torsdag 31 maj 2012

Smutsig olja - Lundin!

Nej, det är inte okej att inte vilja tillåta granskning. Företag ska tåla granskning annars finns inte förtroendet kvar. Jag är jätteglad att Folksam väljer att markera genom att inte vilja ha kvar Lundin Petroleums smutsiga aktier. Det finns bättre sätt att spendera pengarna på. Folksam har försökt förändra och försökt få till en granskning. När den vägen inte var framkomlig så gör bolaget rätt i att göra sig av med aktierna. Även Handelsanställdas förbund har lagt en säljorder på aktier från Lundin. Bra jobbat!

Mera hos Aftonbladet och hos Peter Andersson och Jinge och Martin Moberg

tisdag 29 maj 2012

...de fattiga barnen - nu ny rapport från UNICEF

Jag känner vanmakt...

Ny rapport från UNICEF:
"Sverige ligger dåligt till när man mäter hur djupt barn tillåts falla under fattigdomsgränsen. I en jämförelse mellan 35 rika länder kommer Sverige först på 22:a plats. Sverige får en sämre placering än länder som Polen, Grekland, Estland och Ungern."

Hur gör vi nu då? Tidigare har den moderatledda regeringen försökt smutskasta Rädda Barnens barnfattigdomsrapport.

Fredrik Reinfeldt:
"- Jag tycker att de har ett ensidigt vänsterperspektiv. Allt handlar om olika bidrag. De har helt tappat bort betydelsen av arbete, säger Fredrik Reinfeldt."



Hur ska han göra med UNICEF?

Martin Moberg har skrivit på liknade tema han också! Precis som Röda Berget





Regeringens "praktarselfiasko"

Visst är det ett fantastiskt ord! Praktarselfiasko. Tyvärr inte mitt påhitt alls utan helt ogenerat stulet från Alliansfritts rubrik i ett blogginlägg från den 14 augusti 2010. Det handlade om regeringens bostadssatsning för unga som skulle ge 5 000 nya bostäder men som enbart lyckades med EN enda...

Nu är det istället en miljardsatsning på nya jobb som gav ETT enda jobb som osökt får mig att tänka på ordet praktarselfiasko igen...

GP skriver bland annat så här:
"Målet är att skapa 4 400 jobb under tre år i hela Sverige, varav 1 200 i år. För Göteborgs stad handlar det om 250 jobb.
Men resultatet av projektet hittills i år är minst sagt magert. Runt om i landet har totalt 25 jobb skapats, varav sex i Västra Götalandsregionen. Det enda kulturarvsjobbet i Göteborgsregionen finns hos Riksantikvarieämbetet i Mölndal som är den myndighet som också ska administrera Kulturarvslyftet."

25 jobb totalt och det kostade 800 miljoner skattekronor. Men det var nog ingen bra affär eller? Det blir ju för tusan 32 miljoner per jobb om pengarna hade använts. Men det har det troligen inte ens gjort. Eftersom satsningen är så felkonstruerad så slinker slantarna som borde skapat jobb raka vägen tillbaka till Borg&Reinfeldts skattkista. Det är arbetslinje det.

Martin Moberg skriver på samma ämne och så även Peter Johansson på Röda Berget och Jämlikhetsanden

torsdag 24 maj 2012

Rörelsehindrade ska hålla sig inomhus!

Utanför mitt kontor doftar det syren på ett mycket trevligt sätt. Det doftar sommar.
Sommar och härliga bad. Semester, frihet och skolavslutning. Ja, syrenerna får symbolisera så mycket.

I dag fick jag en indikation på att moderater faktiskt inte gillar frihet för alla. De rörelsehindrade i Ulricehamn ska exempelvis inte tänka på härliga sommarbad ute.
Där finns inte handikapp-ramper vid de kommunala baden alls. Moderaten Lars Holmin är ordförande för kommunstyrelsen och han tycker att de rörelsehindrade ska bada inne i simhallen. Av artikeln framgår inte om det är Holmins högst privata inställning eller om det finns något beslut i frågan.

