onsdag 25 september 2013

Ett träd betyder så mycket

När hösten rullar in över trädgården så funderar jag på trädens betydelse. Inte ett endaste träd fanns på plats när vi började. Nu finns det flera och tänk, nästan alla har sin egen historia!

Äppelträdet som faktiskt inte borde finnas alls. Från en kärna av ett alldeles vanligt Granny smith-äpple som sonen när han var en liten knatte ivrigt planterade i en burk med jord. Jag sa till honom att "det går inte" och "det kommer dö" men icke. Kärnan växte upp till en planta som mot alla odds vuxit upp till ett robust och trevligt format träd. Stolt och starkt. För ett par år sedan gav det tre äpplen som var oerhört söta och smakrika. I våras blomamde det så vackert men det blev ingen frukt tyvärr.

Lärkträdet tornar upp sig och utgör egentligen taket i vår trädgård. I lärken klättrar en ljuvlig clematis - Summer snow - som verkligen gör skäl för namnet. Lärkträdet hittade vi som liten bebis under en stor lärkträdsmamma när vi var ute på skogspromenad. Den hade inte haft en chans att växa sig stor och ståtlig som nu. Inte trodde vi att den skulle finna sig till ro hos oss heller först. Men det gjorde den absolut!

Bredvid lärken står min Ornäsbjörk! Det är så nära att Summer snow sträcker sig och funderar på att till nästa sommar låta sina skira blommor strössla även björken. Ornäsbjörken är en mors dag-present. Och det är tänkt att den ska dricka en massa vatten just där i trädgården som det brukar svämma över av den varan. Nu är den också så gynnsamt placerad att vårsolen alltid silar ned genom de skira flikiga bladen och fullkomligt tar andan ur betraktaren.

Allra stiligast just nu är förstås Carmencita! Carmencita är en rönn men inte vilken rönn som helst! Nej, här talar vi om perfekta blad i mustigaste gröna nyansen, smakfullt placerade, ja nästan välordnade, i sin symmetri. När den blommar så doftar den förföriskt och nu så är resultatet rönnbär i en läcker roströd nyans. Den som aldrig gått loss på just en rönn har inte sett Carmencita... Trädet får mig alltid att tänka på alla trevliga och fina arbetskamrater som gav mig det i present!

Nu förstår ni ju att jag gillar träd, eller hur? Där finns två mors dags-träd till i samlingen. Ett persikoträd (Frost) och det allra senaste; en fullkomligt bedårande hängkatsura. Nu går jag där och väntar på katsurans gyllengula höstfärg. Och jag väntar på att den ska börja dofta kanelbulle förstås! Det påstås nämligen att den gör det när hösten tar sitt grepp om den! Tänk sådana under naturen skapar!

Jag har en riktigt liten bebis i samlingen nu. I sommras köpte jag ett pyttelitet tulpanträd på nätet. Så pyttelitet att jag hoppas att det ska överleva och lära sig leva här i min zon... Under sensommaren fick plantan sitt allra första tulpanformade blad! Nu lär det ska ta runt 20 år innan trädet blommar. Men den som väntar på något gott...

måndag 23 september 2013

Bryggerikungen vs Ica

För er som inte vet - Vimmerby är en liten stad. Men bryggeriet, Åbro, det är stort och går bra. Fast inte här i landet utan på andra håll i världen.

VD:n Henrik Dunge han skräder onekligen inte orden i SvD idag:

– Den svenska dagligvaruhandeln måste tänka om och fokusera mindre på pris, mer på kvalitet. Den enda gången en Icahandlare är intresserad av kvalitet är när han ska köpa sin Ferrari, säger han.

Hm.

Låt mig gissa att han handlar på Konsum framöver...

måndag 16 september 2013

Lögnhalsar är vad ni är!

"Hur vet man att en politiker ljuger?"
"Munnen rör sig."

Jamen det var väl roligt. En riktig partyhöjare. Följt av fniss alternativt valfritt råflabb. Allt beroende på hur kul man tycker att politikerskämt är.

Jag säger så här, driv gärna med mig och med skrået politiker, för all del. Gör det. Vi skojar gärna till det själva emellanåt. Om oss själva och om politiska motståndare. Det finns förmodligen en slags politikerhumor som bara politiker känner sig hemma med.

