torsdag 9 juli 2015

Passar till ingen och inget

Den sista tiden har allkryddan fått stå i centrum eftersom den verkar ha orsakat det största salmonellautbrottet som skett i Sverige på många år.

Jag säger så här - det är med allkrydda som med "one size fits all". Ska passa till allt men resultatet blir dåligt för de flesta.

onsdag 8 juli 2015

Räkpestopasta...

Minns ni räkpestopastan jag skrev om igår? Så här blev den :-) Vitlöksbröden är gjorda på min egen surdegsbaguette. Peston gjorde jag på parmesan, vitlök, pinjenötter, basilika, honung, salt, och svartpeppar. Toppa nykokt pasta med peston och räkorna. Ät direkt. Snabbmat och god kvalitet samtidigt. Oj, vad gott det var...
 
 

tisdag 7 juli 2015

Matinspirerad om sommaren

Att laga mat på sommaren är underbart. Allt är så fräscht i råvaruväg att inget tar tid och allt smakar gott.

I går kom min bättre hälft hem med tre saftiga och nyrökta böcklingar från Marsöfiskaren. Ett formidabelt ställe som ligger strax norr om Oskarshamn. Nåväl, de små rara böcklingarna föranledde mig att rensa (det tar en jädrans tid att rensa, det gör det) och sedan rullades smördeg ut i en form. Smördegen var till för att ge lite stadga till böcklingen med sällskap. Böckling, tärnad kokt, kall potatis och hackad dill. På detta hällde jag en äggstanning gjord på rejäla mängder ägg, vispgrädde och lite mjölk. Smaksättaren i övrigt bara salt, vitpeppar och en nypa socker. Efter en timme i ugnen så var böcklingfesten ett faktum.

Ikväll tänker jag göra en riktigt god pesto som jag blandar med nykokt pasta och färska räkor. Krispigt vitlöksbröd gjort på surdeg serveras till, rykande varmt...

fredag 3 juli 2015

Två funderingar

Såg att en tidning recenserade flintastekar. Låt mig säga en sak direkt, flintastek kan aldrig bli bra. I synnerhet inte om den är färdigkryddad. Antingen tar ni och gör en egen grillkrydda eller så köper ni någon färdig blandning och har på i efterhand. Behöver jag säga att göra själv är det bästa alternativet ?

Men det är en bisak för flintastek kan fortfarande aldrig bli bra.

Flintasteken är den grillande mannens dröm om grottor och ihjälslagna svin som rullas sakta över glöden. Kvar i nutid finns en köttbit som skurits tvärs över grisens rumpa och den innehåller oftast flera olika köttbitar som följaktligen har flera olika grilltider. Därav att det aldrig kan bli bra... När en bit är perfekt så är en annan halvrå och en tredje torr som sjutton.

Så ta er egenblandade grillrubb och gnid in den i en kotlett i stället. Gärna en med svål kvar och ett rejält ben att hålla i.

Min andra fundering för dagen handlar om film. Jag var på bio igår och såg den nya filmen om dinosaurier som äter människor och andra dinosaurier. Jurassic World.

Om ni inte sett filmen så bör ni sluta läsa nu!

Okej, så här är det. Storyn att en man och en kvinna ska vara ovänner som fan i början och älska varandra hämningslöst i slutet är inte en nyhet precis. Men MÅSTE det vara så himla stereotypt? Superbiffen möter Prussiluskan liksom. Under filmens gång förvandlas Prussiluskan till en modig, svettig och handlingskraftig person som rullar i lera, springer i djungel och skjuter med bamsiga gevär.

Men vet ni vad som är det mest häpnadsväckande? Hennes skor. Tänk. Under hela filmen (ni ska veta att hon blir jagad av några dinosar genom svår djungel, kör lastbil och springer som en älg på gatorna i vild skräck) så håller hennes chicka högklackade pumps måttet.

SKORNA HÅLLER HELA FILMEN!!!

Obegripligt.

Det måste vara en betydligt bättre produktplacering än Mercedes lyckades med, jag hade ingen aning om att de hade såna bilar i hela filmen när maken påpekade detta.

Men skorna som höll i två timmars djungelstrapats - dem minns man.

torsdag 2 juli 2015

Så kom sommaren

Äntligen. Sommar. Nu får den gärna hålla på också. Oändliga dagar med kräm och mjölk-lata luncher. Smultronefterrätter och grillade godsaker. Himmelriket i en skogsbacke där kantarellerna är en ren gudagåva. Iskalla bad och värmande solstrålar. Kom sommaren, kom.

onsdag 1 juli 2015

Det enkla blir godast

Igår åt vi lax. Jag skar ut lagom tjocka laxfjärilar ur den tjockaste delen av filén och saltade och vitpepprade. Sedan halstrade jag laxfjärilen hastigt, bara en minut, på varje sida på hög värme. Laxen ska ha en glasartad kärna för att den ska vara allra som läckrast. Till detta så serverade jag en krämig risotto toppad med smörstekta grönsaker. Oj, så gott...