Moderat frihet när den är som bäst, eller hur?

onsdag 23 maj 2012

Även moderater måste väl ha försökt åka tåg på vintern?

Han var väldigt upprörd igår moderaten Jan-Evert Rådhström. Det han var upprörd över  var det faktum att oppositionen nu tänker se till att järnvägsunderhållet återtas i statlig regi.

Så här säger han till Rapport:
"-En återreglering av en fungerande marknad - detta kommer att stå Sveriges tågresenärer enormt dyrt, säger vice ordförande i trafikutskottet Jan-Evert Rådhström (M)."

Fungerande marknad?

Hur tänker han då?

Vilka tåg har han åkt med vintertid?

Har han dåligt minne?

Den "fungerande marknad" han rimligtvis syftar på är det de företag som fullkomligt misslyckades att se till att tågen tog sig fram i snön förra vintern?

Om tågen börjar gå i tid så kommer det att spara stora slantar åt landets alla tågresenärer. Människor som kommer i tid till jobbet och till skolan. Men det kommer inte längre att betalas ut skatteslantar till privata företag som misslyckas med sitt uppdrag.

Flera på ämnet i dag är Röda Berget och Martin Moberg och Dags för rättvisa! och Olas tankar




tisdag 22 maj 2012

Moderaterna tycker att sjukförsäkringen blivit bättre

Jag försöker verkligen förstå hur Ulf Kristersson (M) resonerar när han påstår att sjukförsäkringen blivit bättre under den moderatledda regeringens styre. Enligt hans resonemang så ligger själva tryggheten i att människor numera ska gå från sjukdom till arbete igen så snabbt det går.

Det låter ju fint om vi bortser från alla som utförsäkras från sjuförsäkringen. Och om vi bortser från alla som med mycket svåra sjukdomar lik förbannat piskas ut att jobba.

Lite cancer och cellgiftsbehandling är väl inte så farligt, seså, upp och hoppa, arbetslinjen..hej å hå.

Kristersson partikamrat Hillevi Engström är mindre buskablyg. Hon säger så här i SvD:
"Regeringen har prioriterat arbetslinjen och gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdrag och förändrat a-kassan till en omställningsförsäkring. Vi har sett att den förda politiken har gett resultat, att det blivit mer lönsamt att arbeta och att skillnaderna blivit större jämfört med att inte arbeta."

Det är näst intill sorglustigt att hon säger som hon gör. Med andra ord så skulle man kunna säga att den moderatledda regeringen faktiskt har gjort det helt omöjligt att överleva på a-kassa och sjukförsäkring. Människor är piskade att försöka jobba vare sig de är friska eller inte. De är piskade att söka jobb som inte finns och de ska vara glada att det lönar sig att jobba. Jamen grattis.

Kristersson tycker dettsutom att det är dåligt att jämföra länder emellan nu när OECD påpekar att Sverige inte längre är det välfärdsland det en gång var. För i Sverige har vi ju privata tilläggsförsäkringar som täcker upp när det offentliga inte finns...

Och vilka av de fattiga, sjuka och arbetslösa tror han har råd med det? Många kommer inte ens in i en privat sjukförsäkring just för sin svajjiga hälsa! Tro för all del inte att det är välgörenhet som försäkringsbolagen ägnar sig åt. De vill tjäna pengar och det gör man inte på fattiga och sjuka. Försäkringsbolag vill försäkra friska människor som kan betala för sig och som medför väldigt låga risker. Varför tror ni att många människor i USA helt saknar en sjukförsäkring?

Att styra över sjukförsäkringssystemet från offentlig till privat regi är inte bara ett sätt att undergräva den svenska modellen. Det är naturligtvis ett sätt att skapa en ny marknad för privata företag som ska tjäna pengar på människors oro och otrygghet. Försäkra dig, ingen annan gör det åt dig. Samhället erbjuder en grundtrygghet som innebär misär och fattigdom. Det är underförstått att det redan nu är så. I slutänden minskar allas intresse av att betala skatt till ett system som inte bär. Allra mest minskar höginkomsttagarnas intresse, de som inte längre kan se någon som helst mening i ett system som de inte får ut något av. Förlorare nummer ett är alla de som behöver ett solidariskt system där vi bryr oss om varandra och betalar tillsammans. Men förlorar gör även alla höginkomsttagare som kommer att leva i ett samhälle där våld och aggressioner breder ut sig och blir vardagsmat. Jämlika samhällen gynnar alla, både de som har lite mera och de som har lite mindre.

