onsdag 26 mars 2014

Godaste pizzan!

I förrgår kväll satte jag en fördeg. I går morse satte jag en surdeg baserad på min fördeg. I går kväll åt vi syndigt god pizza.

Det kräver lite planering men det tar banne mig ingen tid. Har man en gång ätit en riktig surdegspizza vill man inte ha annat.

Faktum är att Ernst Kirschsteiger haft ett finger med i spelet. Han förbakade sina pizzabottnar en stund i ugnen för att de skulle få mera stuns och bli minde degiga. Jag lovar, det blir fantastiskt!

Ta degen och dela i två delar. Varje del plattas med hjälp av mjöl ut så den täcker en vanlig ugnsplåt. Pensla med oliv- eller rapsolja och in i ugnen på högsta värme och grill så att degen får liiite färg. Den ska inte vara klar. När du ser de första bruna bubblorna så ska den ut direkt.
Om det finns överflöd av olja så går det jättebra att låta lite hushållspapper suga upp. Sedan kan bottnarna stå så läng du vill. Ja, du kan till och  med frysa dem i detta skicket till en annan dag! Då får ni pizza på ett kick ju!!

Nåväl. När pizzan skulle bakas så bredde jag på ketchup. Om man hellre vill ha tomatsås kokad i timmar så går det naturligtvis bra det med. På den ena så använde jag riven ost, grillad paprika från burk och en hackad bit halloumi. På den andra riven ost, tonfisk från en burk och färsk fänkål som jag skivat tunt och stekt mjuk i smör (salt, svartpepper och en gnutta socker för karamelliseringen).

Himmel så gott! Båda var bra men faktum är att den lite otippade fänkål och tonfisk verkligen var super! Rekommenderas.

torsdag 20 mars 2014

Vad är nästa steg i jakten på vinst - ättestupa?

Om vi bortser från att den moderatledda regeringen helt verkar ha tappat all verklighetsförankring när det gäller det mesta, inte minst försvaret och arbetslösheten, så landar jag idag i en skandal med hårt bröd och vatten inblandat.

Få personer i riket kan väl så här dags ha missat att barnen får svälta i vinstintressets namn?

Jag ska inte harva om allt ytterligare en gång utan jag vill i stället ta en funderare på vad som komma skall om de får hållas. Om man nu kan tillåta sig låta barnen svälta och gå med våta blöjor så borde det ju inte finnas gränser för vinstintressets påhittighet. I tidningen Dagens Samhälle kan vi idag läsa om hur underfinasierad välfärden är och hur mycket framtidens äldrevård kan komma att kosta. Det är inte fråga om småslantar vill jag lova...

Citat från Dagens Samhälle:
"Med skatter på dagens nivå kommer välfärdens finansieringsunderskott år 2035 att uppgå till runt 200 miljarder, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). "

Sålunda torde det finnas pengar att tjäna på att lösa problemet...

Ättestupan har en plats i fornnordiskt berättande. Där handlar det om att äldre som inte kunde försörja sig helt sonika knuffades utför ett stup och mötte döden. Men nog är det väl långsökt att tro att någon ska förespråka det?

Å andra sidan så hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat tro att man medvetet svälte barn på vatten och bröd när jag vaknade i måndags.

Högbergs tankar noterar att det är fasligt tyst på de borgerliga ledarsidorna...
Flera skriver om detta i dag Roger Jönsson i två inlägg, Martin Moberg även han i två inlägg, Olas tankar och Röda Berget och Expressen för att nämna några.