Det slog mig idag att jag har kalkonrester i frysen. Ett grillat kalkonbröst får utgöra huvudingrediens i dagens middag. Till det rostar jag morötter och kokar fem gryner från Zetas som jag sedan steker på med morötterna.
Kalkonen har en rolig historia faktiskt. I somras skulle jag köra till butiken närmast och köpa en liter mjölk eller något, minns inte exakt vad faktiskt. Det jag minns är att när jag passerade frysdisken så såg mina småländska ögon en stor extraprislapp i ögonvrån. Kalkon, 25 kr styck. Ja, ni fattar. Jag bromsade kraftigt och läste noga. Jo, det stod "styck" inte "kg". Eftersom en kalkon väger modiga fem kilo drygt så tog jag en i vardera näve och gick mot kassan.
Med sorg tänkte jag på min redan fulla frys och insåg att en, ja en, skulle jag nog kunna klämma ned till ett senare tillfälle. Den andra var det bara att omgående införliva i matlistan för veckan. Vi både grillade, kokade och såg till att vi hade buljong klar. Underbart.
Maken hade annars en ganska märklig min i ansiktet när snabbvisiten efter en liter mjölk förvandlades till 10 kilo kalkon.
torsdag 30 november 2017
torsdag 23 november 2017
Rostad rotselleri
Alldeles strax tänker jag gå och stoppa in en hel rotselleri i ugnen. Det är rent av gudomligt vad som händer med en rotselleri som får bakas så. Jag brukar skrubba sellerin riktigt ren, torka den och sedan smeta in hela med mjukt smör. In i ugnen ett par tre timmar på cirka 180 grader. Man får sticka lite. Rotsellerin får gärna ha lite färg när den är klar. Det ger skalet en underbar karaktär. Jag hör till dem som förordar att man äter skalet också. Helt ok om man bara ser till att tvätta rotsellerin väl, skrubba med rotfruktsborste!
Som tillbehör kan man ha ett gott kryddsmör. Jag rekommenderar ett brynt smör som man tillsätter finrivet citronskal, låter svalna och sedan vispar fluffigt med elvisp. Om du inte provat så gör det, vispat smör är något helt gudomligt...
Som tillbehör kan man ha ett gott kryddsmör. Jag rekommenderar ett brynt smör som man tillsätter finrivet citronskal, låter svalna och sedan vispar fluffigt med elvisp. Om du inte provat så gör det, vispat smör är något helt gudomligt...
onsdag 22 november 2017
Datalycka
Som jag har kämpat. Excel, programmet i mina (mar)drömmar. Jag vill kunna men det är svårt. Nu har jag kämpat mig igenom en väldigt bra grundkurs (Klickdata) med väl godkänt och diplom på det. Massa ny förståelse för funktioner och formler. Det som gör Excel så svårt för mig är ju att det bygger på (upplever jag) logisk matte. Med betoning på matte. Och där är jag ju lite, aningen, lost. Men nu vill jag påstå att jag fixar en hel massa saker i Excel som jag inte hade en aning om att de ens existerade innan. Många kopplade till texter och sortering med mera. Jag körde även fortsättningskursen men den var verkligen svår. Jag bestämde mig för att jag nu är på en slags normalanvändarnivå och att jag samtidigt vet att det finns massa mera.
Från Excel gick jag vidare till InDesign. Layout med text, bild och effekter. Skapa broschyrer och fixa.
Vilken lycka. Här finns logik! Här finns naturliga samband! Ett ynka fel på frågorna efter avsnitt ett. Känns som att komma hem.
Från Excel gick jag vidare till InDesign. Layout med text, bild och effekter. Skapa broschyrer och fixa.
Vilken lycka. Här finns logik! Här finns naturliga samband! Ett ynka fel på frågorna efter avsnitt ett. Känns som att komma hem.
måndag 20 november 2017
Svart vecka
Black friday och black week. Ett påhitt som ska få oss att handla massa grejer till finfina priser.
Jag tror att det är precis som vanligt. Gå inte på detta. Köp bara sånt ni verkligen behöver när det verkligen behövs. Vi kan inte fortsätta konsumera ihjäl oss på grejer.