Klyftorna i Sverige växer mellan dem som har och dem som inte har. Klyftor skapar arga unga människor som bränner ned och förstör. Klyftor skapar otrygga barn som inte får den uppväxt de förtjänar.

Tryggheten ute i Täby däremot, den har inte förändrats till det sämre, tvärtom. Villaskatten på miljonvillorna är borta och alla har fått fyra intressanta jobbskatteavdrag. Arbetslösheten och sjuktalen för etniskt vita och medelålders täbybor är som bekant inte så hög...

Mera om samma ämne hos Roger Jönsson och Martin Moberg och Monica Green och Nyheterna opinion och Peter Andersson och Alliansfritt och Löntgarbloggen  och Svensson och Martins andra

måndag 21 maj 2012

Bra initiativ i Örebro

Vänsterpartiet i Örebro vill ha gratis bad och dagkollo till alla. Bra initiativ! Sommarlovet är just en sådan tid som orsakar mycket ångest hos både stora och små. Att inte ha råd med vare sig badresan eller busskortet. Att inte åka någonstans alls och därmed heller inte ha något att skriva om i första höstuppsatsen. Utebliven picnic-lunch. Och många andra, för fattiga barn och låginkomsttagare, ångestladdade företeelser.

Vimmerby kommun anordnar jättebra dagkollon under sommaren i fyra veckor. En vecka kostar 250 kronor, två veckor 350 kronor, tre veckor 450 kronor och alla fyra veckorna kostar per barn 500 kronor.

Men kostar det gör det...och det är inte alls svårt att förstå att det faktiskt finns många som inte kan eller som får kontakta Majblomman för att ha råd. Över 400 barn i Vimmerby kommun är fattiga enligt Rädda Barnens senaste rapport.

Jag ser naturligtvis ett samband mellan barnfattigdomen och att Sverige nu faller i trygghetsligan. Den svenska modellen finns snart bara att beskåda på museum. Det är tungt när OECD jämför och finner att vi ligger under snittet på flera punkter som handlar just om trygghessystemens ersättningar och utformning. Den moderatledda regeringens politik börjar synas i statistiken. Så floskler som "att vilja värna den svenska modellen" är just bara floskler och inget annat.

Och de fattiga barnen blir flera.

Andra på ämnet idag är Alliansfritt och Ola Möller och Martin Moberg och Arbetarrörelsens Tankesmedja och Kulturbloggen och Svensson och Leines blogg

Och SvD Bännpunkt

fredag 18 maj 2012

Nymoderat språkbegåvning sökes

Idag skrattar jag gott åt Peter på Röda Berget och hans desperata efterlysning av en tolk i nymoderatska.
De nya moderaterna är inte bara nya de har skapat ett helt nytt språk också! Jag insåg i morse att jag faktiskt kunde bidra lite:

"Om man bortser från motståndarlagets mål så har inte Sverige åkt ur hockey-VM."

"Om man bortser från att det regnar så är vädret i praktiken ganska bra."

Läs och gotta er hos Peter Johansson idag. Mera även hos Martin Moberg och Johan Westerholm samt ytterligare en lustigkurre med språkbegåvning här

onsdag 16 maj 2012

Jag hinner inte med i svängarna

Tänk att det ska vara så rent omöjligt att hänga med!

På skänken i köket står sudegen och gonar sig. Jag bakar bröd som verkligen är helt fantastiska. Jag lyckas med frasiga baguetter och med himmelsk focaccia. Valnötslimpan, ja den är inte heller att leka med.

