fredag 28 augusti 2009

Moderat i farten

Moderaten Carl-Axel Roslund i Malmö vill förbjuda tiggeri på gatorna. Han är uppretad över att tiggare utnyttjar svenskens givmildhet.
I Roslunds Malmö tigger kvinnor med spädbarn på armen. Det är vad som gör honom arg.
Nåväl, herr Roslund, i moderaternas Sverige kommer vi att få se mera av detta. Människor utan medel tvingas tigga. När inget annat val finns. För så är det i Sverige i dag. Det är oerhört lätt att trilla ur skyddsnätet när moderaterna gjort maskorna allt större.

Roslund, han vill göra dessa desperata personer till kriminella utan att se till orsaken.

Snacka går ju!

Nu ska moderaterna bli ett statsbärande parti. Det ska bygga ut folkhemmet med egna idéer. Och allt ska bli så fint, så fint. För Sverige ska bli ett föregångsland.
Tjena...

Före den moderatledda regeringens tid vallfärdade politiker hit för att studera vår fantastiska förskola, utbildningssystemen och vårt medmänskliga socialförsäkringssystem.

Allt det som Fredrik med stor iver försöker rasera. För pengarna räcker bara till att sänka skatter för den som redan har det bra. Den som är sjuk och arbetslös ska skylla sig själv. I Fredriks bekantskapskrets finns bara människor med ett kontaktnät. Han känner väl ingen som mår illa inför ett räkningsfyllt månadsskifte!

Nu måste väl ändå gränsen vara nådd för vad folk tål. Den moderatledda regeringen säger en sak och gör en helt annan. De bryr sig inte ett skit om folk som har det svårt! Inte ett SKIT!

torsdag 27 augusti 2009

Förresten...

...är det verkligen meningen att vi ska jubla när moderatledda regeringen satsar 8,5 miljarder på de arbetslösa?
Glöm det.
Det gäller att komma i håg att de satsat över 50 miljarder på att sänka skatten till redan välbesuttna. De LÅNAR dessutom till hela kalaset.

Bolagisering åt skogen

Nej, det blir inte bra att göra ett aktiebolag av avdelningen vatten och avlopp! Att sälja till Vimmerby Energi är att ställa till elände på mera än ett sätt. Klart att någon kommer att få betala kalaset i slutänden. Och mest troligt är att det blir va-kunderna! Varför skulle Vimmerby Energi låna över 100 miljoner utan att tro att de får någon som helst förtjänst?! Ett aktiebolags huvudsyfte är att generera vinst...
Det värsta är ändå att genom hela processen har personalen, hela personalen, pekat på att det kommer att bli sämre! Ett faktum som den borgerliga majoriteten i Vimmerby kommun bara viftar bort i sin bolagiseringsiver.
Det kostar pengar för skattebetalarna med en borgerlig kommunledning...

tisdag 25 augusti 2009

Rensat

I helgen rensade jag ogräs och annat skräp från så gott som hela trädgården! Fick god hjälp av både min mor och av min son.
Fram kom en riktigt fin trädgård. Men jag måste komma i väg till plantskola för att se till att det finns saker som ger blomsterfröjd nu och en tid framåt!

Tungt i dag

I dag är en dag då jag inte riktigt vet om jag ska blogga eller inte. En av kvällstidningarna slår upp dilemmat skolan som kostar. Alla de där smygavgifterna som egentligen inte är till skolan men som ändå kostar... Förra året betalade jag 750 kronor till en skolresa som sonen inte kunde åka med på. Och det var självfallet frivilligt. Så frivilligt det nu kan bli när ALLA som vill åka ska vara med och betala.
Nu berättade kvällstidningen att det är vanligt att föräldrar sjukskriver sina barn när det handlar om grejer de inte har råd med. Och jag förstår dem. Att sjukskriva är ett betydlig bättre alternativ för barnet. Krasst sett slipper barnen en hel del lidande...
Rädda Barnen gör varje år en rikstäckande undersökning på barnfattigdom i alla kommuner. Här i Vimmerby finns det nästan 400 barn som räknas som fattiga enligt Rädda Barnen. Nu har kommunfullmäktige beslutat att titta närmare på orsakerna och lovat göra en handlingsplan. Men tiden går i väntan på underlag. Vi väntar på ett arbete från en universitetsstudent, ett arbete som blivit försenat.
Som det ser ut just nu kommer en hel del barn hinna växa upp innan det blir handling av här. Det DUGER INTE!
Vimmerby ska vara bäst på detta!
Vimmerby ska inte vara snåla mot Bris. I alla år jag kan minnas väljer den borgerliga majoriteten att ge ett väldigt litet bidrag till Bris. I stället för den summa per barn och år de gärna vill ha, och så väl behöver, får de några få tusenlappar. I regionen är Vimmerby kommun SNÅLAST!
Det tycker jag är pinsamt.
Även i år kommer vi sossar i kultur- och fritidsnämnden att driva bidraget till Bris (bland annat). Men vi kommer säkert att bli nedröstade igen.

