fredag 22 november 2013

Finns det något annat vi kan göra för Kulturrådet?

Kära Kulturrådet!
När ni nu förlägger det så viktiga tillkännagivandet av pristagarens namn (ALMA-priset) till Stockholm så får väl vi i Vimmerby ta oss en funderare på om det inte är något annat vi kan göra för att underlätta för er i Kulturrådet.

Astrid Lindgrens barndomshem ligger ju kvar helt orört i Vimmerby. Ett stenkast från där ni tidigare tillkännagav priset. Just det, på Astrid Lindgrens Näs, ett kommunalt bolag som vi i Vimmerby driver för att vårda det kulturarv som vi bedömer att Astrid verkligen givit oss. Inte bara oss förresten utan en hel värld av lässugna vuxna och barn. Just nu håller vi på och utvecklar hela Näs för i runda slängar tio miljoner. Nåväl, det är kanske lite off topic för Kulturrådet men ändå. Jag ville nämna det.

Det är ju i alla fall 30 mil ifrån Stockholm och hit. Vi skulle ju kunna ta och forsla upp hela barndomshemmet till er? Funkar det?
Jag tänker att det kanske finns någon gräsplätt där utanför Kungliga biblioteket där vi kunde ställa den lilla röda stugan. Ja, för då har ni ju det också! Som ett pittoreskt inslag liksom.
Om det inte finns någon plats vid KB så kan ju alltid Skansen vara ett alternativ.

Nu vet jag!
Ni kan ta sockerdricksträdet också! Jag vet, det är lite stort och det har förvisso några år på nacken men sommartid så är det grönt och grannt. Ni får ta och gräva en rackarns stor grop för att få ned rötterna men annars ska det nog gå bra. Finns det plats utanför KB också? Inte det...ah, men då vet jag! Junibacken! Där ute vid vattnet så finns det nog plats för sockerdricksträdet.

Då kan ni till och med köra runt och ha en riktig dag i Astrids fotspår utan att förlora särskilt mycket tid alls! KB-Skansen-Junibacken - tjong på ett par timmar och så lunch på det. Utan att ens skita ned skorna.

När jag tänker efter så vore det kanske lika bra att vi flyttar upp hela Vimmerby!
Ja, men vilken idé!
Hela kommunen!
För oss vore det ju fantastiskt, då skulle vi få tunnelbanan på knuten och ni går heller inte lottlösa det ska jag lova! Vi har lediga lägenheter minsann! Det sägs ska vara en bristvara i huvudstaden. Se där! En så kallad win-win situation.
Ni vet väl att både Gibberyd och Bullerbyn ligger i kommunen? När det gäller Mariannelund så får vi ta en kontakt med Eksjö ifall de kan tänka sig att släppa orten lös. Men jag gissar att det finns vissa möjligheter där, absolut.

För all del, bara säg till om det är något annat vi kan göra för er, kära Kulturrådet.

Mera om ALMA och Kulturrådet kan ni läsa här.

tisdag 19 november 2013

Kulturrådet har totalt missförstått sitt uppdrag kring Astrid Lindgren!

Kära ledamöter av Kulturrådet. Ni har i nuläget makten att förvalta ALMA, världens finaste barn- och ungdomslitteraturpris, instiftat till minne av Astrid Lindgren. I alla år har tillkännagivandet av pristagaren hållits i Vimmerby, bara ett stenkast från Astrids välbevarade barndomshem. Prisutdelningen har sedan hållits i Stockholm. Här i staden har det funnits gott om ambition som strävar efter att själva tillkännagivandet bara var en början. Här ville vi mera, här ville vi gärna se utveckling, ja, varför inte flytta hela utdelningen också till rötterna?
Döm om allas förvåning när nu Kulturrådet snuvar Vimmerby på rubbet. Vad för stelbent administration är det som kan komma fram till detta? Hur i all sin dar kan ni någonsin tro att beslutet på något sätt skulle vara i Astrids anda? Vem är detta bekvämt för?

När ni  företrädare för Kulturrådet skriver i SvD att ert uppdrag inte är att marknadsföra Vimmerby så har ni allesammans fått hela saken om bakfoten.

Vi i Vimmerby förväntar oss inte att ni ska marknadsföra Vimmerby. Däremot kan vi tycka att det är lite sniket, ja rent av fisigt som en del säger, att ni tänker dra nytta av Vimmerby för att marknadsföra huvudstaden och samlingarna i källaren av Kungliga Biblioteket. Börjar det månne blåsa snålt kring kulturanslagen?