Då slår det ned som en bomb att jag är helt ute. Konsum-tidningen slår fast att nu är surdegsvågen över och det som nu är inne det är att göra egen korv.

Korvtrenden är här.

Men då ska jag be att få protestera. Korv det har varit vardag i Småland sedan urminnes tider. För den som kan sin Emil i Lönneberga så vet ni att det var en korv som fick Kommandoran på fall. Och att borgmästarfrun minsann var "galen i körv".

Hackekorv är en fantastisk korv och den är långt i från något nytt påhitt. Men hackekorven får mig osökt att tänka på älskade Majsan. Maj Djurstedt som gav oss så många underbara matupplevelser och som gick bort nyligen allt för tidigt trots att hon var 85 år fyllda. Hon kunde sin hackekorv hon. Jag ser det som en otrolig förmån att hon var min vän och att jag fått sitta vid hennes bord och äta hennes kärleksfullt hemlagade hackekorv.

Majsan visste att laga hackekorv och här bjuder jag er hennes recept! Fantastiskt gott och om det är trendigt, ja, det får ni själva avgöra:

Hackekorv, av Maj Djurstedt

5 meter krokfjälster, klipp i 8-10 bitar, skölj noga
1,5 kg fläskfärs
3 stora gula lökar
20 stora kokta och kalla potatisar
2 msk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk strösocker

"Allt mals tillsammans och smeten bearbetas med kryddorna. Förr i världen använde man också lungor och hjärta från grisen, men korv efter ovan nämnda recept blir bra. Med köttkvarnen till hjälp (och korvhorn) fyller jag fjälsterlängderna, en efter en. Ganska hårt ska smeten stoppas. Knyt till i båda ändar av korven med bomullsgarn. Lämna omgående in korven för varmrökning i ca 18-20 timmar. Då blir den härlig i färgen och doftar sagolikt gott. Sedan är det bara att förvara den kallt (eller i frys) och steka i bitar på svag värme. Väntar man någon dag innan korven kommer in i röken, så blir syrligheten mera framträdande. Servera med kokt potatis, vit löksås och lingonsylt. En spis för gudar och gudinnor, helt enkelt!"

Ja mina vänner. Så är det. Möjligen trendigt men definitivt gott. Det som kan vara trixigt i detta är förstås att hitta någon som kan röka korven. Men jag ska överlåta den detaljen till min man, hans grill och rökspån. Det ska bli spännade!

tisdag 15 maj 2012

Etnisk, vit och medelålders

Det verkar vara orden på allas läppar idag. Dessutom så verkar Fredrik Reinfeldt (M) vara ganska medelålders, vit och etnisk eller? Så här sa han i alla fall igår:

"TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.


- Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt."

När den moderatledda samlingen av partier gick till angrepp inför valet 2006 så ingick många i beräkningsunderlaget för ordet "utanförskap". Det var snudd på så illa att de funderade på att ta in småfåglar och andra vildlevandes djur i beräkningsunderlaget. Men Maud Olofsson sa nej, bävrarna var ju så flitiga.... Skämt åsido.

Beräkningsunderlaget har under årens lopp förändrats utifrån vad som är bekvämast för den moderatledda regeringen. När ungdomsarbetslösheten steg till oanade höjder så fanns det en period då beräkningsunderlaget skulle gå tillbaka till gammal sossemodell igen... Nu så är det arbetslöshetsmåttet generellt som ska dribblas runt. För så bekvämt att "etniska svenskar mitt i livet" inte har så höga siffror! Medelålders vita män, sådana som Fredrik med fiiiin utbildning och goa vänner. Bland dem är arbetslösheten riktigt låg. Men det var ju en överraskning! Hur lågt är det möjligt att sänka sig när det gäller verklighetsbeskrivning?

Grattis Fredrik och Kent, ni tillhör kategorin med låg andel arbetslösa! Kent Persson (mera känd som Örebro Kent) har ju fått jobb som partisekreterare hos moderaterna. Det är han till synes glad och nöjd med.

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade Kent Persson som ny partisekreterare för Moderaterna.