För nog är det galet.

Jag lägger min fritid på demokrati. Jag har under ganska många år suktat på andra grejer emellanåt. Att partidistriktets årsmöte i åratal krockade med trädgårdsmässan i Älvsjö hindrade mig inte från att sitta där med mitt röstkort i handen och lyssna på debatter och val. Icke. Ett exempel av många kan jag lova... Alla helger och kvällar när jag hade kunnat umgås mera med sonen, gräva i trädgården, fördjupa mig i grytorna eller bara läsa fler böcker.

Ordet är fritt. Votering är begärd och ska genomföras. Kommunfullmäktigemötet är kanske inte en kioskvältare ur humorsynvinkel men det är kommunens högsta beslutande organ. Det är där vi sitter och fattar beslut om din vardag en gång i månaden. Om allt från cykelställ till industriavtal för miljoner. Om skolmaten, om äldrevården och om skolan. Om nya bostadsområden och om näringslivspolitik. Vi ser till kulturen och vi bygger fotbollsplaner. Vi ska vara kunniga på allt mellan himmel och jord samt greppa en budget på en halv miljard utan att göra fel whatsoever. Hinna med att knåpa på listiga lögner som vi kan dra på med för oanande medborgare, det är svårt. Riktigt svårt.

Och jag lovar dig, om ett beslut vi fattar blir fel så finns det ALLTID minst åtta personer som kan säga "vadvardetjagsa" som inte ens har med beslutet att göra. Människor som av någon outgrundlig anledning oftast inte ÄR politiker alls. Något de ju borde vara eftersom de alltid vet att man gör fel innan. Där går ju ofta vi som ÄR politiker bet eftersom vi grundar våra beslut på utlåtanden från experter/konsulter/tjänstemän mfl. som kan sin profession.

Det brukar sägas att man får de politiker man förtjänar. Men det tror jag inte alltid är fallet...

fredag 13 september 2013

Ett fasligt oväsen får mig att tappa lusten

Bläddar i tidningen Auris under lunchen och ler igenkännade över artikeln om hög musik i butiker. Hörselskadades förening i Växjö har genomfört en enkät vad deras medlemmar tycker om "säljmusik".

Nästan ingen tycker om det.

Negativt eller mycket negativt.

Jag kan bara hålla med.

Alla gånger som jag är i en butik som spelar musik så blir jag aggressiv. Ja, rent förbannad. Jag vill inte handla, nej, jag vill inte ens vara kvar i butiken. De gånger man vill fråga om något så vill man inte stå och skrika till en butikssäljare och man vill banne mig höra svaret....

Nu är butiksmusik inte så vanligt i Vimmerby tack och lov. Även om det har förekommit att någon försökt "rocka" till butiken. En numera kursad butik, kan jag tillägga.

Ur två aspekter känns musik i butik märkligt. Dels för kunderna då, men dels för de butiksanställda som ska gå i eländet från morgon till kväll. Det hjälper inte hur bra musiken än är så måste det vara jobbigt! De gånger musiken är riktigt irriterande så är den dessutom anmärkningsvärt hög!

Nej, låt butikerna ha så lite ljud som möjligt. Då slappnar vi kunder av, njuter och blir glada. Och så öppnar vi plånboken och går loss.

torsdag 12 september 2013

Tänk vilka sammanträffanden det finns!

Ser ni, här ligger minister Billström och funderar på vilka aktier han sk köpa nästa gång!



Det låter ju hur eller hur lite märkligt att han gör en god affär bara precis vid rätt tillfälle...
Om ni vill läsa mera om Billströms aktieaffärer så hittar ni läsning hos Röda Berget och hos Martin Moberg.

Det är tur att Billström är moderat! Hade han varit sosse så hade han stenats på Mynttorget i morse.

tisdag 10 september 2013

Bara underbart

Vissa teve-program formligen tar andan ur en. Samtliga som har den effekten på mig saknar reklam...