Jag brukar vara oerhört försiktig med att svänga mig med vad jag tror att Astrid skulle ha sagt om både det ena och det andra. Men i detta fallet så är jag helt övertygad om att hon skulle ha dragit lans för sin stad. Hon stod på de svagares sida mot orättvisor och dumheter. Att sätta näsan i vädret och utan diskussion flytta tillkännagivandet från Vimmerby till Stockholm får anses höra till den kategorin.

Kulturrådet har genom sitt beslut visat sig fullkomligt diskvalificerade att handha hela ALMA-priset.
Hela inställningen, tonen i svaren och hanteringen av kontakter är så fullkomligt främmande för allt det som jag ser Astrid Lindgren stå för.
Kulturrådet beter sig som en viss översittare och tyrann från Törnrosdalen. Och tillåt mig påminna om hur det gick i slutänden där...

ALMA-priset är inte ett pris som alla andra och det är verkligen inte ett pris som är fullkomligt rotlöst.

Att det överhuvudtaget blev ett pris beror på att Astrid Lindgren föddes i Vimmerby, levde sina lyckliga barnaår här, hörde alla härliga berättelser och mötte alla underbara karaktärer här. Om det kan vi fortfarande berätta. Vi kan smyga på samma stigar och känna med handen i sockerdricksträdet. Vi kan blunda och tänka "här står jag på samma plats som Astrid gjorde för nästan 100 år sedan".

När Kulturrådet lämnar Vimmerby och Astrid Lindgrens rötter så har ledamöterna också helt missförstått både henne och sitt uppdrag.

Om Astrids mod och civilkurage kan ni läsa här. De allra flesta känner till både hennes engagemang för djurskydd och den så kallade Pomperipossadebatten.

Behöver jag säga att jag är rosenrasande? Troligen inte.





fredag 8 november 2013

Egen politik men med öppna ögon för omvärlden

De partier som skriker "pinsamt" högst är de partier som onekligen inte verkar fått ut något gott ur samarbetet med moderaterna alls. Vad tycker de att de har att förlora på att tänka nytt och sluta gömma sig i moderaternas kjolar? Väljare? Knappast, det finns det snart inga kvar...

Beskedet från socialdemokraterna är tydligt - vi går till val på egen politik men är beredda att söka breda lösningar med alla utom SD.

När alliansföreträdare jämför ansvarstagande och samarbetsvilja med ett mellanstadiedisco så förstår man varför de grillade korv tillsammans i Maramö. Var och en efter förmåga kan man anta.

SvD beskriver att alliansledarna står på kö för att få möjlighet att nobba inviten. Med tanke på opinionsläget så kan de få köa utanför riksdagen. Och tänk, i skrivande stund har inte moderatledaren sagt något ännu. Han sänder som vanligt fram de små som kanonmat inledningsvis. Grattis. Om det skulle visa sig att vi har rätt i att väljare är trötta på trianguleringen i mitten och stelbent blockpolitik så kan han skaka av sig och låta de små partierna klä skott för eländet. Som vanligt.

Stefan Löfvén och Carin Jämtin visar prov på det landet behöver - öppenhet, krafttag och samarbete. Något håller på att gå sönder i Sverige och då går det inte att idka krypskytte mellan två avgrunder.
Och för er som känner rädsla för att samverka med forna allianspartier - se till att det inte behöver bli aktuellt om det skrämmer er så. Ju fler som röstar på S, desto mindre inflytande för andra.

Mera i dag hos Ulf Bjereld  och Krassman och Röda Berget och Peter Högberg och LO som är glada.

fredag 1 november 2013

Hur opartisk är en granskare?

Idag så vill jag ge er ett hastigt lästips bara! Det är Röda Berget som visar på att allt inte alltid är vad det ser ut som. Opartisk, sa Bull... Nja. Skrapar man lite på ytan så finns det grejer under, säger jag.
Caremaskandalen är inte Kålles fel....

Själv ska jag snart ta helg. Det blir avkoppling i Gullringens simhall med bästa H och sedan ska jag hem. Hemma väntar en maffig surdeg som sattes i morse, i ugnen står den dragna grisen och till efterrätt tänker jag baka en pumpa- och pekannötpaj....