Det finns många som skriver om detta i dag! Blanda ndra Ledarbloggen och Norrköpingsbloggen och Alliansfritt och Parkstugan och Peter Andersson och Peter Högberg och Martin Moberg och HBT-sossen och Johan Westerholm och Leines blogg och Stig-Björn Ljunggren och Röda Berget och Olas tankar och In Your Face och Röda Berget nr 2

Gammelmedia SvD och DN och Expressen  och Aftonbladet

måndag 14 maj 2012

Regeringens eget råd sågar regeringens åtgärder

Nu har inte ens regeringens eget finanspolitiska råd något till övers för sänkt krogmoms och sänkt arbetsgivareavgift för unga.

Vi kunde inte äta oss ur krisen alltså.

Läs allt om detta hos Röda Berget idag på en blogg när dig.

torsdag 10 maj 2012

Bra Löfven - uselt Nuder

Jag har skrivit i ämnet förr. Det där om att vi människor borde leva som vi lär och inte som nu senast Pär Nuder som håvar in miljoner privat samtidigt som han låter skattebetalarna bjuda på statsrådspension. Det är ärligt talat inte kul att han är partimedlem idag. För även om han följer varenda jäkla regelverk så borde han onekligen fatta hur detta ser ut.

Stefan Löfven fattar och han väljer dessutom att öppet vara kritisk, det tackar jag för extra mycket.

"- Jag skulle inte ha gjort det. Vad jag förstår har han inte brutit mot något regelverk, men han har också ett personligt ansvar, säger Löfven." Läs mera i SvD.


Flera borde göra som partiledaren, säga i från och sluta med det lismande ryggklieriet.

Flera på ämnet i dag är Peter Högberg och Göran Johansson och Michael Granstedt och Johan Westerholm och Martin Moberg

onsdag 9 maj 2012

Fiffel, båg och våra pensioner

När premiepensionssystemet infördes så var jag ytterst tveksam. Och tyvärr så har jag sannerligen inte blivit mera positiv med åren. Det landar in kuvert från olika håll och valde, det gjorde jag en gång och sedan har jag tänkt att det nog löser sig. Hur man än gör så har man ju ändan bak liksom.

I morse läste jag om pensionsbolaget som trixar för att undvika skatter. Inte bara jag var ilsken så även Peter på Röda Berget och Martin Moberg. Och det fick i alla fall mig att tänka på hela systemet som sådant.

Premiepensionssystemet bygger på att du och jag ska välja en fond som ska förvalta våra pensionspengar (en del i alla fall) fram till pensionen. Och det kan ju gå olika bra för all del. Men nu ska ni få se ett tankeexperiment här.

Vilket av följande exempel känns mest troligt att det är tryggt och ekonomiskt?

1. Vi startar flera hundra bolag med administration och chefer som ska pyssla på börsen. Vi väljer vilket bolag som ska få just våra stålar. Det innebär att alla de där bolagen vill göra reklam och marknadsföra sig så de syns och hörs. Sedan ska cheferna ha bonus och allt annat kul. Och för detta tänker de ta ut en avgift, ja för att de ska jobba med dina och mina pengar, och den är olika och obegriplig att jämföra.

Eller:

2. Från våra skatter så samlas pensionerna in av en statlig myndighet med en enda administration. Pengarna förvaltas sedan under lång tid och i trygga placeringar utan risk till en rimlig avkastning. Inga bonuschefer och inga avgifter till dig och mig utöver skatten som vi betalar hur eller hur.



Då tänker jag så här, var det så att någon snabbtänkt ekonomisnubbe tyckte att "det var synd på så rara ärter", om våra pensionspengar en gång? Och började viska om möjligheten att göra affär av dem?

För ärligt talat så kan ni inte få mig att riktigt tro på att premiepensionen varit en god affär för den lilla människan. Däremot för alla bolag som förvaltar så har det ju onekligen inneburit en helt ny marknad.