Jag tror att det är precis som vanligt. Gå inte på detta. Köp bara sånt ni verkligen behöver när det verkligen behövs. Vi kan inte fortsätta konsumera ihjäl oss på grejer.
fredag 10 november 2017
Dofter
Det doftar knäckig äppelpaj i huset. Veden till kvällen är inburen och jag har rostat kummin i torr stekpanna. Ja, det blir många dofter på en gång. Den rostade kumminen ska ned i min gulaschsoppa de luxe som vi ska ha imorgon. Gör jag basen idag så mognar smakerna under natten. Ikväll sätter jag en surdegsgrund så vi får nybakade baguetter till soppan.
Ute så hittade jag avätna pinnar på min rotselleriblast. Jag gissar på att det är de där hungriga gourmétrådjuren som gillar även spenat... Hm. De blir liksom lite sellerispäckade nu då. Lycklig jägare som får fatt i det djuret. Blasten delar jag gärna med mig av och vi kan väl hålla tummarna för att min höstsådda spenat får vara!
Jag faller sällan in i hyllningskören när det gäller krystade produkter av halvfabrikatstyp. Eller luriga styckningsdetaljer som ska få oss att betalar mera för bara ett flashigt namn. Men denna vekan har jag hittat något som jag vill prova. Två gånger minsann!
Det ena var kycklingsteak från Kronfågeln. Urbenade lår med skinnet kvar. En ganska rejäl bit kött som kan fyllas och rullas ihop eller bara krydda och steka som den är. Finessen tycker jag är att skinnet finns kvar. Det har jag saknat länge på filéer som man köper. Jag hr frågat efter hos tillverkare och de säger att det finns i restaurangsortimentet men inte ut till oss andra. Knasigt tycker jag. Men. Nu finns ju kycklinsteak...eller som man också kan säga då - urbenat lår med skinn. Ser fram emot att prova.
Det andra jag föll för var svarvad kålrot från Coop. 250 gr i en påse. Rå produkt som de rekommenderar att man kokar i 30-60 sekunder. Att äta i stället för pasta. Jag gjorde en gräddig svampsås på fjällskivling till. Jag kokte kålrotspastan ungefär 2 minuter, kanske till och med lite till och det var fortfarande rejält tugg kvar. Tidsangivelsen känns lite fel faktiskt. I övrigt så var det helt okej. Gott och tuggigt. Men faktum är att nästa gång tänker jag prova att fritera kålrotsnystan till en god bit kött eller fisk. Det tror jag på mera än att koka den till pastaersättning.
Ute så hittade jag avätna pinnar på min rotselleriblast. Jag gissar på att det är de där hungriga gourmétrådjuren som gillar även spenat... Hm. De blir liksom lite sellerispäckade nu då. Lycklig jägare som får fatt i det djuret. Blasten delar jag gärna med mig av och vi kan väl hålla tummarna för att min höstsådda spenat får vara!
Jag faller sällan in i hyllningskören när det gäller krystade produkter av halvfabrikatstyp. Eller luriga styckningsdetaljer som ska få oss att betalar mera för bara ett flashigt namn. Men denna vekan har jag hittat något som jag vill prova. Två gånger minsann!
Det ena var kycklingsteak från Kronfågeln. Urbenade lår med skinnet kvar. En ganska rejäl bit kött som kan fyllas och rullas ihop eller bara krydda och steka som den är. Finessen tycker jag är att skinnet finns kvar. Det har jag saknat länge på filéer som man köper. Jag hr frågat efter hos tillverkare och de säger att det finns i restaurangsortimentet men inte ut till oss andra. Knasigt tycker jag. Men. Nu finns ju kycklinsteak...eller som man också kan säga då - urbenat lår med skinn. Ser fram emot att prova.
Det andra jag föll för var svarvad kålrot från Coop. 250 gr i en påse. Rå produkt som de rekommenderar att man kokar i 30-60 sekunder. Att äta i stället för pasta. Jag gjorde en gräddig svampsås på fjällskivling till. Jag kokte kålrotspastan ungefär 2 minuter, kanske till och med lite till och det var fortfarande rejält tugg kvar. Tidsangivelsen känns lite fel faktiskt. I övrigt så var det helt okej. Gott och tuggigt. Men faktum är att nästa gång tänker jag prova att fritera kålrotsnystan till en god bit kött eller fisk. Det tror jag på mera än att koka den till pastaersättning.
onsdag 8 november 2017
Biffigt!
Vanlig pannbiff är gott, inte sant? Men varför inte piffa den lite! Igår hittade jag ett äpple som sett bättre dagar och då rev jag ned det i pannbiffsmeten tillsammans med lök, en skvätt grädde, ströbröd och kryddor.