I fredags kväll började en ny serie på Kunskapskanalen, Italienska trädgårdar. Ciceron i programmet är trevlige engelsmannen (och trädgårdsspecialisten) Monty Don. Han tillät oss att behagfullt luta oss tillbaka i soffan och bara njuta av hans skickliga berättande. Inte nog med att vi fick se magnifika och historiska byggnadsverk i form av trädgårdar. Det sattes i sin rätta kontext för att jag som tittare skulle förstå varför trädgårdarna formades som de gjorde. Det var helt underbart och informativt samtidigt som bilderna var undersköna.

Totalt fyra avsnitt och jag rekommenderar er att inte missa ett enda! När familjen tittat klart var vi alla tre lika hänförda. Långt, långt ifrån reklamstressmobbningidiotibyggtävla-program...

torsdag 5 september 2013

Klart Jesus var sosse!

SSU påstår att Jesus var sosse. Och själv har han ju av förklarliga skäl svårt att säga emot.

Johan Norberg tar det hela lite lägre i en krönika i Metro:
"Många tycker att det är fult av SSU att lägga beslag på den politiske Jesus. Själv tycker jag att det är obegripligt att någon vill synas i hans sällskap."

Jo, de som befann sig i Jesus sällskap när det begav sig riskerade ju en hel del.

Hm.

Nåväl, det är klart att politiska motståndare är upprörda. Typ, kristdemokraterna som annars nära nog helt anser sig ha monopol på både Jesus, Gud och allt det andra i politikens namn. Men se Jesus han slängde ut månglarna ur templet. Kristdemokraterna bjöd tillsammans med resten av alliansen in så många månglare som finns och lät dem ta del avv ett dukat bord på många sätt.

Själv är jag inte medlem i kyrkan sedan lång tid tillbaka. Jag har en tro men jag tror inte på kyrkan.
Jag vet att ni kommer säga att man ska "stanna och slåss" för rätt saker, men tyvärr, det finns så många arenor där man behöver slåss, och det gäller att välja sina krig. Kyrkan är inte mitt.

tisdag 3 september 2013

Kloka Michaela!

Måste lyfta Michaela Leo! Titta på vad hon skriver:

"Men gör man som man alltid gjort så får man det man alltid fått."

Briljant Michaela och hoppas du orkar driva din och de dinas politik i all evighet amen :-)

Full rulle

Lite mat och lite politik. Om vi börjar med politiken så kan vi lämna det därhän och bara njuta maten sedan, ok?

Så här är det. Obama kommer och prinsessan Madeleine är med barn. Detta har inget samband.

Kd behöver bättre opinionssiffror och får i budgetförhandlingarna igenom DUBBLERAD skattesänkning för landets pensionärer. Detta har heller inget samband.

Landets pensionärer har gott om tid att läsa sig till att hundra spänn är som en piss i Mississippi jämfört med andra skattesänkningar. Exempelvis alla som bor i storstadsområden och har får 10 000-tusentals kronor i sänkt fastighetsskatt... För att nämna en skattesänkning av flera.

Stina Thorin skriver lite på samma tema.

Tillbaka till maten och min fulla rulle!

Helgens kräftor förgylldes med en bacon- och potatisrulle. Skala och riv potatis (inte lägga rivet i vatten, då försvinner stärkelsen som behövs) smörj ett bakplåtspapper (smält smör, pensla) och bred ut potatisrivet på pappret som sedan läggs på en plåt. Ungefär som en megastor råraka fast i formen rulltårta. Inte så tjock heller, en halv cm räcker, inte mera! Droppa eller pensla lite smör på, salta och baka i ugnen typ 20 minuter på 200 grader. Den ska vara mjuk men inte knaprig. Denna gången knaperstekte jag bacon och smulade över rårakan. På med riven ost och färsk timjan, rulla ihop och dit kan man förbereda.
När man vill käka så toppa rullen med ost och in i ugnen och värm den. Mumsmums. Finessen är att rårakerulltårtan kan fyllas med lite allt möjligt, bara fantasin sätter gränser! Jag har gjort denna kall fylld med phillyost, gröna örter och rivet citronskal. Varför inte köra kantarellstuvning och västerbottenost? Eller skagenröra i den kalla varianten? Lysande till kräftor, på buffé eller bara dela med maken till middag...