Det är inte en mjuk och varm augusti precis. Bortom solstrålen lurar alltid en kylig skugga. Blåsten når oanade triumfer och jag konstaterar att sommaren var som en god champagne - torr och kall.
Well.
I år såg jag förresten något jag verkligen aldrig trodde jag skulle få se, potatismos i lösvikt. Jodå, på Ica i Simrishamn så fanns det. 5,90 hektot minsann.
För övrigt så har jag i sommar ätit några av mina godaste middagar genom att gå in i lokala butiker och köpa lokala varor. På Bornholm köpte vi smaksatta korvar från Bornholms slakteri och la på grillen framåt kvällen. Delikat!
Den lokala matbutiken där skiljde sig ju ganska rejält mot våra butiker och det är rakt av spännande! I Sverige står det ju ofta en disk med kylda drycker i anslutning till entré eller kassa. Så även på Bornholm men med den skillnaden att det var rysk champagne som salufördes i stället för bubbelvatten.
På Ica i Simrishamn köpte vi för övrigt Brantevikssill. Glöm inte det om ni passerar! Mums!
tisdag 22 augusti 2017
måndag 21 augusti 2017
Att sluka en kikärta!
Kikärtor är ett vidunderligt livsmedel. Både nyttigt och gudomligt gott. I helgen blev det både egengjord falafel och så en riktigt försvinnande god hoummostallrik.
Ta två burkar/tetror kikärtor, häll upp i sil, spola av och låt dem rinna av en stund. Ta lite mera än hälften och lägg i en bytta med lite högre kant. Fyll på med en vitlöksklyfta, lite pressad citron, salt, svartpeppar och en liten sked honung. Tillsätt en rejäl slurk neutral olja. Mixa väl. Fyll eventuellt på med olja om det behövs. Hoummosen ska vara krämig inte stabbig. Smaka av så att smakerna är fina. Fyll på om något fattas.
Stek under tiden de kvarvarande hela kikärtorna i lite god rapsolja. Om det smäller och stänker så ta bara en bit hushållspapper och lägg över pannan. Kikärtorna ska få färg och bli lite knapriga.
Ta fram ett snyggt fat. Häll upp hoummosen på fatet och bred ut den så att skeden skapar cirklar i röran. Strössla över de knaperstekta kikärtorna och ringla över god rapsolja. Avsluta med lite torkad mynta och flingsalt. Ät med små brödbitar.
Fantastiskt som tilltugg till ett glas vin eller på en buffé!
Ta två burkar/tetror kikärtor, häll upp i sil, spola av och låt dem rinna av en stund. Ta lite mera än hälften och lägg i en bytta med lite högre kant. Fyll på med en vitlöksklyfta, lite pressad citron, salt, svartpeppar och en liten sked honung. Tillsätt en rejäl slurk neutral olja. Mixa väl. Fyll eventuellt på med olja om det behövs. Hoummosen ska vara krämig inte stabbig. Smaka av så att smakerna är fina. Fyll på om något fattas.
Stek under tiden de kvarvarande hela kikärtorna i lite god rapsolja. Om det smäller och stänker så ta bara en bit hushållspapper och lägg över pannan. Kikärtorna ska få färg och bli lite knapriga.
Ta fram ett snyggt fat. Häll upp hoummosen på fatet och bred ut den så att skeden skapar cirklar i röran. Strössla över de knaperstekta kikärtorna och ringla över god rapsolja. Avsluta med lite torkad mynta och flingsalt. Ät med små brödbitar.
Fantastiskt som tilltugg till ett glas vin eller på en buffé!
måndag 14 augusti 2017
Lunchpasta pronto!
Kan man laga mat från grunden när man är väldigt hungrig?
Ja, det kan man. Denna pasta går att variera och den går i en rasande fart. Jag använder tunna spagetti med koktid fem minuter. Den tycker jag är så mycket godare än vanlig. Jo, jag vet att det är en känsla bara...men ändå!
