdagen. Förr satt man febrilt och tittade vilken dag man kunde grilla lite eller fara och bada. Nu bläddrar man mellan apparna och försöker hitta en dag med lite regn...

Efter att maken köpt en wook till grillen så är sommaren väldigt asiatisk. Förr tyckte jag att det var ett outforskat kök. Sedan vi upptäckte den heliga treenigheten färsk ingefära, chili och vitlök så knäcktes en kod på något sätt. De flesta rätter börjar med just dessa ingredienser. Fisksås, sesamolja och ketjap manis underlättar. En schysst dipsås där ättika och japansk soja är involverat på något sätt brukar vara bra. Rätter som jag såg som oöverstigliga hinder har blivit något vi svingar ihop på lunchen.

Jag blev rent av sugen på färska vårrullar med dipp! Ja! Det får det bli på fredag. Rispapper finns överallt och om man handskas rätt med dessa så är det inte svårt. Jag har en rymlig gryta kokhett vatten på spisen. Bredvid har jag en blöt men urvriden kökshandduk liggandes. Runt om så har jag allt innehåll i byttor. Finskuren morot, gurka och purjo. Glasnudlar, sockerärt och böngroddar. Räkor. Jag doppar sedan hastigt varje papper för sig, lägger på våta handduken och fyller där. Då bevaras fukten i rispappret bra och det är lätt att rulla. Sedan är det bara att dippa i god dippsås (googla, det ska vara ättika och soja som bas) och njuta. Sommarmat när den är som bäst.

onsdag 15 maj 2019

Kallaste maj på 100 år

Frost på gräset varje morgon så gott som. Det verkar som om vintern aldrig vill gå hem. Det sägs att maj 2019 är den kallaste på 100 år. Det längtade jag inte efter att få uppleva. Både bronsrodghershia och parasollblad har frusit ned. Fruktträden lever farligt och bina verkar ogilla läget.

Det som verkligen trivs är förra årets grönkål. Den växer som ogräs och är nästan godare nu än den någonsin varit.

Vet ni vad kajplök är? Om svaret på den frågan är nej så ska ni vara glada. Den är synnerligen kvävande och invasiv. I helgen spenderade jag lång tid och hårt arbete med att försöka ge den en match i ett land där den trivs. Mycket hamnade på skräpkomposten men lite hamnade i en burk. Jag gjorde kajp-pesto på kajplök, mandel, parmesanost och olivolja samt kryddor. Igår kväll så rullade jag runt nykokt potatisgnocci i den peston och det var - mums helt enkelt.

Ikväll blir det en annan favorit, lasagne. Idag gör jag såsen på grönkål. Alltså fräsa grönkål och lök i smör. På med mjöl och så mjölk till lagom tjocklek, salta, peppra och ner med rejäla mängder ost. Gärna en eller flera sorter med lite krut i. Prästost är en klassiker som funkar i alla väder.

Sedan kommer jag att bottna med såsen, klicka på pesto och smula lite god mögelost. Sedan plattor och så fortsätta så. Även på toppen. Men där kan det bli lite mozzarella också! Detta blir en riktigt lyxig och god vegolasagne!

tisdag 9 april 2019

Trädgårdsträningsvärk

Småpratade om trädgårdsträningsvärk igår. Det är den värsta sorten. Den uppkommer när solen skiner, fåglarna kvittrar och man inser att allt ska se NU!

Man kröker rygg och springer omkring för att rensa och plocka. Själv har jag skaffat mig ett par schyssta bygg-knäskydd så att jag kan krypa runt i trädgården också. När man liksom inte orkar stå krökt längre...

Annars funkar ju redskap med långa skaft bra! Som komplement i alla fall. För ett par år sedan så köpte vi in en lövsug. Den är riktigt bra att dammsuga löv med i svåråtkomliga stenpartier. Det blir så bra! Nackdelen är att en kör lövsugen och den andra får krypa på knä och krafsa loss de löv som inte lossnar självmant. Sa jag att det dammar? Kraftigt är ett understatement. Men fint blir det som sagt.

I växthuset så har redan mina doftliljor börjat titta upp. Dahliorna visar ännu inga livstecken men mina verbenasticklingar grönskar så smått. Sommar-rabatten kommer bli superfin i år också.

Vill ni ha ett superenkelt fiskrecept?

Ta en halv hällefilé per person och gör en rulle av den. Fyll hålet med en god blandning (jag tar philadefiaost, räkor, dill, citronzest och kryddor. Ställ rullen på högkant och toppa med lite god ost. In i ugnen på 200 grader i 15-20 min Fyllningen bör ha basen i philadelfiaost men sedan är det bara fantasin som sätter gränser. Jag har haft basilika och soltorkad tomat, stekt karl johansvamp och annat gott i.
En halv filé räcker gott när man har den stadiga fyllningen.

måndag 25 mars 2019

Rensa, rensa, rensa

Jag erkänner att jag har ett obotligt och långvarigt beroende av mattidningar. Det medför, utöver hål i plånboken, högar av inspirationsrecept.

I min ambitiösa början så skaffade jag likt Emils mor Alma en svart skrivbok. Där skulle jag skriva in alla bra recept så de fanns kvar.

Jomenvisst..

Det gick ju inte alls... Nu har jag förvisso de svarta skrivböckerna, nummer två är snart full, men jag klipper och klistrar i stället. Recepten som ser finemang ut river jag ur tidningen och lägger i min inspirationshög. När receptet sedan testats så går det antingen till pappersinsamlingen eller till svarta skrivboken. Och då tar jag fram tejprullen och tejpar in pappret i stället för att skriva av...

Idag ska jag ut i våren! Min spenat och min pak choi ska sås. Jag måste få lite jord under naglarna annars vet jag inte hur det går.

För övrigt så kommer jag stryka Dramatenbesök på min bucketlist.

tisdag 15 januari 2019

Sallad är fint på vintern om den är varm

Jag har aldrig riktigt fattat detta med kall sallad på vintern. Det tar emot! Häromdagen gjorde jag en varm sallad i stället.

Jag hade en bit varmrökt lax som jag la upp i grova bitar på tallrikar. Satte sedan in tallrikarna i ugn på 50 grader en liten stund före servering. Då blir laxen ljummen och tallriken så pass varm att den inte kyler ned salladen.

Jag kokte små potatisar. När det var en stund kvar på potatisarna så la jag hel brysselkål och broccolibuketter över potatisarna och fortsatte koka tills allt var klart. Praktiskt och gott att samkoka!

Under tiden hade jag brynt smör, mjukkokt ägg och rostat mandlar.

När allt var klart så fram med tallrikarna. Laxen fick sällskap av potatis, broccolibuketter och brysselkål. Delade äggen och la dit. Toppade med brynta smöret och hackade rostade mandlar. Salt och svartpeppar om man så vill. Både snyggt och riktigt gott!