Grattis.

tisdag 8 maj 2012

Försäkringskassans underbara vecka

Sörjande Jimmy fick en ursäkt men han fick inte sin sjukersättning tillbaka. Sedan har vi Michael som fått benet borttaget och Försäkringskassan som räknar med att skadan inte är bestående.

Låt mig gissa att Försäkringskassan medialt har haft bättre veckor. Ansvarig; den moderatledda regeringen, jajamensan.

Mera hos In Your Face och Martin Moberg och Johan Westerholm.

måndag 7 maj 2012

Ord stod mot fakta och siffror

Det är förstås omöjligt att blogga i dag utan att nämna partiledardebatten i går. Det måst ha varit en märklig tillställning för den som inte är politiskt nörd. Om vi bortser från att Jan Björklund inte vet att Iran/Irak (hörde inte vilket av länderna han sa) ligger utanför Europa så var det många andra saker som var anmärkningsvärt märkliga.

Alliansfritt har uppmärksammat en sak:
"I gårdagens partiledardebatt gjorde statsminister Fredrik Reinfeldt (M) det märkliga uttalandet att antalet sysselsatta ökat med 300.000 personer. I budgeten [pdf, bilaga 5, sid. 26] han presenterade stod det 210.000 jobb (vi ignorerar för tillfället att antalet människor i arbetsför ålder har ökat med ännu fler sedan Rieinfeldt tog makten).

Vi har försökt räkna ut hur han har trixat för att få ihop den siffran, men vi får helt enkelt inte ihop det. Vi har vänta på siffrorna, läst dem baklänges, druckit tequila och samtalat med andar. Men vi blir inte kloka på det."

Den som kan klura ut svaret har chansen att vinna en t-shirt...

Det var rakt i genom så att ord stod mot fakta och siffror. När Löfven pekade på 8 procent arbetslösa så sa Reinfeldt att sysselsatta hade ökat. Och så vidare. Ungdomsarbetsösheten har aldrig varit högre, folk utförsäkras, fler och fler skyfflas in i FAS3 och allt flera drivs ut i långtidsarbetslöshet. Skolresultaten sjunker, läraryrket får lägre status och det fattas vuxna i skolan. Men när moderatledda sidan skulle berätta om hur allt var så var det så bra så bra så...och det som inte var bra var socialdemokraternas fel. Hur länge de nu kan hävda det efter en och en halv mandatperiod vid makten.
 
Jag vill berömma Gustav Fridolin (MP) som kunde berätta vad det snackas om i lärarrummet. Att det inte kan tas in vikarier och att det fattas pengar när elever behöver extra stöd i undervisningen. När regeringen bevisligen har skurit i både gymnasieskola och vuxenutbildning så säger de att de gjort precis tvärt om - satsat mera än någonsin. Det blir ju pinsamt!
 
När moderatlägret säger att de lyckats med sina ungdomssatsningar så skruvar jag på mig i soffan...för hur illa hade det varit om de hade misslyckats...gud förbjude....
 
Jag läser en reslistisk önskan i från Hallands län idag:
 
"I mars var arbetslösheten i Halland 6,7 procent, jämfört med 8,5 för hela Sverige. En bra, diffrentierad arbetsmarknad är en förklaring enligt Bodil Ljungberg, chef för Arbetsförmedlingen i Halland. Men särskilt ungdomar behöver utbildning för att bättre matcha arbetsmarknadens behov."


Ungdomar behöver en stabil grund att stå på i form av utbildning, inte reas ut som veckans vara. Här kommer ju även näringslivets behov av kompetens in. Något som Löfven framhöll och som företrädare för näringslivet själva pekar på i dag i SvD.
Under tiden som Reinfeldt och hans gäng bara hävdade att allt de gör är toppen och allt sossarna har gjort/gör/kommer göra är så fel så. Konstruktivt - jovars. De framstod som respektlösa och arroganta i sin totala okunnighet om hur en vanlig dag ser ut i Sverige för många.

Bästa betyg till Löfven i Demoskops undersökning. Jättekul.