Sätt på spagettivatten, saltat.
Dra en bra skvätt god rapsolja i en stekpanna.
Hacka vitlök.
Hacka en bit squash och skär några goda tomater i bitar.
Stek allt på hög värme en stund.
Svartpeppra.
Lägg i och koka spagettin fem minuter i vattnet.
Dra i några skedar liten kapris i stekpannan och fortsätt steka.
Häll av spagettin och snabbt ned med den i pannan. Veva runt så alla goda smaker når spagettin. Lägg upp på tallrik och ha på lite riven parmesan.
Salta inte, kapris och ost ger tillräcklig sälta i rätten!
Som ni förstår så kan man göra en portion eller tio av denna rätt beroende på hur mycket pasta och grönsaker man har. Inget är fel. Det går självklart att variera grönsakerna i det oändliga. Rätten är så där perfekt för att rensa kylen lite. Ta det som finns och gör en god pasta liksom!
Ja, det kan man. Denna pasta går att variera och den går i en rasande fart. Jag använder tunna spagetti med koktid fem minuter. Den tycker jag är så mycket godare än vanlig. Jo, jag vet att det är en känsla bara...men ändå!
Sätt på spagettivatten, saltat.
Dra en bra skvätt god rapsolja i en stekpanna.
Hacka vitlök.
Hacka en bit squash och skär några goda tomater i bitar.
Stek allt på hög värme en stund.
Svartpeppra.
Lägg i och koka spagettin fem minuter i vattnet.
Dra i några skedar liten kapris i stekpannan och fortsätt steka.
Häll av spagettin och snabbt ned med den i pannan. Veva runt så alla goda smaker når spagettin. Lägg upp på tallrik och ha på lite riven parmesan.
Salta inte, kapris och ost ger tillräcklig sälta i rätten!
Som ni förstår så kan man göra en portion eller tio av denna rätt beroende på hur mycket pasta och grönsaker man har. Inget är fel. Det går självklart att variera grönsakerna i det oändliga. Rätten är så där perfekt för att rensa kylen lite. Ta det som finns och gör en god pasta liksom!
tisdag 1 augusti 2017
Billigt är oftast inte bäst
Jag köpte en massa gladioluslökar i våras och förodlade dem innan jag satte ut. Jag köpte blandade färger för att få riktiga färgklickar i rabatten. Jag köpte dessutom mot allt vett en storpack på ett lågprisvaruhus. När snålheten bedrar visheten så vet ni hur det brukar gå, inte sant? Jodå...så även denna gången. Kaskaden av färger visar sig vara samma vackert mörklila. Allihop. En färg som förvisso blir jättefin tillsammans med de blekaprikosa ringblommorna, jätteverbenan och de vita doftliljorna i samma rabatt. Så just denna gången ska jag låta nåd gå före rätt och inse att det kan bli bra även om det blir fel...
Idag fyller vi en röding med dill och citron och lägger den på grillen. Till detta tänker jag prova att tillaga färskpotatis ungefär som man gör en riktigt krämig risotto!
Alltså fräs potatis och lök. På med en skvätt vitt vin och låt koka en stund. Fyll på med buljong och när potatisen är färdig så avsluta med en rejäl näve riven parmesanost och lite vitpeppar. Kanske en skvätt vispgrädde för extra krämighet. Massor med hackad färsk dragon allra sist och sedan bara njutning kvar!
Det kan bli bra!
Idag fyller vi en röding med dill och citron och lägger den på grillen. Till detta tänker jag prova att tillaga färskpotatis ungefär som man gör en riktigt krämig risotto!
Alltså fräs potatis och lök. På med en skvätt vitt vin och låt koka en stund. Fyll på med buljong och när potatisen är färdig så avsluta med en rejäl näve riven parmesanost och lite vitpeppar. Kanske en skvätt vispgrädde för extra krämighet. Massor med hackad färsk dragon allra sist och sedan bara njutning kvar!
Det kan bli bra!