Flugor, humlesurr och syrsors spelande. Det är så mycket man kan höra om man ligger ned och bara lyssnar. Just i år tror jag verkligen att det är ett syrsornas superår.
Sommarmaten är gudomlig. Lättlagad och lättplockad. Att blogga om allt gott man äter hinns inte med helt enkelt.
Men nu så här i körsbärstider så vill jag slå ett slag för franska desserten clafouti! Igår lagade jag en fin variant som Leila gjort receptet till. Löjligt gott! Tackar M&Å för självplock av goa bär!
Annars så har jag misslyckats lite med desserter en tid! Jag har lärt mig att en vanlig marängsmet inte går att ha liggandes i en spritspåse i kylen. Hädanefter så blir det bara italiensk maräng här i huset. Den kan man ha liggandes i flera dagar i kylen om så behövs. Matlagning är ju så mycket kemi så jag ångrar att jag hoppade av kemilektionerna i högstadiet. Men för all del, det går alltid att läsa igen sånt som verkligen intresserar. Ofta, ofta talas det om "balans mellan smaker" i mat-teve. Där har vi lite kemi igen. Balans mellan sött, salt, surt och syrligt. Jag lärde mig att det som är sött mår bra av en gnutta salt och tvärt om. Och precis så är det. Balans.
Generositet verkar ligga i tiden. Grannen kom med en jättegädda som jag igår förvandlade till gäddfärsbullar i vitvinssås. Facebook dignar av bär och frukt som skänks bort och visst är det underbart! Det jag har massor av har någon annan en längtan efter. Trevligt att byta lite grejer!
måndag 24 juli 2017
torsdag 6 juli 2017
Receptet på den gräddiga laxpastan
Det blev så gott att jag åt onödigt mycket!
Till 2 pers (och det blir inga rester!)
1 pkt gravad lax
3 dl grädde
Rivet skal och saft från en halv citron
En rejäl näve hackad dill
Två rejäla nävar färsk spenat
Lägg en klick smör i pannan och hetta upp. Stek strimlad gravlax snabbt, häll på grädde och låt puttra. Riv över citronzest och kläm i saften. Smaka. Möjligen kan man här ha i en gnutta socker för balans. Men absolut inget salt eftersom gravlaxen är så pass salt i sig själv att hela rätten klarar sig med den sältan. Avsluta med att ha i dillen och spenaten och låt det gå ihop någon minut i pannan. Klart! Jag tror att just denna såsen tar kortare tid än pastan om ni tar torr pasta. Riktig snabbmat med andra ord. Riv över lite parmesan innan servering.
För övrigt så tycker jag att sommaren ska skärpa sig. Var är de varma rosékvällarna?
Till 2 pers (och det blir inga rester!)
1 pkt gravad lax
3 dl grädde
Rivet skal och saft från en halv citron
En rejäl näve hackad dill
Två rejäla nävar färsk spenat
Lägg en klick smör i pannan och hetta upp. Stek strimlad gravlax snabbt, häll på grädde och låt puttra. Riv över citronzest och kläm i saften. Smaka. Möjligen kan man här ha i en gnutta socker för balans. Men absolut inget salt eftersom gravlaxen är så pass salt i sig själv att hela rätten klarar sig med den sältan. Avsluta med att ha i dillen och spenaten och låt det gå ihop någon minut i pannan. Klart! Jag tror att just denna såsen tar kortare tid än pastan om ni tar torr pasta. Riktig snabbmat med andra ord. Riv över lite parmesan innan servering.
För övrigt så tycker jag att sommaren ska skärpa sig. Var är de varma rosékvällarna?
tisdag 4 juli 2017
Eländig kransveronika
I Vimmerby finns en gudomligt fin rondell. Där har man smakfullt planterat och kombinerat perenner på ett sätt som är en fröjd året runt. Bland annat finns där vit kransveronika. Den står där stolt och rak. Ja, det gör den förövrigt överallt utom just hemma hos mig. Där lägger den sig ned och sedan kröker den topparna uppåt. Jag försöker stötta med växter framför och jag har till och med satt kompostgaller framför för att den ska tå upp. Men icke.
Jag lever på hoppet att en dag få se mina veronikor sväva över marken, höga och rakt ståtliga.
Ikväll svänger jag i hop en gräddig pasta med gravlax, dill och massa hemodlad spenat!
Jag lever på hoppet att en dag få se mina veronikor sväva över marken, höga och rakt ståtliga.
Ikväll svänger jag i hop en gräddig pasta med gravlax, dill och massa hemodlad spenat!