Flera om debatten i dag är CG Carlssons blogg och Martin Moberg och Heléne Björklund och Parkstugan och My Faboulus life och Peter Andersson och Johan Westerholm och Peter Högberg och Anna Vikström och nystartade bloggen Hjärtefrågor.





fredag 4 maj 2012

Vem ska Reinfeldt regera med?

Bussturné till en matbutik i en förort. De fyra partiledarna i regeringsställning med makten i hand åker ut för att göra extremtydligt hur farligt sossarnas förslag skulle vara för de unga på matvarubutiken. 

Varför kilade de inte bara över till Östermalmshallen där de förmodligen hade sett mindre malplacerade ut?

bussen vill de visa sin sammansvetsade regeringslust. Men initativet sågas jäms med fotknölarna av Lena Mellin i AB. Hon kallar tilltaget "för tidig valfrossa".

Det sägs att Fredrik Reinfeldt, statsminister i den moderatstyrda regeringen, tänker pressa socialdemokraternas Stefan Löfven på svar vem han ska regera med 2014 när han vinner valet.

Det gör mig arg. Det ska komma från en statsminister som sitter i en minoritetsregering som inte törs lägga vare sig det ena eller det andra förslaget i risk att få gå ur omröstningen i riksdagen som en förlorare. Reinfeldt och hans kollegor sitter med armarna i kors hellre än att riskera att förlora makten och härligheten.

Fakta idag är ju också att vi alla verkligen ska fundera på vem Fredrik Reinfeldt planerar försöka regera med 2014?

I väldigt många av de senaste mätningarna har kristdemokraterna legat helt utanför riksdagen, centern hänger på gärdsgården och nu börjar det se krisigt ut för folkpartiet.

Svd:
"Centern ökar med 0,6 procentenheter till 4,8, Folkpartiet backar med 0,5 till 4,7 och Kristdemokraterna ligger kvar under fyraprocentspärren med 3,4 procent – en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med förra mätningen. "

Vem ska Fredrik Reinfeldt regera med har han tänkt? När det inte finns några stödpartier kvar?

Mera på ämnet hos Parkstugan  och Martin Moberg och Alliansfritt  och Peter Högberg och Monica Sundberg och Anne-Marie Lindgren

Jag vill gärna att ni läser ytterligare ett inlägg hos Alliansfritt i dag som belyser hur skamlöst det är att moderatministern Ulf Kristersson oroar sig över de fattiga barnen samtidigt som han utförsäkrar deras föräldrar. Martin Moberg finns på ämnet.







torsdag 3 maj 2012

Gott och blandat dagen efter

Dagen efter s-budgetmotionen finns det få överraskningar. Lite luttrad som jag är så suckade jag när Aktuellt annonserade utbildningskontrakten för unga som "skolplikt upp till 25 år". Då kan vi kanske ta och bena ut begreppen här. Vi talar om unga som inte har vare sig jobb eller utbildning. Vi säger dessutom att det ska göras individuellt utifrån varje ungdoms förutsättningar och vi säger att gymasiestudierna ska varvas med praktik och likande.

Vi socialdemokrater ska kämpa för varenda ung människa som inte har jobb eller utbildning. Så kan ni kalla det skolplikt bäst ni vill!

Vi kan bära med oss en sak, borgerligheten ser ingen vits med att öka på kompetens hos vare sig ung eller gammal. Det är klassisk högerpolitik att håller man kompetensen nere så håller vi kraven på löneökningar nere.

Om det finns massor av lågutbildad arbetskraft att ta av så är det bara att anställa den som bjuder ut sig lägst. Problemet för borgerligheten är att de helt har missat att det i dagsläget inte finns så värst många okvalificerade jobb att erbjuda. Därav den missmatch som finns mellan alla de arbetslösa och de jobb som bjuds ut. Vi har massarbetslöshet i Sverige och den närmar sig 8 procent. Valåret 2006 domedagspredikade Fredrik Reinfeldt om massarbetslösheten...som då låg på 6 procent....jaja.

Alltså, låg utbildning eller ingen utbildning alls. Och så centerns Annie Lööf som vill att unga ska säljas ut extra billigt. Då undrar jag om det är ingångslönerna nedan som Lööf vill sänka med 25-50 procent?

