torsdag 28 februari 2013

Det mesta går att bevisa med en rapport...

Fisförnäma orkidéer är ute. Hederliga tulpaner är inne. Och inte minst; den alltid så utskällda tantblomman pelargonen är minsann den som klarar konkurrensen bäst!

Varför jag vet att det är så?

Ja, det är faktiskt så pass enkelt att Jordbruksverket har studerat detta med prydnadsväxter och i rapporten "Marknadsöversikt 2113 - prydnadsväxter" så finns allt detta.

Faktum är att det grönskar i mina fönster. Och precis som rapporten beskriver så har alla krukväxter fått gå till den sista vilan utom mina pelargoner. De vintervilar bara i hallfönstren, de dragiga och kalla fönstren som får just pelargonerna att trivas. Sedan så frossar vi i tulpaner som får berätta om våren som kommer snart.

Tänk att jag gjort precis som det står i en rapport från Jordbruksverket.

onsdag 27 februari 2013

Torsk på korv

Det har surrats mycket om korv denna vecka. Och om köttbullar. Själv tänker jag på grönsaker och koskit.

Låt mig berätta hur allt hänger ihop.

Sedan de fyra partiledarna i den så omtalade Alliansen möttes i "en miljö utanför Stockholm" som statsministern så fyndigt uttryckte sig så har korven fått ett ansikte. Men efter denna läsning så torde de allra flesta även ha fått en helt ny syn på korv. Frågan är om partiledarna verkligen i denna köttskandalernas tid vill förknippas med korv? Men så blev det... Kokta, rökta och stekta.

Köttskandalen med innehåll av hästkött den bara sprider sig. Efter varselvågen kom hästköttvågen inrullandes. Kanske borde vi fortsätta vara trygga i att vi inte riktigt vet vad vi äter så länge företag som påstås tillverka mormors, mammas eller farfars-nånting köper sin råvara från sex olika länder.

Färdigmatföretagen har en del att lära av godistillverkare. De skriver att det "kan finnas spår av nötter" i det mesta för att vara på den säkra sidan. "Kan finnas spår av hästkött"-märkning skulle ju lösa de flesta problem även för den bästa oxjärpen. Eller varför inte ta steget fullt ut och skriva "kan finnas spår av kött"?

Själv är jag glad. Jag är nybliven andelsägare i Bastefalls kommande skörd! Man blir medlem, andelsägare, och sedan får vi köpa grönsakskorgar hela året med det som säsongen bjuder! Det ska bli riktigt kul och jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ! De är på gång med köttlådor också...

Koskit då. Ja, som alla odlare vet så är grunden till all odlings-succé rejält med skit under naglarna. I helgen så ska jag sprida koskit i landen som sedan sakta får smälta ned i jorden via all snö som jag förväntar mig ska försvinna de kommande veckorna. För även om jag är andelsägare i Bastefalls årsskörd så kommer jag att odla jag med. För själens skull.

Från det ena till det andra, den som känner för att bli så pass arg att hjärtinfarkten är nära kan ju läsa denna lilla historia om hur enkelt det är att slösa bort andras stålar.

Peter Johansson skriver mera om Maramö.

måndag 11 februari 2013

Äta eller ätas?

För mig är maten en central del i livet, något att njuta av flera gånger om dagen. Och jag är ledsen Findus och alla ni andra. Det är inte ofta det slinker ned färdiglagade grejer i min kundvagn. Det finns två saker som kan gå hem som nödfallslösningar hemma, den ena är färdig pytt i panna och den andra är frusen panpizza. Men det är verkligen en fråga om nödfall och överlevnad, inte om njutning och gott.
I Aftonbladet, och andra medier så framgår det att det kan vara åsna i färdigmaten. Jag känner mig inte vare sig överraskad eller förbannad. Mer "vadvardetjasa"-aktig kanske. Vem vet vad jag har satt i mig i färdigpytten? Det utlovade oxköttet vet i tusan om jag någonsin trodde på...

Jag rekommenderar er alla att tänka tanken att ni ska äta kött färre gånger i veckan. Käka mer fisk och mera grönt. Vegetarisk kost är supergod om det är bra gjort.
Att inte äta kött varje dag är schysst mot plånboken. Och om du väljer att äta gott kött så är det trevligare än allt annat. Själv hade jag förmånen att få köpa in mig på en galen kviga som fick gå till slakt från en småländsk gård (numera finns inga små Emil som räddar en galen ko). Köttet är av en fantastisk kvalitet och mitt enda bekymmer nu är var jag ska hitta liknade nötkött när galenpannan är slut. Jag tror dock att det blir ett test här framöver!

För att slippa käka åsna: Köp en kokbok, lär er laga eget käk, njut av att smaka och se det som det kreativa och konstnarliga jobb det är! Laga efter årstid! Nu; kål, morötter, vitkål, palsternackor, rödbetor och massor... Längta efter solvarma tomater och jordgubbar! 

Till sist; cheap is shit.... Du får vad du betalar för. Och uppenbarligen, ibland inte ens det ;-))

onsdag 6 februari 2013

What a mess(i)

Slötittade i tv-tablån i morse. Och fann att det var som vanligt, uselt. Trots att vi har ett jätteutbud med kanaler så är det magert med kvalitetsutbud. Vill man se reklamfinansierat skräp så finns det naturligtvis hur mycket som helst.
När jag konstaterat detta så föreslår jag hoppfullt maken att vi "kan kanske se en film ikväll".

När det ändå inget är på tv.

Då fick jag blicken.

"Ameh, Messi mot Zlatan." Sa han. Som om det nu skulle förklara något...

Ja, Zlatan vet jag vem det är men Messi? Om han så fick punka utanför jobbet, kom in och ville låna en telefon så skulle jag inte veta vem det är. Men efter att ha följt mediarapporteringen under dagen så inser jag att han tydligen är lite känd, sådär.

Men det får nog bli en film ändå.