Nåväl. Själv ska jag hem ikväll och titta närmare på den lååånga listan som skolan sände hem igår. Det var grejer som skulle med för en övernattningsutflykt med skolan. Det gäller att ha koll. Sovsäck, underlag, kudde var bara början. Det skojiga (sorglustiga) är att i mitten av listan stod "gosedjur" uppräknat. Jag vill se den nybakade sjua som tar med gosedjur på övernattning med klassen...

Ja, så var det maten. Barnen ska ha med något att grilla till kvällen. Kött eller korv enligt skriftlig order...

måndag 24 augusti 2009

Hörselskada och operation

Ni som känner mig vet att jag sedan ett antal år tillbaka är hörselskadad. Någon gång under 1998 fick jag mina första hörapparater. Under senvintern 2009 försämrades plötsligt min hörselskada dramatiskt under några få dagar. Efter rader av undersökningar så vet fortfarande ingen varför jag inte hör normalt. Det finns ingen naturlig förklaring! Det är bara att gilla läget...

Nu står jag på kö för att göra ett ci på ett av öronen. Ci står för cochleaimplantat. Min tanke är att kunna blogga under tiden. Redan nu har jag varit tre vändor till Linköping för olika undersökningar. Kvar är att göra magnetröntgen och vanlig röntgen. Sedan antar jag att det är väntan som gäller. Väntan på en tid för själva operationen. Tror också att det kommer att ske en hel del samtal med det så kallade ci-teamet före operation.

Själv känner jag både förväntan och rädsla. Jag vet vad jag har men inte vad jag får...

Cochleaimplantatet ska ge både ljud och ljudkvalité tillbaka. Men resultatet varierar har jag förstått. Nu hör jag till den kategorin där resultatet procentuellt sett kan bli bra. Jag är förhållandevis ung och jag har hörselminnen kvar. Jag vet hur syrsor och fåglar låter men jag kan inte höra dem nu!
Med implantatet blir det en helt ny inlärningsprocess för att hjärnan ska kunna tolka ljuden som kommer in via implantat och hörselnerver.

Just nu hör jag cirka 23 procent av tal om jag inte samtidigt ser den person jag talar med. Jag har bestämt mig för att våga lita på att det bara kan bli bättre sedan efter operationen!

Otydlighet om sd

I senaste sifon blir sd vågmästare. Och moderaterna är inte helt tydliga med hur de vill ha det. Sverigedemokraterna blir kanske allt för frestande när det handlar om makten och
(h)ärligheten?

Mona Sahlin har satt ned foten och sagt ett tydligt nej till samarbete.

Tack för det Mona!

Äppeltid...

I lördags bjöd jag på äppeltsatziki. Ta bara och byt gurkan mot gott rivet äpple, och vips, jättegott tillbehör! Skala inte äpplet utan bara tvätta, riv och blanda ned i youghurten med vitlök och kryddor.

fredag 21 augusti 2009

Bravo folket!

I dag presenterade TCO en undersökning som lät berätta att 81 procent av de tillfrågade hellre ser satsningar på välfärd än sänkta skatter!

Det är väl något för finansminister Borg att suga på när han släppt kräftorna på Harpsund...

onsdag 19 augusti 2009

Riksdagsledamöterna från Kalmar län

I dag kommer alla de fyra s-riksdagsledamöterna till Vimmerby. Krister Örnfjäder, Håkan Juholt, Lena Hallengren och Desirée Liljevall ska få besöka Astrid Lindgrens Värld och vi ska gå på Spunk i kväll! Där ska vi fira att FN:s Barnkonvention fyller 20 år med att ge rättvisemärkta rosor till alla barn och ungdomar som deltar i Spunken - en internationell barnteaterfestival.