• Hotell och Restuarang 11 925


• Installationstekniker 12 248

• Fastighets-Almega 9 360

• Handels-butik 11 892

Det känns inte som om vi har hutlösa ingångslöner för de unga precis. Sedan vore allt gott och väl om Annie Lööf ville införa ungdomshyror och ungdomspriser i samma andetag men det har jag inte hört något om. Så alla unga ska tjäna dåligt men pröjsa fullt. Inte så kul, om ens möjligt.

Det är klart att de gärna vill få socialdemokraterna att låta som ett parti som ger unga straffet att via "skolplikt" stanna kvar i plugg de inte vill ha. Och få outbildade kravlösa unga på köpet. Som sedan kan stå och steka burgare som är billiga tack vare sänkt krogmoms. De billiga burgarna steks dessutom av unga som sponsras av skattemedel via halverad arbetsgivareavgift. Finfin deal. Eller momsfilibabba som en del säger...

Peter Andersson skriver på ämnet om en ojämlik skola som finns redan nu. Mera hos Högbergs tankar och Ola Möller och  Martin Moberg och Röda Berget

onsdag 2 maj 2012

Vårmotion som värmer som solen!



Känn på detta:

"Sverige är ett modernt och framgångsrikt land. Vi svenskar är positiva till utveckling och öppna för omvärlden. Svenska ungdomar har självförtroende och framåtanda.  Sverige förtjänar en regering som vågar tänka offensivt och föra en modern, framtidsinriktad och jobbskapande politik."

Så inleds socialdemokraternas vårmotion! Och efter att ha läst hos Röda Berget och Parkstugan i dag på morgonen om de borgerliga papegojorna som inte kan räkna så känns detta toppen. Martin Moberg är på där också...

Så konkret och så glasklart. Men tillåt mig gissa; någon borgare kommer naturligtvis att indignerat säga att vi inte har en politik (fast vi haft det i över 100 år), att vi kommer att kostnadschocka Sverige (fast vi bara omfördelar samma pengar till viktigare saker) och att vi är ansvarslösa (fast vi tagit ansvar för landets ekonomi NÅGRA decennier längre än borgarna).

Papegojor har de ju att ta av. Eller ska vi kalla dem strutsar? De verkar vara bättre på att köra ned huvudet i sanden och inte se vad som händer runt omkring...

Till vårmotionen då. Samverkan med näringslivet, innovationsråd och sysselsättningsmål. Bra! Forskare och näringsliv är inte särintressen, de är samarbetspartners!

Viktigt för mig är ett helt batteri med åtgärder för att sätta landets unga i jobb och utbildning. Det är utbildningskontrakt, traineeplatser och de så viktiga sommarjobben. Sommarjobbet ger kött på benen till CV:t och framförallt; kontakter! Medskicket i form av reda pengar till kommunerna är heller inte fy skam. Det har de borgerliga först tagit och sedan givit tillbaka. Det blir liksom låtsaspengar då....i alla fall allra som bäst plus minus noll. För Vimmerby skulle s-budgetens tillskott handla om 350 nya sommarjobb och pengar som inte funnits tidigare...

Vuxenutbildningen får sitt. Vi ska möta de nya jobben med kompetens så att vi inte fastnar i dagens missmatch. När företag skriker efter kompetens så har den borgerliga regeringen svarat med att rea ut unga och att se till att färre får en god utbildning. Tjena...
Vi ser hur det har gått, långtidsarbetslösheten sitter som urberget redan efter inte fullt två mandatperioder och de unga...så många unga utan jobb, 147 000 stycken är 147 000 för många. I Fas 3 finns över 30 000 personer.

Målet är full sysselsättning och stimulanser på vägen dit. Med en s-regering skulle armarna-i-kors-politikens dagar vara till en ände.

Skriver gör Johan Westerholm och Martin Moberg och Parkstugan och Högbergs tankar och Hallandsbloggen och Röda Berget

Mera hos ABExpressen , SvD och DN