onsdag 26 maj 2010

Märklig rapport från Försäkringskassan

I veckan presenterades en rapport från Försäkringskassan som beskriver hur sjukförsörsäkringsreformen påverkat människor. Nu ser det ut som om rapporten verkligen inte håller måttet, de som skrapat lite på ytan hittar tveksamheter.

Veronica Palm skriver i frågan och har funnit en forskare, Björn Johnsson, som kikat närmare på rapporten.

Ungdomslön och ungdomskostnad

Jan Björklund kan inte känna så många ungdomar. Hade han gjort det så hade de kanske sagt till honom att hans förslag om hela jobbet och halva lönen kanske inte är så bra. Jesper Lindholm skriver ett öppet brev till Jan i dagens Aftonbladet. Brevet är mycket läsvärt!

Och det är klart att vi inte kan föreslå sämre lön vid en viss ålder. Det vore lika dumt som att föreslå att alla över 60 ska ha lite sämre lön för att de möjligen inte håller samma tempo. Ingen skulle komma på tanken eller hur?

Det kostar samma att äta för mig som för en 20-åring. Samma hyra och samma pris hos frissan.

Kasta förslaget i papperskorgen Jan Björklund!

måndag 17 maj 2010

Fullkomligt obetalbart om Astrid!

Jag beundrar alltid en vass penna...

En som dessutom kan locka till oavbrutna skrattsalvor är värd min beundran.

Hatten av för Tokmoderaten!

Vår röda Astrid är fortfarande lika underbar! Och tänk jag som brukar särskilt understryka solidaritet och rättvisetanken i hennes texter...

Bara en sån sak som Emils tabberas för hjonen. Och Madickens pappa som tog med Alva på bal. Och Pippi som ger bort guldpengar. Bröderna Leijonhjärtas kamp. Ronja och Birk som vägrar bli några rövarhövdingar....

Vi har hela tiden vetat att Astrid var röd men eftersom hon indoktrinerar så bra vill vi inte skriva det på folks näsor ;-))

Hon är naturligtvis en del i den STORA sossekonspirationen!

Klokt om CUF:s kampanj

Jag tittade länge på centerns ungdomsförbunds kampanj, den nya. Jag är inte uråldrig precis. Jag minns hur det var att få första jobbet och jag vet vilka nitar man kan gå på. Jag vet att det finns både goda och dåliga arbetsgivare plus en hel radda däremellan... Det är sällan något är helt vitt eller helt svart.

Men CUF:s kampanj, den gjorde mig lite förstummad. I dag hittade jag Johan Sjölander. Han har uttryckt in i minsta detalj vad han tycker om kampanjen. Jag bugar och instämmer!

Ledsna gurkor och meloner

Vad kan det vara som gör att mina småplantor gulnar och skrumpnar ihop? Både gurka och melon har jag fått starta om på nytt. Om det inte funkar denna gången heller så får det bli tomater i massor...

I övrigt så känns det som om trädgården exploderat. I går fick jag äntligen vår potatis i marken. Två sorter, Mimi och Swift. Båda tidiga och underbart goda enligt etiketten. Upptäckte att maskarna aldrig varit flera i landet. Det är ett gott tecken.

Det stundar underbara tider! Pingstafton på lördag och makens födelsedag. Han har beställt grillat lamm och lagerbladspotatis. Varm brietårta... Det stundar goda grilltider också!

onsdag 12 maj 2010

Vi för en samhällsfarlig politik!

Den 10 maj publicerade herrarna på den borgerliga länsbänken i riksdagen en riktig domedagsprofetia i Vimmerby Tidning. De kallar rödgrön politik för "samhällsfarlig" och då blir det absurt!

I dag träffade jag en väljare som konstaterat samma sak som jag, de gör ett tapperst försök att skrämma folk. Jag tror att väljarna är mera kloka än så.

Tyvärr kan jag inte länka till herrarnas inlägg eftersom det inte lagts ut. Men jag kan visa er vad jag svarar!

Svar till Anders Andersson, (KD), Jan R Andersson, (M), Anders Åkesson, (C), och Sverker Thorén, (FP)

Herrarnas skrämseltaktik går inte hem!

Det finns en sak vi verkligen kan enas om! Vi ser en tydlig skiljelinje i politiken mellan alliansregeringen och den rödgröna oppositionen. När ni tar till riktiga brösttoner och kallar den rödgröna politiken för samhällsfarlig så kan i alla fall inte jag låta bli att småle! Vi står för två olika sorters politik, varken mer eller mindre. Jag tror inte på er modell och ni tror ju uppenbarligen inte på den rödgröna!