Rolf Hillegren

Rolf har givit dumheten ett ansikte. Han anser att det kan vara okej att en kvinna blir våldtagen om hon inte gör nämnvärt motstånd. Han tycker att det ska vara ett brott mot vett och etikett att ha samlag mot någons vilja.
Rolf han är kammaråklagare och han hävdar att åsikten är vanligt förekommande i hans krets av kollegor.
Nu blir det faktiskt svårt för mig att riktigt hålla mig till vett och etikett här. För män som Rolf gör mig ursinnig. Jag skulle kunna skriva både det ena och det andra. Men jag avstår.
Jag blir förstummad.

tisdag 18 augusti 2009

Bättre skydd för barnen

I mitten av juli presenterades en barnskyddsutredning. Och visst är det gott att utredningar sker som ger starkare skydd till barn och ungdomar.
På DN debatt skriver i dag folkpartisterna Lotta Edholm och Jan Jönsson att de välkomnar utredningen men att den har brister. Bland annat vill de att bristande omsorg om barn ska kriminaliseras på samma sätt som barnmisshandel.
I dag är det tydligen svårt, för att inte säga omöjligt, för socialtjänsten att agera om inte vårdnadshavarna deltar.
Nu blir jag egentligen lite chockerad. Jag har tydligen varit mera än lovligt naiv.
Faktum är att i min värld så har jag trott att det ÄR kriminellt att inte ta hand om sina barn på ett vettigt sätt!
I år fyller FN:s Barnkonvention 20 år. I Sverige är det forfarande tillåtet att missköta sina barn å det grövsta utan att någon kan säga pip.
Jag inser att det finns mycket att kämpa för fortfarande!

måndag 17 augusti 2009

Banker gör mig arg

Det är inte okej att tjäna för mycket pengar på mig kära bank!
Det är heller inte okej att dela ut bonus till ledningen.

Varför har jag hela tiden en känsla av att bli lite lurad?

När räntan på inlåning är superlåg så justerar banken snabbt räntan på utlåning nedåt och vips; så tjänar de pengar i alla fall. Massor!

Snart kommer jag på fullt allvar att se närmare på erbjudanden från nätbaserade banker utan kontor. Jag hör till den kategorin kunder som sköter mina affärer i princip själv. Ändå betalar jag banken för att få göra jobbet själv. Plus att de får ränta från mig på lånade pengar.

Nätbankerna tar förvisso ränta men många har internetbank och kort gratis.

Min bank borde naturligtvis åtminstone vara billigare på utlåningsräntan om den vill ha kvar kunder som är självgående! Eller hur?

fredag 14 augusti 2009

Så lite trädgård också

I augusti händer det något. Lusten att plantera går över! Som tur är sammanfaller det i allmännhet med att jag just inget har att plantera heller. Lite snöpligt dock att alla rear ut perenner för fullt när jag knappast ids titta...



I dag skriver Nyheterna/Östrans ledarskribent Peter Akinder om klasskamp. Jag välkomnar debatten för visst behövs klasskamp!



De enda som tjänar på att begreppet dör är just överklassen. Under ytan lever ändå tankarna kvar. Se bara på den rojalistiska yran som råder. Det beskrivs hur de kungliga gemålerna stamträd ser ut och, minsann, en gosse kommer från en fiiin familj och en är alldeles vanlig.



Fundera på den ni.

torsdag 13 augusti 2009

Enkel matematik...

Jag blir så trött. Nu ska de borgerliga ge mera till alla och samtidigt sänka skatterna.

Vi måste våga säga att gemensam välfärd kostar pengar - skattepengar! Ska vi ha skola, vård och omsorg så krävs det skatter. Jag vet ju att det är så att människor ute i kommunerna vill ha mera än det allra nödvändigaste. Kulturen och fritiden måste få sitt. Vi vill ha fritids och vi vill låna böcker på bibblan. Vi vill kunna simma inne och vi vill träna. Barn och unga ska ha en meningsfull fritid.

Frågan är då vad allt ska kosta? Och kanske på vems bekostnad?

Jag är beredd att betala skatt. Jag står för att vi ska betala tillsammans till saker som vi alla förr eller senare behöver. Det är solidaritet.

För mig är det så enkelt. Vi kan inte hålla på och ösa ut skattepengar till välbeställda samtidigt som sjuka, arbetslösa, pensionärer och föräldralediga får bära allt flera bördor.

Det är inte anständigt.

Längst ut på plankan står barnen med kniven mot strupen. De barn som aldrig får resa bort på semester eller ens kan drömma om att göra sådant som många barn tar för en given del av vardagen. Vi har ett samhälle redan nu där det syns på barnens kläder vilka föräldrar som har och vilka som inte har.

Jag, och alla andra som kan, ska betala skatt till gemensam välfärd. Och det ska få kosta!