Att ni desperat försöker skrämma väljare faller platt till marken. Det är väl kända faktum att flera blivit arbetslösa och hamnat i utanförskap under er regering. Det är välkänt att människor hamnar i kläm när de är för sjuka för arbete samtidigt som de utförsäkras från sjukförsäkringen. Vi vet att pensionärerna rasar mot ett skattesystem som är oskäligt och vi vet att många valt bort a-kassans trygghet för att de helt enkelt inte har råd att vara med. Ni har sålt ut gemensamma tillgångar som svenska folket ägt tillsammans och ni har skurit i vuxenutbildningen i en tid då människor verkligen har behövt vidareutbilda sig inför en kommande lågkonjunktur. Vi vet att barnfattigdomen ökat i Sverige och vi vet att det finns ensamstående föräldrar som får söka sig till frivilligorganisationer för att klara vardagens nödtorft.

Ni kallar bland annat den rödgröna politiken för kvinno- och jämställdhetsfientlig! Det sorglustiga är att den skattesänkarpolitik ni står för främst har gynnat män. Hela 76 procent, enligt beräkningar från Riksdagens utredningstjänst. I takt med att kommuner och landsting nu drar åt svångremmen väntas arbetslösheten bland den kvinnliga delen av befolkningen att stiga.

Ert gemensamma svar på det rödgröna alternativet var att ni presenterade en lista på vad ni inte ska göra. Det kändes annorlunda! I stället för att försöka skrämma väljare med ett rödgrönt skynke så tycker jag att ni ska presentera egna förslag som ni kan gå till val på. Och sedan avgör ju väljarna hur det ska se ut.

Jag tror att väljarna kommer att titta noga på de olika förslagen. Jag och socialdemokraterna står för en politik där solidaritet, generell välfärd och trygghet är en central och avgörande del. Den som behöver nyttja våra gemensamma trygghetssystem ska veta att de finns där! Den som tjänar mycket ska bidra med mera via skattesedeln. Vi ska handskas med skattekronorna på ett sådant sätt att vi bygger vidare på skola, omsorg och vård. Vi ska se till att politiken ger möjlighet för landet att utvecklas och bli bättre.
Den 19 september är det val, och mina herrar, jag längtar efter den dagen!

lördag 8 maj 2010

Hur mycket vill centern höja skatten på bensin?

Centern tänker höja skatten på bensin. Fast ännu vet vi inte hur mycket. Det cirkulerar en uppgift att en intern arbetsgrupp föreslår höjning med en krona och fem öre per liter. I nya landsbygdsprogrammet preciseras inte summan.

Som kompensation för höjningen föreslås i alla fall en generell inkomstskattesänkning för alla i riket. Det är ju generöst tänkt men inte särskilt landsbygdsriktat. Men bilister vid Stureplan behöver väl kompenseras också...


Ur Centerns landsbygdsprogram:

"22. Fortsätt ställa om fordonsparken
Centerpartiet anser att bilen är en viktig frihetssymbol på landsbygden. För många människor är den det enda realistiska transportmedlet för att ta sig till och från sitt arbete, hämta och lämna på förskolan och hälsa på släkt och vänner m.m. Bilen har en viktig funktion såväl ekonomiskt som socialt. För att komma till rätta med
bilarna miljöproblem vill vi minska bilarnas utsläpp. Miljöbilspremien och
slopad fordonsskatt för miljöbilar, höjd koldioxidskatt i kombination med
sänkt inkomstskatt, genom s.k. skatteväxling, forskning kring miljövänliga bränslen och energieffektiva fordon och stöd till biogasmackar är några exempel på åtgärder som möjliggjort att det idag rullar tolv gånger så många miljöbilar på våra vägar idag, jämfört med 2005. Nu vill vi gå vidare för att möjliggöra en fossiloberoende fordonspark till 2030. Det är inte bilarna som är problemet, utan utsläppen. "

tisdag 4 maj 2010

En resa ut i ingenting för Åsa

Ingen supervecka för den borgerliga regeringen. Åsa Thorstensson hon for med tåget och alla väntade på att hon skulle berätta om någon, en liten åtminstone, satsning i Kalmar län. Men icke. Hon kom ut på perrongen, log, vinkade och for vidare. Kanske blir det ett bra repertage i tidningen....
Läs mera på Landstingsmajoriteten och hos Peter.

måndag 3 maj 2010

Kanonbudget!

I dag presenterades så det rödgröna alternativet! Ett kanonalternativ!

I korta drag:
•100 000 fler jobb, praktik- och utbildningsplatser, varav 40 000 nya utbildningsplatser med bl.a. utbyggd högskola och arbetsmarknadsutbildning
•Sänkta arbetsgivaravgifter med sex miljarder riktat till småföretag; generell nedsättning
•Stora investeringar i infrastruktur, bostäder och klimatomställning
•Konkurrenskraft Sverige med framtidsprogram, turisminvesteringar och forskning
•Ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen höjs till 80 procent. Taket höjs till 930 kr/dag 2011 (april) och 950 kr/dag 2012 (januari)

Peter finns på plats och skriver mera!